Tämän takia aikuisenkin pitää leikkiä!

Leikkiä pidetään aikuisten maailmassa tyhjänpäiväisenä ja turhana, mutta tosiasiassa aikuinen kaipaa hupia ja hauskuutta yhtä paljon kuin lapsikin.

Psychcentral.comin artikkeli esittelee lukuisia syitä, miksi aikuisten tulisi leikkiä siinä missä lastenkin. Leikki tuo iloa, kehittää ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta ja vahvistaa ihmissuhteita. Leikistä kirjan Play kirjoittanut yhdysvaltalainen psykiatri Stuart Brown laskee leikiksi myös taiteen, kirjallisuuden, elokuvat, musiikin, komedian, flirttailun ja haaveilun.

Brown on viettänyt vuosikymmeniä opiskellen leikin vaikutuksia niin vangeissa kuin taiteilijoissa ja liikemiehissäkin. Tutkimuksissaan hän on havainnut leikkimättömyyden olevan yksi ennustava tekijä rikolliseen käyttäytymiseen. Brown on todennut yhdessä leikkimisen myös auttavan pariskuntia lämmittämään suhdettaan ja lähentymään.

Leikki voi saattaa yhteen tuntemattomia ja auttaa jopa parantumisessa. Brown on nimittäin lääkärin ja puhujan työnsä ohella klovni, joka on vieraillut lasten sairaaloissa ja orpokodeissa ympäri maailmaa – ja myös vankiloissa ja yritystilaisuuksissa. Klovina hän on havainnut, miten voimakkaasti leikki voi koskettaa ihmisiä.

Leikkiminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Siihen voi liittyä jännitystä, yllätystä, mielihyvää ja myötäelämistä. Brown kuvailee leikkiä päämäärättömäksi, tarkoituksettomaksi hauskutukseksi ja mielihyvän lähteeksi.

Näin lisäät leikkiä elämään!

Kirjassaan Brown listaa muutamia keinoja, miten elämästään saa leikkisämpää.


Muuta suhtautumistasi leikkimiseen

Muista, että leikkiminen on tärkeää ihmissuhteille ja luovuudelle. Anna siis itsellesi lupa hassutella joka päivä! Brown itse kertoo esimerkiksi leikkivänsä juttelemalla koiransa kanssa politiikasta päivittäin. Myös hauskojen tekstien lukeminen ääneen voi mennä leikistä.

Millainen on leikkihistoriasi?

Brown kehottaa miettimään, millaisista leikeistä nautit lapsena. Leikitkö yksin vai yhdessä? Miten voisit luoda samoja kokemuksia tänä päivänä?

Ympäröi itsesi leikkisillä ihmisillä

Tosikoiden sijaan haali lähipiiriisi leikkisiä ihmisiä, joiden kanssa voit pitää hauskaa

Leiki lasten kanssa!

Lasten kanssa leikkiminen auttaa meitä kokemaan leikin taian heidän kauttaan. Lastenlasten kanssa leikkiminen on mitä parasta ajanvietettä. Jos leikkiminen tuntuu turhalta, muista miten se hyödyttää sekä sinua että leikkikavereitasi. Kuten Brown kirjassaan asian ilmaisee: ”Leikki on puhtain rakkauden ilmaisu”.

Lähde Psychcentral.com

96-vuotias: Leikkien pysyy nuorekkaana

Syksyllä 2012 Late haastatteli 96-vuotiasta Elsa Manniota, joka viihtyy vanhainkodissa erinomaisesti. Katso, miten nuorekkaana leikkimieli pitää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja