Tämä laji vaatii naiselta kivunsietokykyä – MM-kisat Suomessa

Amerikkalaisen jalkapallon naisten MM-kisat pelataan kesä–heinäkuussa Vantaalla. Suomi lähtee tavoittelemaan kisoista finaalipaikkaa.

Suomen amerikkalaisen jalkapallon MM-kisajoukkueessa pelaava Merle Ziemann tutustui amerikkalaiseen jalkapalloon talvella 2010. Puoli vuotta myöhemmin hän edusti Suomea MM-kisoissa Tukholmassa. Nyt amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat ovat alkamassa Suomessa. Suomen maajoukkue kohtaa ensimmäisessä ottelussaan sunnuntaina Espanjan.

Pientä hulluutta vaaditaan

Merle Ziemann innostui lajista asuessaan Raumalla ja kuultuaan paikallisen seuran etsivän pelaajia. Kävi ilmi, että Raumalla ei pelattu jenkkifudista, vaan joukkue kävi Nokialla pelaamassa. Pitkä välimatka ei kuitenkaan vaivannut, vaan innostus vei mennessään. Nyt Merle keskittyy valmistautumaan amerikkalaisen jalkapallon MM-kotikisoihin. Palo lajiin löytyy onnistumisesta.

– Kun olen löytänyt lajin ja huomaan pärjääväni ja olevani kohtalaisen hyvä, tekeminen tuntuu omalta. Myös pientä hulluutta pitää olla mukana, jotta jaksaa ajella treeneihin.

Fyysinen laji ei ole huolettanut Merleä, eikä loukkaantumisia ole vielä ollut.

– Vanhat vaivat ovat olemassa, niiden ehdoilla menen. Polvet eivät meinaa kestää, mutta ne ovat toistaiseksi säilyneet.

– Jokainen joka lajiin lähtee, tietää sen olevan kontaktilaji. Tulee kontaktia ja osumaa, ei sitä tule mietittyä pelissä. Kontakti-joukkuelaji on tässä parasta.

Merle itse ei ole koskaan urheillut aktiivisesti ammatikseen. Ringetteä, lentopalloa, pesäpalloa ja eurooppalaista jalkapalloakin harrastanut Merle kertoo, että motiivi amerikkalaisen jalkapallon harrastamiseen lähti fyysisestä puolesta. Jalkapallokin oli Ziemannille liian hidastempoista.

– Lähdin nollasta, joten mikseivät muutkin pystyisi. Laji vaatii sitoutumista ja aikaa, jonkinlaista hulluutta ja kivunsietokykyä. Ei riitä, että käy kerran viikossa treeneissä, eikä ensimmäisistä mustelmista voi luovuttaa. Jos vaan on vähänkään kiinnostusta johonkin joukkuelajiin, niin miksei voisi kokeilla.

Joukkueen tavoite on pelata lauantain kuudennen pelipäivän viimeisessä pelissä, eli finaalissa.

– Oma tavoitteeni on varmaankin olla omalla pelipaikalla kisojen kovin pelaaja. Se on hyvä tason mittari. Edellisissä kisoissa olin tammikuussa aloittanut ja pelasin heinäkuussa, kaikki oli uutta ja kisat menivät hyvin. Nyt on hyvä aika mitata tasoa ja sitä, miten olen kolmessa vuodessa kehittynyt.

Amerikkalaisen jalkapallon naisten MM-kisat pelataan 30.6.–6.7.2013 Vantaalla. Kuuden maan turnaukseen osallistuvat Suomen lisäksi USA, Kanada, Saksa, Ruotsi ja Espanja. Suomella on edellisistä kisoista MM-pronssi puolustettavanaan. Turnaus pelataan kahdessa alkulohkossa. Mitali- ja sijoitusottelut pelataan suoraan alkulohkojen sijoitusten perusteella.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Satu Arponen, Jaana Jokihaara

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja