Farssi Iowan esivaaleissa: Tekniikka petti demokraattien ääntenlaskennassa – kampanjat alkoivat julkistaa omia lukujaan

4:24

Iowan osavaltion demokraattipuolueen ääntenlaskenta on viivästynyt pahasti teknisten ongelmien vuoksi. Tulosten piti tulla jo aikaisin aamulla Suomen aikaa. MTV Uutiset seurasi Iowan vaalikokouksia tässä jutussa.

Iowan republikaanipuolueen esivaalin voittaja on istuva presidentti Donald Trump 97 prosentin äänimäärällä. Demokraattien puolella kilpailusta odotetaan tiukkaa.

Yhdysvaltojen demokraattipuolue äänestää ensi kertaa siitä, kuka puolueen presidenttiehdokkaista voisi haastaa istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa. Tämä antaa merkittävästi suuntaa sille, millaiselle linjalle puolue saattaa suunnata.

10.51: MTV Uutiset lopettaa tilanteen hetki hetkeltä -seurannan nyt. Raportoimme esivaalin tuloksista niiden valmistuttua. Kiitos seurasta!

9.53: Demokraattipuoluetta Iowassa johtava Troy Price saa CNN:n mukaan kovaa kritiikkiä eri kampanjaorganisaatioilta. CNN oli mukana kuuntelemassa puhelua, jossa Price ei osannut kertoa kampanjoille tulosten julkistamisen ajankohtaa. Kampanjoissa on herännyt epäilyjä koko äänestysprosessin läpinäkyvyydestä.  

8.41: Kampanjat aloittivat nyt julkaista omia arvioitaan Iowan vaalikokousten tuloksista. Esimerkiksi Bernie Sanders kertoo saaneensa 29,66 prosenttia äänistä. Lukuihin on laskettu kaikista vaalikokouksista kahden viidesosan äänet, mitä ei voi pitää luotettavana.

Myös Pete Buttigiegin kampanja on julkaissut omia tuloksiaan. Niiden perusteella Buttigieg olisi saamassa eniten delegaatteja Iowasta.

8.35: Mitä seurauksia Iowan vaalifarssilla voi olla? Ainakin se, että Iowan merkitys näissä esivaaleissa heikkenee.

Ehdokkaista ainakin Minnesotan senaattori Amy Klobuchar lähti kampanjoimaan New Hampshireen, jossa äänestetään ensi tiistaina 11. helmikuuta. Voi olla, että New Hampshiresta tulee näiden esivaalien Iowa.

Nyt spekuloidaan myös sillä, että Iowan asemasta ensimmäisenä esivaaliosavaltiona luovuttaisiin. Siihen on monia muitakin varteenotettavia syitä kuin tekniset ongelmat. Esimerkiksi Iowan osavaltio on 90-prosenttisesti valkoinen, eli se ei heijasta Yhdysvaltojen väkirakennetta hyvin.

7.55: CNN:n toimittajan Jeff Zelenyn mukaan tuloksia ei ole tulossa ennen tiistaipäivää. Lähteenä hänellä on kaksi vaalivirkailijaa. Tämä tarkoittaisi, että Iowan tuloksia alkaisi tulla aikaisintaan iltapäivästä Suomen aikaa. Suomi on kahdeksan tuntia Iowaa edellä.

7.39: Miksi Iowan esivaalien tulosten saaminen kestää? Yksi syy on se, että laskennassa käytetyt paperiliput näyttävät tältä:

7.30: Jos Iowan vaalikokousten viivästymisestä on syntynyt mitään hyvää, niin ainakin tapauksesta vitsaillaan Twitterissä huolella.

Mielipidetiedustelija Ann Selzerillä on hyvä maine Iowan esivaalien tulosten ennustajana. Viikonloppuna Yhdysvalloissa kohistiin siitä, että viime hetken mielipidemittaus jätettiin julkistamatta mittauksessa esiintyneiden ongelmien vuoksi.

Looginen johtopäätös oli tietysti, että koska Selzer ei ennustanut tuloksia, tuloksia Iowasta ei tule.


7.14: Donald Trumpin kampanja on haukkunut demokraattien ääntenlaskentaprosessin Iowan osavaltiossa. Trumpin kampanjapäällikön Brad Pascalen mukaan viivästys on hirvittävä epäonnistuminen, joka luo epäilyjä äänestyksen uskottavuuteen.

– Ja nämä ihmiset haluavat pyörittää terveydenhuoltojärjestelmäämme, Pascale kysyy lausunnossaan.

7.07: Demokraattiehdokkaat ovat pitäneet puheensa keskellä ääntenlaskentakaaosta. Minnesotan senaattori Amy Klobuchar ehti ensimmäisenä kiittämään äänestäjiään. Entinen varapresidentti Joe Biden puhui yhtenäisyyden ja anteeksiannon merkityksestä.

Massachusettesin senaattori Elizabeth Warren oli luottavainen siihen, että Iowan tulokset näyttäisivät, kuinka vahvolla hän on. Myös Vermontin senaattori Bernie Sanders piti mahdollisuuksiaan hyvinä.

6.34: Iowan demokraatit tiedottivat juuri Iowan ääntenlaskennan edistymisestä. Puolueen mukaan laskennassa oli havaittu epäjohdonmukaisuuksia, joita nyt tarkistetaan paperilta. Kännykkäsovellus ei puolueen mukaan ole kaatunut, eikä kyse ole myöskään hakkeroinnista.

6.30: Yhdysvaltalaistoimittajat kertovat Twitterissä, että ainakin Joe Biden ja Elizabeth Warren pitävät puheita ennen kuin ihmiset itärannikolla alkavat mennä nukkumaan. Amy Klobuchar ilmeisesti piti pikapuheen jo.

Demokraattien esivaalitulosten viivästyminen johtuu kännykkäsovelluksen pettämisestä. Tänä vuonna kaikkien vaalikokousten piti ilmoittaa tuloksensa mobiilisovelluksessa, joka ei ole toiminut. Nyt Iowan demokraatit työskentelevät ongelman parissa.

6.20: Mitä pidempään tulosten saamisessa kestää, sitä pienemmän hyödyn Iowan esivaalin voittaja saa. Presidentti Donald Trump pitää tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa merkittävän kansakunnan tila -puheen, jonka uutisointi vie happea demokraattien esivaalikampanjalta.

6.13: Tulosten kannalta hyvä asia on, että pienen tauon jälkeen niitä on alettu taas rekisteröidä vaalijärjestelmään. Kun äänistä on annettu noin 2 prosenttia, Bernie Sanders johtaa 27,84 prosentin ääniosuudella. Seuraavana tulevat Elizabeth Warren (25,15 prosenttia), Pete Buttigieg (23,88 prosenttia) ja Amy Klobuchar (11,88 prosenttia).

Entinen varapresidentti Joe Biden on saanut vasta 11,1 prosenttia äänistä. Toki tuloksia on tullut vasta 34:stä vaalipiiristä. Niitä on kaikkiaa 1 765.

6.09: Tällä hetkellä näyttää siltä, että äänestysaktiivisuus on vuoden 2016 tasolla. NBC Newsin toimittajan Mark Murrayn mukaan tulos on pettymys. Demokraatit odottivat ennätysvuoden 2008 kaltaista äänestysaktiivisuutta Iowassa.

Vuonna 2016 vaaliuurnilla kävi noin 170 000 äänestäjää, kun Barack Obaman vuonna Iowassa äänesti 240 000 henkilöä.

5.51: Iowan demokraatit ovat tiedottaneet teknisistä ongelmista. Tulosten saamisessa kestää, koska lukujen oikeellisuudesta halutaan olla varmoja. Tällä hetkellä noin neljäsosa vaalikokouksista on ilmoittanut tuloksensa, ja äänestysvauhti näyttäisi olevan neljän vuoden takaisella tasolla.

5.48: Tulosongelmista tihkuu uutta tietoa. Buzzfeedin toimittajan Ruby Cramerin mukaan kyseessä on teknisistä ongelmista.

Demokraattipuolue käyttää ensimmäistä kertaa puhelinsovellusta, johon tulokset kirjataan. Ilmeisesti sovellus ei ole toiminut odotetulla tavalla. The New York Timesin toimittajan Nick Corasantinin mukaan moni vaalikokouspaikka ei ole käyttänyt sovellusta ollenkaan.

5.36: Vähemmän yllättävistä uutisista kerrottakoon, että Donald Trump on voittanut republikaanisen puolueen esivaalin Iowassa. Uutistoimisto AP:n mukaan Trump voitti pohjoiskorealaisella 97 prosentin kannatuksella.

5.29: Iowan 1 765 vaalikokouksesta vasta 30 on julkaissut tuloksensa. Niiden mukaan Pete Buttigieg on saanut 27,6 prosenttia äänistä. Toisena on Bernie Sanders 26,3 prosentin ääniosuudella ja kolmantena Elizabeth Warren, joka on saanut 20,5 prosenttia äänistä. Joe Biden on tällä hetkellä neljäs 13,8 prosentilla.

Luvuista ei voi vielä vetää isoja johtopäätöksiä. Ensitiedot ovat kuitenkin Buttigiegin kannalta hyviä, ja Bidenin kannalta huolestuttavia.

0:57
Tältä Iowan vaalikokouksissa näytti aamuneljältä Suomen aikaa.

5.17: Yllättävätkin ehdokkaat voivat saada pieniä voittoja. New Jerseyn senaattori Cory Booker sai Draken yliopistosta osavaltiodelegaatin, vaikka hän ei ole enää mukana kisassa. Andrew Yangin, Amy Klobucharin ja Joe Bidenin kannattajat tekivät protestiliikkeen kyseisessä vaalikokouksessa.

5.02: Tulosten saamisessa kestää odotettua kauemmin, kertoo muun muassa The New York Times. Neljä vuotta sitten tähän aikaan 80 prosenttia äänistä oli jo laskettu. Nyt on laskettu vasta alle 2 prosenttia äänistä.

NYT:n toimittajan Nick Corasanitin mukaan demokraattipuolue tekee laadunvalvontaa, eikä päästä tuloksia ulos, enne kuin ne on varmennettu kunnolla.

4.58: Moni yhdysvaltalaismedia raportoi vaalikokouksista, että entinen varapresidentti Joe Biden on jäänyt 15 prosentin äänikynnyksen alle useilla paikkakunnilla. Tämä on tapahtunut jopa paikassa, jossa Biden pitää vaalitilaisuuttaan, kertoo CNN.

Tiedot ovat vasta alustavia, mutta huolestuttavia Bidenin pärjäämisen kannalta. Hän on kuitenkin jo raportoiduissa tuloksissa kolmantena 19.5 prosentin äänisaaliilla.

Tällä hetkellä Pete Buttigieg johtaa ja Bernie Sanders pitää kakkossijaa. 1 765 vaalikokouksesta vasta 25 on antanut äänensä.

4.50: Käytännössä neljällä demokraattiehdokkaalla on mahdollisuus voittaa Iowassa: Bernie Sandersilla, Joe Bidenilla, Pete Buttigiegilla ja Elizabeth Warrenilla.

Fivethirtyeigth-sivusto antaa Sandersin voitolle 41 prosentin todennäköisyyden. Bidenin voitolla on 32 prosentin, Buttigiegillä 14 prosentin ja Warrenilla 10 prosentin mahdollisuudet.

The New York Times taas antaa Sandersille 33 prosentin, Bidenille 28 prosentin, Buttigiegille 20 prosentin ja Warrenille 13 prosentin todennäköisyyden voittoon Iowassa.

Tarvitseeko ehdokkaiden sitten voittaa Iowassa? Ei. Suurimmat ja tärkeimmät osavaltiot ovat kuitenkin vielä edessäpäin.

Demokraattien ehdokaskenttä on kuitenkin tänä vuonna poikkeuksellisen laaja. Siksi Iowassa pärjääminen voi tuoda nostetta, joka auttaa ehdokkaita nousemaan muiden yläpuolelle.

Yksittäisistä ehdokkaista Pete Buttigieg tarvitsee voittoja kaikista eniten. Hän on kotoisin keskilännestä, ja Iowa on oikeastaan hänen kotikenttäänsä. Hänen matkansa vain vaikeutuu, kun esivaali siirtyy osavaltioihin, joissa on enemmän vähemmistöjä ja konservatiiveja kuin Iowassa.

4.38: Tähän väliin uutinen republikaanien vaalikokouksista. Fivethirtyeight-sivuston alustavien tietojen mukaan presidentti Donald Trump on saanut 97 prosenttia vaalikokouksen äänistä. Noin puolet republikaanien vaalikokouksista ovat antaneet tuloksensa.

