Tappiokierteeseen ajautuneen JYPin pelilliset ongelmat syvällä – keulahahmot avaavat vyyhtiä: "Mennyt katseluksi ja toivomiseksi"

10:17
Videolla kuvaa lauantain SM-liigakierrokselta.

Jääkiekon SM-liigan rumin kriisipesäke löytyy Jyväskylästä, jossa syksyn loistokkuus on kääntynyt tuskaiseksi tappioputkeksi. Mitä kokenut JYP tekee väärin tai jättää tekemättä? Päävalmentaja Pekka Tirkkonen ja varakapteeni Jani Tuppurainen puhuvat avoimesti joukkueen ongelmista.

Ässät-ottelun avauserä antoi lohduttoman kuvan JYPin nykykunnosta. Pelistä huokuivat kaikki kurimukseen ajautuneen joukkueen tunnusmerkit.

Tässä pari esimerkkiä.

JYP sai erän aikana omalta alueelta yhden hallitun kontrolloidun hyökkäyksen, jonka pelaajat pystyivät viemään hyökkäysalueelle. Sekään ei päättynyt pitkään kulmaralliin tai laukaukseen.

JYPin hyökkääjistä varsinkin vasemmat laitahyökkääjät Jani Tuppurainen ja Samuli Ratinen saivat kiekkoja hyökkäysalueelle lähes seisovin jaloin. Heillä ei ollut lähellä apuja, ja kimpussa vähintään kaksi vastustajaa täydessä puolustusvalmiudessa. Siitä on Connor McDavidinkaan mahdotonta taikinoida maalipaikkaa.

Kun laiturit saivat kiekon vähän parempaan liikkeeseen, se tyydyttiin heittämään maalin taakse, josta Ässien keskinkertaiset puolustajat purkivat tilanteen muutamalla lyhyellä perussyötöllä.

Oman viisikon näennäinen puolustuspaketti hajosi helposti. Ässien Niklas Appelgren heitti omasta päästä rystyllä kiekon laidan kautta keskialueelle, ja hetken kuluttua JYPin ex-pelaaja Mikko Salmio oli edennyt maalipaikkaan.

Kokenut Ossi Louhivaara ei mennyt laidan vieressä kunnolla tilanteeseen, vaan yritti kurottaa kiekkoa pois omalta alueelta. Hän jäi Markus Niemeläisen taklauksen alle ja konttasi loukkaantuneena vaihtoaitioon. Tapparan Jukka Rautakorpi heittäisi tällaisesta kurottelusta ja "väliinmenemättömyydestä" loppukaudeksi vilttiin.

Maalivahtipeli sakkasi. Mikko Ruusu päästi kaksi helppoa maalia, jonka jälkeen vastuun otti lähes yhtä epävarma Eetu Laurikainen. Laurikainen tosi nappasi hyvin harrastesarjoista tutun tilanteen, jossa pelaajat olivat jättäneet kaksi Ässien hyökkääjää vapaaksi maalin eteen.

JYP oli kahden erän jälkeen tappiolla 0–4. Hurrikaanipaidat kirivät raivolla vielä tasoihin, mutta hävisivät lopulta 4–6.

Kerrassaan järkyttävää joukkueelta, joka oli vielä syyskaudella yksi SM-liigan parhaista joukkueista.

Vähemmän olisi enemmän

JYP voitti 4. tammikuuta Pelicansin, mutta muita voittoja ei tämän vuoden puolella ole tullutkaan. Seitsemän pelin tappiputki on puhaltanut synkän pilven Hippoksen ylle.

JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen tunnistaa hyvin Ässien pelin alkupuoliskolla ilmenneet ongelmat, jotka ovat vaivanneet jo pidempään.

Miksi vauhti nyt tökkää pelaajilla, joka pelmahti alkukaudella keskialueen yli kuin Viisikko-kirjojen sankarit?

– Meille on hiipinyt sellainen ajattelu, että jos kaveri petaisi sen paikan minulle. Olemme yrittäneet parantaa kiekollisen auttamista ja lähelle pelaamista, mutta enemmänkin se on mennyt katseluksi ja toivomiseksi, Tirkkonen vastaa.

– Olemme yrittäneet tehdä ratkaisuja seisovilta jaloilta. Syöttö pitäisi saada vauhtiin, jotta peliin saataisiin liikettä.  

Kun hyökkäyspeli on ollut satunnaista ja leväperäistä, se on kostautunut nopeasti puolustuksessa. Syksyllä JYP ei päästänyt juuri lainkaan ylivoimahyökkäyksiä, mutta nyt niitä tulee solkenaan.

– Kun yritämme hyökätä epätoivoisesti, luemme peliä liian usein väärin ja vastustajat pääsevät ylivoimahyökkäyksiin. Enemmänkin kyse on ylipelaamisesta, kun kärsivällisyys on loppunut. Joskus "less is more" on hyvä ohje.

Ylivoimapeli täysin tukossa

Mahdollisuuksia voittoihin on sinänsä ollut, sillä JYPin maalivahdit ovat torjuneet seitsemässä hävityssä ottelussa 166 laukausta ja vastustajien veskarit 199 kutia. JYP on hävinnyt silti maalit 11–28.

Esimerkiksi TPS:ää vastaan torjunnat menivät TPS:lle peräti 38–18, mutta JYP hävisi silti 2–5.

– Kun syksyllä viimeistelimme hyvin, nyt vedot ovat menneet seinille ja plekseihin. Toisaalta maalintekoon pitää antaa enemmän tukea, kuten hyvää maskia. Se viimeinen silaus on puuttunut.

Ylivoimastakaan ei ole ollut paljon apua. Tai tarkemmin sanottuna se on tyrehtynyt täysin. Seitsemän pelin ylivoimaprosentti on surkuhupaisa 3,57.

– Kyllä nytkin ylivoimissa tulee 1–2 maalintekopaikkaa, mutta enemmän halua ja himoa pitäisi olla. Syksyllä kun tuli maaleja, vedimme suoraan syötöstä. Nyt otetaan kiekkoa haltuun ja pyörähdellään.

Tirkkonen puhuu asioista, joihin osaavalta valmennukselta pitäisi löytyä työkaluja, jos pelaajien sisäinen motivaatio on kunnossa ja pelaajisto taktisesti riittävän valveutunutta. Sikäli vastuuta voi vierittää vahvasti valmennuksenkin suuntaan.

– Ei auta kuin uskoa. Kun tulemme täältä, vaikea vaihe on varmasti iso voimavara.

Tuppurainen tunnistaa ongelmat

Varakapteeni Jani Tuppurainen, 39, pelaa 11. kauttaan JYPissä. Hän ei ole urallaan joutunut Jyväskylässä koskaan ennen yhtä pitkään tappioputkeen.

– Raaka työnteko ja yhdessä pelaaminen. Sieltä se sitten taas tulee, Tuppurainen sanoo.

Helppoa sanoa mutta vaikeampi toteuttaa, kun peli on takalukossa. JYPin kannalta on harmi, että muutkin joukkueet panostavat työntekoon ja yhdessä pelaamiseen, kun kausi alkaa lähentyä ratkaisuhetkiä.

Tuppurainen on ongelmakohdista samoilla linjoilla kuin Tirkkonen.

– Pelin sisällä suoritusten laatukin on tippunut esimerkiksi syötöissä ja syöttöjen vastaanotoissa. Kaveria ei ole autettu riittävästi, ja yhteistyön peli on ollut kadoksissa. Odotellaan, että joku toinen hoitaisi hommat.

Tuppurainen myöntää, että viisikot ovat levinneet liikaa puolustuspelissä, ja vastustaja on saanut turhan paljon ylivoimahyökkäyksiä.

– Puolustusvalmiuden pitäisi olla parempi jo hyökkäyspäässä, ettei ylipelata ja hölmöillä itseämme ulos.

"Tekee mieli pelata"

JYPillä on mahdollisuus kääntää suunta keskiviikkona kovakuntoista KooKoota vastaan. Tappioputken aikana JYP otti turkkiin kouvolalaisilta 0–4.

Tuppurainen on pelannut muutaman ottelun samassa ketjussa Jarkko Immosen ja pisterohmu Julius Nättisen kanssa. Jos tämä yhdistelmä saa pelinsä kuntoon, se voi kääntää suunnan.  

– Yritämme kääntää nämä vaikeudet voitoksi. Yhdessä voitetaan ja yhdessä hävitään, Tuppurainen painottaa.

Tuppurainen kuuluu niihin kokeneisiin pelaajiin, joiden sopimus loppuu tämän kauden jälkeen. Ikitaistelija haluaa jättää hyvän jäljen viimeisinä vuosinaan.

Mitä hän ajattelee uransa jatkosta?

– Tekee mieli pelata ja kroppa on kunnossa. Pitää vaan todistaa oma taso. Jatketaan pelejä, jos se on mahdollista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja