Tämän verran hautajaiset maksavat: "Sillä selviää välttämättömistä kustannuksista"

Kuolindoula kehottaa puhumaan kuolemasta lasten kanssa: "Pois nukkumisesta" puhuminen voi pelottaa 3:20
KATSO MYÖS: Kuolindoula kehottaa puhumaan kuolemasta lasten kanssa: "Pois nukkumisesta" puhuminen voi pelottaa

Niin sanotut edullisemman budjetin hautajaiset maksavat keskimäärin tuhat euroa. Kattoa hinnalle ei varsinaisesti ole.

Kuoleman hetkellä selviää, miten paljon päätettävää poismeno jättää jälkeensä. Arkkuhautaus vai tuhkaus? Millainen arkku pitäisi valita, millaiset kukat? Pidetäänkö muistotilaisuus?

Mitähän tämä kaikki maksaa?

Vaikka perinteisiäkin arkkuhautauksia vielä järjestetään, on tuhkaus nykyisin noussut yhä suositummaksi. Suosituin arkku on valkoinen ja kangasverhoiltu.

– Yksinkertaisen tyylikäs ja pelkistetty, kangasverhoiltu malli on ainakin oman kokemuksemme mukaan yleisin valinta. Jonkun verran menee myös pelkistettyä mäntyarkkua, ja myös malleja, joissa on jonkinlaista koristelua, toimistopäällikkö Sami Malmsten Hautauspalvelu Callasta kuvaa.

"Kattoahan hinnassa ei oikeastaan edes ole"

Arkun saa edullisimmillaan muutamilla satasilla; uurna kustantaa sadasta eurosta ylöspäin. Niin sanotut edullisemman budjetin hautajaiset maksavat keskimäärin tuhat euroa.

– Sillä selviää välttämättömistä kustannuksista. Kattoahan hinnassa ei oikeastaan edes ole, vaan hinta riippuu tietysti, mitä kokonaisuuteen lasketaan. Esimerkiksi hautakivi on merkittävä yksittäinen kustannus, Malmsten sanoo.

Kuluja syntyy esimerkiksi lehteen painettavasta kuolinilmoituksesta, mahdollisen muistotilaisuuden tarjoiluista ja kukista.

"Toinen kokonaisuus ovat seurakunnan kustannukset"

Hautaustoimisto velottaa minimissään arkun hinnan sekä vainajan arkkuun huoltamisen ja kuljetuksen kustannukset.

– Toinen kokonaisuus ovat seurakunnan kustannukset, eli esimerkiksi tuhkausmaksu, tai jos vainaja haudataan seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle, siihen liittyvät kustannukset. 

Katso myös: Ruumiinsa voi kuoleman jälkeen luovuttaa opetuskäyttöön – vainajan kohtaaminen jättää jäljen: "Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta"

Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen:"Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta" 6:35
Entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen?

Lue myös:

    Uusimmat