Mainos

Tämä valvontavastuu voi yllättää koululaisten vanhemmat

Koulujen työrauha on puhuttanut Opetusalan ammattijärjestöä erityisesti viime vuosina. Oppilaiden luvattomat poissaolot ovat tuttu ilmiö OAJ:n nokkamiehelle.

– Kyllä meille on tullut yhteydenottoja opettajien puolelta asiasta. Olen kuullut, että opettajien ottaessa yhteyttä kotiin, on vastuu sysätty lintsaamisesta takaisin koululle. Jokainen luvaton poissa olo on liikaa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Suomessa vakituisesti asuvilla lapsilla on lakiin perustuva oppivelvollisuus, muistuttaa Opetushallituskin sivuillaan. Vanhemmilla taas on oppivelvollisuuden valvontavastuu. Laiminlyönnistä voi saada sakkoja, kuten Jämsässä peruskoululaisen äidille kävi oppivelvollisuuden valvonnan laiminlyönnistä viisi vuotta sitten.

– Ensinnäkin kyseessä on myös yleinen kasvatusvastuu. Sitä olemme jauhaneet jo muutaman vuoden. Aikuiset eivät voi perääntyä kasvatusvastuusta. Koululla on vastuu ottaa yhteyttä, jos lapsi ei tule kouluun, mutta kyllä vanhemmilla on se vastuu valvoa oppivelvollisuutta, Luukkainen lisää tiukkana.

Vanhemmat eivät tiedä valvontalaista

OAJ:n puheenjohtaja myöntää, että vaikka opettajille ja kouluille laki oppivelvollisuuden valvonnasta on tuttu, niin monelle vanhemmalle se voi olla tuntematon käsite.

– Poikkeuksellinen lakihan se sinänsä on. Vasta viime vuosina lain rikkomisesta on voinut saada sakkoja. Sitä ennen lakia on katsottu läpi sormien. Kaikki vanhemmat eivät laista varmaan tiedä, pitäisi kyllä, koska kyseessähän on myös lasten etu.

Opetusalan järjestöt ja Suomen Vanhempainliitto haluavat opettajille uusia kurinpitokeinoja perusopetuslain muutosten avulla. Esitys jätettiin viime kesänä opetusministeriölle ja nyt OAJ odottelee malttamattomana ministeriön tarkennuksia lakiin.

– Odotamme opetusministeriön tarkennuksia koulurangaistuksiin ihan muutaman kuukauden sisällä, Luukkainen kertoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja