Koulupinnarin poissaolot ovat merkki vakavammasta ongelmasta

Mikä auttaa, jos nuori päivä toisensa jälkeen pinnaa tunneilta? Koululla keinot ovat luvattomien poissaolojen suhteen hyvin vähissä, tunnustaa Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Yksi tapa, usein myös se viimeinen keino, on lastensuojeluilmoitus. Se on yksi tapa herättää huomiota lapsen tilanteeseen. Lähes kaikissa kouluissa ensin kuitenkin jutellaan lintsaamisesta lapsen kanssa. Se on oikein, koska hän on se asianomainen. Sitten seuraavaksi käännytään vanhempien puoleen.

Luukkainen muistuttaa, että myöhästely ja luvaton poissaolo ovat kaksi eri asiaa. Lintsaaminen koulusta on aina iso juttu.

– Se on merkki jostain muusta. Se voi olla elämäntilanne, kotiolot tai välinpitämättömyys, mutta harvoin lintsaamista tapahtuu lintsaamisen takia.

Vanhemmilla vastuu

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina pirkanmaalaisen Lempäälän koulun käytännöstä, jossa koulupinnari korvaa menetetyt minuutit erityisopetuksessa. Jos poissaoloja kertyy 30 tuntia, on edessä palaveri koulukuraattorin ja vanhempien kanssa.

Jos nämä keinot eivät auta, ilmoitetaan lintsaamisesta lastensuojeluviranomaisille, kerrotaan lehdessä. Jos koti ei suostu lastensuojeluviranomaisten jälkeen koulun kanssa yhteistyöhön, koulu tekee ilmoituksen poliisille.

– Lempäälässä on käytössä ihan hyvä käytäntö. Samansuuntaisia löytyy varmasti useita ympäri Suomea. Korostan kuitenkin, että vanhemmilla pitäisi myös olla vastuu, Luukkainen sanoo.

OAJ:n nokkamies korostaakin jatkuvasti koulun ja kodin yhteistyötä.

– Pelisääntöjä kannattaa aina lukuvuosien alussa kerrata. Vanhemmilla pitää olla selvänä, missä asioissa koululla on vastuu ja missä vanhemmilla. Lisäksi pitäisi muistaa, että kodin ja opettajan yhteistyö vie aikaa, ja siihen pitää sitä aikaa myös varata.

Lue myös:

    Uusimmat