"Qatar on taitava häivyttämään epäkohtia" – Kohutut MM-kisat nostivat urheilumaailman epäkohdat tapetille

Tämän vuoksi Qatarin ongelmakisat vie urheilua myös eteenpäin 4:45
MM-kisoja ja Fifaa kritisoidaan ennennäkemättömän paljon, mutta muuttuuko mikään? Näin Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila vastaa.

Keskustelu Qatarin ja Fifan epäkohdista on kiihtynyt entisestään kisojen ensimmäisten päivien aikana.

Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjan perustajajäsen Kaari Mattila vieraili Qatarissa ihmisoikeuksien asiantuntijana vuonna 2016. Kisaisännän orjatyömarkkinat ja muiltakin osin onnettomat ihmisoikeudet eivät näy ulospäin jalkapallofanille.

– Qatar on taitava piilottamaan epäkohdat.

Toisaalta myös Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on tehnyt osansa keskustelun kääntämisessä pois epäkohdista. Hän piti MM-kisojen avauspäivän aattona hämmentävän puheen, jossa hän syytti länsimaista kritiikkiä tekopyhäksi. Mattilan mukaan Infantinon puhetta voi pitää samaan aikaan odotettuna ja yllätyksellisenä, mutta ei sattumana.

– Hän ikään kuin kiisti kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän olemassaolon vetoamalla perinteisiin heittoihin siitä, että tämä on kolonialismia.

Viisi päivää Qatarin kritisoituja kisoja – katso koko Mattilan haastattelu MTV Katsomosta.

Mattila luonnehtii kisatapahtumia kentän ulkopuolella odotetuiksi. Muutamat mielenilmaukset ovat kuitenkin herättäneet hänen huomionsa.

– Yllätys oli ehkä tämä Iranin ulostulo. Ajattelin, että se oli symbolisesti merkityksellinen.

Iranin pelaajat päättivät ennen avausotteluaan olla laulamatta kansallislaulun aikana osoittaakseen mieltään maansa hallinnolle, joka sortaa naisten oikeuksia.

Askel eteenpäin

Mattila kokee, että keskustelu sanan ”boikotti” ympärillä on eksynyt sivuraiteille. Tähän mennessä on puhuttu enemmän katsojaboikotista kuin asioista, jotka saisivat todellisuudessa muutosta aikaiseksi.

– Puhe katsojien boikotista häivyttää sitä puhetta Fifan vastuusta ihmisoikeuksien edessä. He ovat luvanneet omassa politiikassaan korvata ihmisoikeusloukkausten uhreille aiheuttamistaan vaikutuksista.

Katsojien boikotti saattaa Mattilan mukaan olla kuitenkin symbolisesti merkittävä. Hän toteaa, että Qatarin kisojen myötä on viimeistään kaikille selvää, että politiikkaa ja urheilua ei voi erottaa toisistaan.

Venäjän aloittama hyökkäyssota ja Pekingin olympialaiset olivat merkittäviä sysäyksiä avaamaan ihmisten silmät.

Erityisesti Suomessa on hänen mukaansa vaikeaa seurata urheilua tajuamatta sen poliittisiakin merkityksiä.

– Heistä, jotka seuraavat urheilua ei ole enää montaakaan, jotka sanoisivat, että politiikka ja urheilu eivät liity toisiinsa. Se on iso positiivinen askel.

Juttua korjattu kello 19.44: Muutettu jutun otsikkoa, ingressiä ja videotekstiä kauttaaltaan.

Qatarin kuumimmat puheenaiheet: Nämä 5 ilmiötä ovat hämmentäneet ensimmäisellä MM-kisaviikolla 3:43
Qatarin kuumimmat puheenaiheet: Nämä viisi ilmiötä ovat hämmentäneet ensimmäisellä MM-kisaviikolla

Lue myös:

    Uusimmat