Alkukaudella mellastanut JYP kriisissä – urheilupomo isojen ratkaisujen edessä: "He ovat viimeisiä, jotka lyövät perseen penkkiin"

JYP on ajautunut hyvän alkukauden jälkeen kurimukseen SM-liigassa, ja takana on jo seitsemän tappiota. Mitä urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen ajattelee tilanteesta? Onko tilanne jo niin hurja, että JYP pulittaa väistämättä käsillä olevan nuorennusleikkauksen etumaksua?

Mikko Viitanen, tullaan kevennyksellä sisään. Onko JYPin tilanne seitsemän tappion jälkeen niin vaikea, että sinun pitää sitoa putket jalkaan ja hypätä takaisin kaukaloon?

– Toivottavasti ei ikinä mennä siihen pisteeseen! Olen kokeillut luistella pari kertaa lopettamisen jälkeen, mutta tykkään kävellä ilman kipua. Tietysti olisi hyvä sauma tehdä itselle rahakas sopimus, mutta se voisi olla aseman väärinkäyttöä.

Vakavampiin asioihin. Minkä takia saldo on kääntynyt hyvän alkukauden jälkeen näin heikoksi?

– Tämä tilanne ei ole hyväksyttävä JYPin kaltaisessa organisaatiossa. Olemme kuitenkin ihmisiä monimutkaisessa maailmassa. Jos olisimme koneita, emme häviäisi yhtään ottelua.

– Ei mikään ole joukkuepelissä kuitenkaan yksittäisen pelaajan tai asian syy. Näen ongelman siinä, ettemme ole pelanneet yhteistyön jääkiekkoa. Ongelmia on kiekottoman pelaajan työskentelyssä, luistelussa ja tarjontapelissä.

– En näkisi kuitenkaan, että pitäisi lähteä muuttamaan arkea tai yksittäisiä pelitaktisia juttuja. Enemmänkin kyse on arvomaailmasta. Joukkue on kuitenkin näyttänyt, että siinä on riittävästi taitoa ja nopeutta. Unohtuneet perusasiat pitää palauttaa.

Jarkko Immonen sanoi Telian haastattelussa ennen Ässät-ottelua, että peli alkoi yskähdellä jo vuodenvaihteen tienoilla, mutta silloin joukkue vielä onnistui voittamaan. Miten peli pääsi ”valumaan käsistä”?

– Ehkä tuli sellainen psykologinen ilmiö, että uskoimme vaan pelin kantavan itsestään. Samanlaisia aallonpohjia tuli omalla peliurallakin. Voitimme vielä hyvällä itseluottamuksella ja maalipaikkojen tehokkuudella, mutta alkukauden voittojen juurisyyt alkoivat häipyä. Ehkä allekirjoittaneen ja valmennuksen olisi pitänyt reagoida nopeammin ja palauttaa mieleen perusasioita.

JYPillä on kuitenkin vielä hyvät mahdollisuudet tavoitteeseen eli kuuden joukkoon. Miten tärkeää sen saavuttaminen olisi uskottavuuden ja seuran tulevaisuuden kannalta?

– Emme siitä tavoitteesta luovuta. Tilanne näyttää nyt huonolta, mutta en näe mitään syytä miksi emme saavuttaisi suoraa playoff-paikkaa. Minulla on vahva usko valmennukseen, että liike korjataan.

SM-liigan siirtotakaraja umpeutuu 15. helmikuuta. Pelaajia tuskin tässä tilanteessa myydään kovin paljon, mutta onko vahvistuksia tulossa?

– Tässä ammatissa keskustelua ja arviointeja tehdään päivittäin. Tuleeko markkinoille selkeitä palasia, se onkin toinen juttu. Pelaajahankinnoille pitää olla selkeä tarkoitus. Otetaanko pelaaja muutamaksi kuukaudeksi vai onko kyseessä pidempi jatkumo? Pelaajan pitää istua seuran strategiaan.

Miltä kukkaron pohjalla näyttää, onko siellä lantteja pelaajahankintoihin?

– Olemme rajoilla, eikä meillä ole samanlaisia resursseja kuin monilla muilla liigajoukkueilla. Otamme riskejä hallitusti, mutta emme hölmöile. Maltti pitää säilyttää, vaikka tunne ohjaakin välillä urheilujohtamista. Pelaajia kyllä riittää markkinoilla.

Voisi kuvitella, että vahvistuksia kaivataan erityisesti puolustukseen, jossa Juuso Vainio ja Anttoni Honka ovat kärkipakeista loukkaantuneena. Onko näin?

– Kyllä he ovat jättäneet jonkinlaisen loven, mutta Kakkosen Valtteri on esimerkiksi ottanut hyviä ensiaskeleita liigassa. Jos sopivia palasia ja JYPin näköinen pelaaja löydetään, meillä on mahdollisuus iskeä kiinni.

Uskotko siihen, että 1–2 uutta pelaajaa voisi kääntää suunnan?

– Sysäyksen se voi antaa, mutta väitän, että joukkueen menestys koostuu laadukkaasta arjesta ja yhteistyöstä. Jos toiminta ei ole päivittäin hyvää, tulos on huono.

Tulit JYPin urheilutoimenjohtajaksi viime vuoden keväällä. Joukkueessa on vielä paljon Jukka Holtarin hankkimia pelaajia. Miten sinun näköisesi joukkue tämän JYPin painos on?

– Sain syliini aika valmiin joukkueen ja valmennuksen. Joltain osin tulin valmiiseen pöytään, mutta kauden aikana seuraa on viety sen ideologian mukaiseen suuntaan. On se väistämätöntä, että biologia tekee tehtävänsä, ja tietyillä pelaajilla on edessä uran loppu. JYPin on opittava tulemaan toimeen ilman tiettyjä pelaajiaan, kuten aikanaan Risto Kurkisen ja Ari-Pekka Siekkisen jälkeen.

– Uudistumisprosessi pitää kuitenkin pitää maltillisena ja edetä pienin askelin siihen suuntaan miltä haluamme JYPin näyttävän. Holtarin Jukan kädenjälki näkyy varmasti vielä ensi kaudellakin. Mutta jos en saa potkuja tänä keväänä, niin eiköhän joukkue ole parin vuoden kuluessa enemmän minun näköiseni.

Kokeneista pelaajista Mikko Mäenpään, Jani Tuppuraisen, Juha-Pekka Hytösen ja Jarkko Immosen sopimus loppuu. JYP pystyisi tekemään halutessaan nopeasti rajun nuorennusleikkauksen. Onko heidän aikansa JYPissä ohi tämän kauden jälkeen?

– Jokaisen pelaajan kanssa arvioidaan jatkaminen seurassa. Kaikkien edellä mainittujen kanssa jatketaan keskusteluja selkeissä askelmerkeissä.

Vaikeassa tappioputkessa ei voi olla miettimättä teoriaa, että vireillä oleva "puhdistus" on saanut kokeneet pelaajat lyömään "perseet penkkiin". Onko tässä käynyt niin?

– Olen tuntenut osan pelaajista 20 vuotta. He ovat viimeisiä, jotka lyövät perseen penkkiin ja heittävät hanskat tiskiin. He ovat pitkän linjan ammattilaisia, mutta siihen en ota kantaa, että jatkavatko kaikki, siirtyvätkö muualle vai lopettavatko. Asiat selkeytyvät kyllä, kun lumet alkavat sulaa. 

JYPin seuraavan kauden joukkue on ollut usein kasassa jo tammikuussa, mutta nyt julkistettuja sopimuksia on alle kaksi kentällistä. Onko JYPillä holvissa sopimuspapereita, joiden olemassaoloa ei ole vielä julkistettu?

– Ihan riittävästi. En ole huolestunut, ja kaikki on edennyt aikataulun mukaan. Lähiaikoina julkistetaan lisää jatkavia pelaajia.

Puhuit aiemmin JYPin ideologian mukaisista pelaajista. Miten määrittelisit JYPin näköisen pelaajan?

– Haluamme pelaajia, joiden uran on menossa ylöspäin. Joukossa pitää tietysti olla kokeneempia pelaajia. Pelissä vauhdit ovat nousemassa entisestään, ja säännöt ohjaavat peliä entistä enemmän taidon suuntaan. Haluamme painottaa pelaamisen kykyä ja luistelua. Ennustan, että 2030-luvun jääkiekko on ihan erilaista kuin nykyään, kun taidon vaatimukset nousevat.

Lukon palkkalistoilla työskentelevä kollegasi Kalle Sahlstedt otti rajusti kantaa Suomen pelaajamarkkinoihin, joissa seuraavan kauden joukkuetta pitää alkaa lyödä lukkoon jo Pitsiturnauksen jälkeen. Mitä mieltä itse olet?

– Kyllä Kallen jutuissa totuuden siemen on, vaikka leikkiä on leikittävä niiden säännöillä. Pitäisikö sitten tehdä aikajanoja NHL:n tyyliin? Kyllä tässä tulee päivittäin kieltämättä mietittyä jo kauden 2021–22 joukkuetta ja puntaroitua, millaisia pelaajia on nousemassa organisaation sisältä. Samalla pitää elää kuitenkin tätä hetkeä.

– SM-liigan urheilutoimenjohtajien keskuudessa on kuitenkin hyvä keskusteluyhteys, ja siellä on hyvähenkistä porukkaa. Aihe pitäisi ottaa esille SM-liigan sisällä.  

Lue myös:

    Uusimmat