Tässä video, jossa Donald Trumpin poika Donald Trump junior puhuu Iowan Amesissa:

Fivethirtyeightin mukaan on poikkeuksellista, että puolue ylipäätään pitää esivaalit Iowassa, varsinkin kun Trumpilta puuttuvat varteenotettavat vastaehdokkaat. Iowan republikaanit ovt kuitenkin huolissaan siitä, että osavaltio menettää ensimmäisen äänestyspaikkakunnan aseman republikaanien esivaalikilvassa.

Vuonna 2024 Iowan republikaanit äänestävät kuitenkin jo ihan eri tavalla kuin tänä vuonna, sillä Trump ei voi asettua enää ehdolle.

Kello 4.28: Tänä vuonna Iowan demokraattipuolue julkaisee kolme eri tulosta. Ensinnäkin julkaistaan ensimmäisen äänestyskierroksen tulos jokaisesta noin 1 700 vaalikokouksesta.

Tämän lisäksi puolue julkaisee tulokset toisen kierroksen äänestyksestä. Se kertoo, kuka ehdokkaista on saanut uudelleenärjestäytymisen jälkeen eniten ääniä.

Tärkein luku on kuitenkin ehdokkaiden saamat delegaatit. Jokaisen ehdokkaan vaalikokouksissa saama äänipotti muutetaan delegaattiosuuksiksi, jotka ynnätään osavaltiotasolla ja muutetaan delegaateiksi.

Iowasta on jaossa tänään 41 delegaattia. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi valitaan se, joka saa vähintään 1 990 delegaattia kesäkuun puoluekokoukseen mennessä.

Kello 4.16: Alustavien ovensuukyselyjen mukaan Iowan mielipidemittauksia johtava Bernie Sanders on nuorten, alle 45-vuotiaiden äänestäjien suosikki. Entinen varapresidentti Joe Biden taas kerää suosiota enemmän ikääntyneistä äänestäjäryhmistä.

Kyselyn tulos ei ole yllätys, sillä ilmiö näkyy useiden mielipidemittausten taustatiedoissa. Suuri kysymys Sandersin osalta onkin, jaksavatko hänen kannattajansa tulla paikalle äänestämään. Nuoria on hankalampi saada äänestyspaikoille kuin ikääntyneitä kannattajia.

Kello 4.11: Ensimmäisten äänestyskierrosten tuloksia alkaa jo tulla. CNN kertoo, että Sioux Cityn vaalikokouksessa viisi ehdokasta ylitti 15 prosentin äänikynnyksen ensimmäisellä kierroksella: Joe Biden, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Amy Klobuchar.

Nämä viisi ehdokasta saavat pitää äänensä toisella kierroksella, ja heillä on mahdollisuus naarata lisä-ääniä muilta ehdokkailta toiselta kierrokselta. Tämä sama rumba toistuu noin 1 700 muussakin vaalikokouksessa.

Kello 4.00:

Vaalikokoukset alkoivat siis tunti sitten. Nyt vaalipaikoilta valuu ensimmäisiä twiittejä siitä, että äänestys alkaa:

Tuloksia odotetaan Suomen aikaa aamukuudelta. Jännittävä aamu tulossa!

Kello 3.57: Huomenta! Iowalaiset demokraatit ovat noin tunnin ajan kokoontuneet kirjastoihin, kirkkoihin ja työväentaloille äänestämään puolueelleen presidenttiehdokasta.

Kisassa on vielä mukana 11 ehdokasta, mutta käytännössä vain neljällä ehdokkaalla on mahdollisuus napata ehdokkuus: Vermontin senaattori Bernie Sandersilla, Massachusettesin senaattori Elizabeth Warrenilla, entisellä varapresidentillä Joe Bidenilla ja entisellä South Bendin kaupungin pormestarilla Pete Buttigiegilla.

Iowan vaalikokoukset ovat todella monivaiheiset. Lue alta lisää, kuinka ne toimivat:

Vaikka Iowa on vain yksi 57:stä esivaalista, osavaltion painoarvo on suuri. Iowan esivaalin voittaja on saanut nostetta, joka on usein kantanut presidenttiehdokkuuteen saakka. Tällä vuosituhannella Iowan voittanut demokraatti on nimitetty puolueensa ehdokkaaksi joka kerta.

Demokraattien ehdokaskenttä on ollut näissä esivaaleissa poikkeuksellisen laaja. Presidenttiehdokkuudesta kisaa vielä 11 henkilöä, mutta heistä vain 4:llä on realistisia mahdollisuuksia napata presidenttiehdokkuus itselleen kesäkuun puoluekokouksessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja