Tämä kuuri voi muuttaa elämäsi - "monella suomalaisella todellinen tarve"

Kannattaako keho laittaa välillä puhdistuskuurille ja mitä hyötyä siitä on? Suomalainen ravitsemusasiantuntija vastaa.

Erilaiset elimistön detox- eli puhdistuskuurit ovat pitkään olleet erityisesti Hollywood-julkkisten suosiossa ja trendi on siirtynyt pikku hiljaa Suomeenkin.

Mutta voiko tällaisesta hetkellisestä ruokavaliomuutoksesta oikeasti olla mitään hyötyä?

– On hyötyä oikein toteutettuna, mutta vastaus riippuu tietenkin siitä, mitä niillä haetaan ja miten ne toteutetaan. Yleisesti voisin sanoa, että päivittäinen perusruokavalio tulisi muuttaa sellaiseksi, että mitään kovin pitkää kuuriluontoista puhdistusta ei erikseen tarvittaisi. Silloin riittäisi esimeriksi päivän tai parin nestepaastot silloin tällöin ihan vain antamaan sisäelimille ja suolistolle palautusaikaa, vastaa liikunnanohjaajana, personal trainerina ja verikuvaajana työskennellyt ravitsemusasiantuntija Samuli Perälä.

Positiivistä fiilistä ja inspiraatiota puhdistuskuurista

Perälä itse innostui ravitsemuksesta oman urheilu-uransa kautta ja siirtyi tämän jälkeen auttamaan muita löytämään terveellisen ruoan ja tutkimaan ylipäätään ruokavalion merkitystä. Omassa työssään Perälä on havainnut, että puhdistuskuureista voisi nykyään olla monelle hyötyä.

– Mikäli kuuriin on todella tarvetta, ja nykyään aika monen kohdalla näin on, voi se oikein toteutettuna vapauttaa kehosta paljon ylimääräistä kuonaa, parantaa vatsan, suoliston ja verenkiertoelimistön toimintaa sekä vaikuttaa koko ihmisen fiilikseen positiivisesti. Kuuri voi olla erinomainen inspiraation lähde pysyvälle muutokselle.

Puhdistuskuurille kannattaa ryhtyä omaa kehoa kuunnellen ja omasta kuntotasosta riippuen. Kuuri voi Perälän mkaan olla viikon mittainen tai vaihtoehtoisesti jopa vuoden kestävä puhdistusjakso.

Syö luonnollista ruokaa – vältä lisäaineita

Mitä puhdistuskuurin aikana sitten pitäisi syödä? Kaiken a ja o on Perälän mukaan puhdas ruoka

– Mineraaleja luonnollisessa muodossa, esimerkiksi käsittelemätöntä merisuolaa, savea ja kasvialkuaineita. Kuonnollisia rasvoja kuten kylmäpuristettuja öljyjä ja voita voina. Vitamiineja luonnollisessa muodossa. Suomessa ne saa marjoista käyttämällä niitä runsaasti ja monipuolisesti. Puhdasta vettä, hyvälaatuisesta lähteestä jos mahdollista. Hanavesikin tottakai käy. Kaikki edellä mainitut tulisi syödä luomuna, Perälä vinkkaa.

Ruokavaliosta pitäisi sen sijaan jättää pois ainakin valkoinen sokeri, valkoiset jauhot sekä lisäainepitoiset ruoat. Perälän mukaan myös runsaita määriä käsiteltyjä maitotuotteita kannattaa vältellä.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja