Tämän Mazdan lukuisat korjauskehotukset pimitettiin potentiaalisilta ostajilta – käytettyjen autojen myynti-ilmoitukset voivat johtaa pahasti harhaan

Käytetyn auton ostaja, varo vääriä tietoja myynti-ilmoituksessa! Autokaupoista tulvii yhteydenottoja kuluttajaneuvontaan 3:12
MTV Uutiset Livessä kerrottiin käytettyjen autojen myynti-ilmoitusten sudenkuopista ja neuvottiin, kuinka välttää miinaan astuminen autokaupoilla.

Käytettyjen autojen myynti-ilmoituksissa vaanii vaara, sillä tiedot voivat olla kokonaan vääriä tai jotakin oleellista jätetään kertomatta. Kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain tuhansia käytettyihin autoihin liittyviä yhteydenottoja.

MTV Uutiset on perehtynyt useampaan epäselvään käytetyn auton myynti-ilmoitukseen, josta yhtenä esimerkkinä on Mazdan tila-auto. Vuosimallin 2006 Mazda oli saanut useamman korjauskehotuksen katsastuksessa, mutta korjaamattomista vioista ei ilmoituksessa vihjattu sanallakaan. 

Tiedot Mazdalle annetuista korjauskehotuksista käyvät ilmi liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämästä rekisteristä. Mazda on ollut myynnissä Huutokaupat.com-verkkokaupassa, josta pahoitellaan MTV Uutisille tapahtunutta.

– Myynti-ilmoituksen palveluun tehnyt yritys oli jättänyt kertomatta korjauskehotuksista. Ne koskivat vetonivelen suojakumeja, keskijarruvaloa ja oven avausmekanismia, myöntää verkkokaupasta vastaavan Mezzoforte Oy:n toimitusjohtaja Santtu Poutanen

Vaikka eräs asiakas oli tehnyt ilmoituksen virheistä verkkokauppaan, Mazdaa kaupiteltiin yhä sinnikkäästi sivustolla. Huutokaupat.comin mukaan kyseessä oli asiakaspalvelussa tapahtunut kömmähdys.

– Asiakaspalvelussamme tapahtuneen inhimillisen virheen takia sama myynti-ilmoitus on julkaistu uudelleen puutteellisilla tiedoilla. Näin ei olisi saanut tapahtua. Olemme asiasta erittäin pahoillamme, sanoo Poutanen. 

Poutasen mukaan auto ei ole päätynyt ostajalle. Lisäksi yhteistyö ilmoittajan kanssa on keskeytetty. 

Autokaupoista runsaasti yhteydenottoja kuluttajaviranomaiselle

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan tulvii tuhansia yhteydenottoja vuodessa autokaupoista. Henkilöautoja koskevia yhteydenottoja on ollut tänä vuonna 12. elokuuta mennessä liki 4 800 kappaletta – näistä valtaosa koskee käytettyjä ajoneuvoja.

Suurin osa yhteydenotoista koskee autoissa ilmenneitä vikoja, mutta myös myynti-ilmoituksissa havaittuja vääriä tietoja.

Myynti-ilmoitusten ongelmat koskevat muun muassa ilmoitettujen varusteiden puuttumista, pimitettyjä korjauskehotuksia ja puutteita kolarihistoriassa. Auton ostaja saattaa huomata, että ilmastointi ei toimi, auton ajomäärätiedot poikkeavat mittarilukemasta, autoa onkin yllättäen käytetty taksina, tai se on myyntitiedoista poiketen tuontiauto.

Nämä MTV Uutisten kuluttajaviranomaiselta saamat tiedot koskevat useampia myyjätahoja Suomessa. Huutokaupat.comin käytettynä myymistä autoista on otettu yhteyttä kuluttajavirastoon tänä vuonna yli 50 kertaa. 

– Näissä Huutokaupat.comiin liittyvissä yhteydenotoissa asiakkaat olivat havainneet useissa tapauksissa puutteita tai virheitä myynti-ilmoituksissa, sanoo kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Raija Marttala

Toimi näin ikävissä autokaupoissa

Lähtökohtaisesti kuluttajalla on oikeus luottaa myyjän antamiin tietoihin, eikä ennakkotarkastusvelvollisuutta ole.

Kuitenkin myytävään autoon kannattaa tutustua huolellisesti, ja esimerkiksi kunnollinen koeajo on viisasta tehdä. Varusteet ja asiakirjat pitää tarkastaa huolellisesti.

Jos auto on jo ostettu, kyseeseen voi tulla reklamaatiomenettely. Ensimmäisenä otetaan yhteyttä myyjään ja neuvotellaan hyvityksestä. Jos asia ei ratkea myyjän kanssa, voi ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Huutokaupat.comista todetaan MTV Uutisille, että se kantaa vastuun ilmoitusten luotettavuudesta ja toimii kohteen lopullisena myyjänä.

Verkkohuutokaupassa oikeus perua

Huutokaupat.com-verkkokauppa on ollut aiemminkin kuluttajaviranomaisen hampaissa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi tammikuussa 2021, että Huutokaupat.com rikkoi kuluttajansuojalakia, kun kuluttajat eivät saaneet perua verkkohuutokaupassa tekemäänsä kauppaa.

Etämyynnissä peruuttamisoikeus on keskeinen kuluttajan oikeus. Peruuttamisoikeus voidaan poikkeuksellisesti evätä vain perinteisissä huutokaupoissa, joissa on fyysinen huutokauppatilaisuus.


KORJATTU 16.8. kello 14.10 vuosiluvuksi 2021 koskien peruuttamisoikeutta, jota Huutokaupat.com ei antanut asiakkailleen. Aiemmin vuosiluku oli virheellisesti 2001.

Lue myös:

    Uusimmat