Tämän takia rahasi ovat aina lopussa

Palkka on liian pieni, velkaa on kertynyt turhan paljon ja tili ammottaa aina tyhjyyttään palkkapäivän lähestyessä. Voisiko sittenkin olla mahdollista, että rahankäyttötavoissasi on jotain vikaa?

Huonosta rahatilanteesta on helppo syyttää muita. Olet kuitenkin itse vastuussa siitä, miten rahavirtaasi hallinnoit, joten olisiko aika katsoa peiliin? Kuulostaako joku näistä syistä tutulta?

Kaikki munat samassa korissa

Meneekö koko palkkasi yhdelle tilille? Sinun on vaikeaa hahmottaa rahankäyttöä, jos käytettävissäsi on suuri könttäsumma. Tällöin tulee helposti kulutettua enemmän kuin todellisuudessa olisi varaa. Parempi ratkaisu olisi jakaa palkka eri tileille. Laske, paljonko tarvitset kiinteisiin kuluihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, ja jaottele loput, kuten haluat. Sinulla pitäisi kuitenkin olla säästötili vararahastoa varten. Osan voit kuluttaa, osan sijoittaa, osan laittaa hyväntekeväisyyteen tai vaikka opiskeluun.

Kulutat turhakkeisiin

Ennen kuin kaivat luottokortin esiin, mieti tarvitsetko ja rakastatko tavaraa todella. Halpa hinta tai houkutteleva tuoteasettelu voi laukaista refleksinomaisen tarpeen ostaa. Ota järki käteen, sillä on älytöntä laittaa rahaa tavaroihin, jotka jäävät käyttämättöminä kaapin pohjalle.

Onko sinulla edukkain sähkösopimus tai puhelinliittymä? Kilpailuttaminen on avainsana, kun puhutaan pakollisista liittymistä tai sopimuksista. Älä sitoudu pitkiin määräaikaisuuksiin ennen kuin tiedät, onko se todella taloudellisesti kannattavaa.

Otat mallia vanhemmistasi

Vanhempasi ovat varmasti opettaneet sinulle hyödyllisiä elämänoppeja, mutta he ovat myös opettaneet sinulle asioita tietämättään. Oliko äitisi tuhlari tai välttelikö isäsi raha-asioita aivan tyystin? He eivät varmasti tarkoittaneet siirtää huonoja tapojaan sinulle, mutta se on voinut tapahtua tahtomattakin. Hyvä uutinen on se, että kun ymmärrät, mistä rahasuhteessasi on kysymys, voit ryhtyä muokkaamaan sitä terveempään suuntaan.

Sinulla ei ole tavoitteita

On paljon todennäköisempää, että säästät rahaa, jos sinulla on syy, jonka vuoksi säästää. Vielä todennäköisemmäksi säästäminen tulee, jos laitat tunteet peliin. Säästätkö omaa kotia tai perhettä varten? Oletko aina unelmoinut Australian matkasta? Voit saada apua aarrekartasta, jonka idea on kerätä yhteen kuvia, jotka edustavat unelmiasi. Kun näet inspiroivat kuvat edessäsi, on paljon helpompaa jättää kauniit, mutta tarpeettomat kengät tai hienompi kahvinkeitin kauppaan.

Olet hyväuskoinen

Kaupat suunnitellaan siten, että tulisit ostaneeksi enemmän kuin aioitkaan. Haksahdat lankaan helposti, jos et tiedosta tätä menetelmää. Tähän voi auttaa, että menet kauppaan kauppalistan kanssa ja ostat vain listalla mainitut tuotteet. Kulje määrätietoisesti laput silmillä, jotta voit välttää tiellesi asetetut houkutukset.

Pelkäät rahan käsittelyä

Luulitko, että sijoittaminen on vain suurituloisia rahamiehiä varten? Jos ajattelet näin, on aika muovata ajatuksia uuteen uskoon. Sijoittamisessa on omat niksinsä ja riskinsä, joten mihin tahansa rahastoon ei rahojaan kannata lyödä. Tutustu erilaisiin sijoitusmahdollisuuksiin ja käänny ammattilaisten puoleen. Onnistuneilla sijoituksilla voit tienata huomattavasti suurempia summia kuin makuuttamalla rahojasi säästötilillä.

Maksat velkojasi väärin

Vaikka maksaisit velkaasi tunnollisesti joka kuukausi, voit kaivaa itsellesi syvempää kuoppaa, jos maksat velkoja väärässä järjestyksessä. Älä maksa jokaista lainaa kuukausittain saman verran, sillä toisissa on huomattavasti korkeampi korko. Tämä tarkoittaa sitä, että korkeakorkoisista lainoista kertyy jatkuvasti suuria summia maksettavaksi, mikäli maksu viivästyy. Tällaisia lainoja ovat esimerkiksi kulutusluotot ja luottokorttilainat. Maksa siis nämä lainat ensin pois ja siirry sitten maksamaan lainoja, joilla on matalampi korko.

Et osaa neuvotella

Olet varmasti kuullut puheet naisen eurosta. Ero selittyy pitkälti sillä, että monet naisvaltaiset alat ovat matalapalkkaisempia kuin miesvaltaiset alat. Samasta työstä on kuitenkin saatava sama palkka, joten älä tyydy summaan, jota sinulle ensin tarjotaan. Harjoittele myyntipuhe, josta työnantajasi ei voi kieltäytyä. Olet hyvä työntekijä, joten ansaitset reilun palkkauksen.

Lannistut epäonnistumisesta

Haksahdit tarjoukseen ja ylitit budjettisi. No niin, kuukausibudjetti on pilalla, joten sama kai, jos lohdutan itseäni uudella puserolla ja ravintolaillallisella. Ei lainkaan! Pieni horjahdus on helppo korjata ensi vaikka kuukauden budjetista, mutta kulutuskierteen aiheuttamia tuhoja ei enää pyyhitä pois pienellä korjausliikkeellä. Jokainen tekee virheitä, mutta niistä on turha soimata itseään tai rankaista itseään ajamalla itsensä vielä syvempään kuiluun. Jos horjahdat, älä lannistu, vaan korjaa askelesi takaisin oikealle tielle.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE – RealSimple)

Lue myös:

    Uusimmat