Tämä kivulias vaiva ilmenee 40 prosentilla suomalaisista – pahimmillaan voi johtaa halvaantumiseen

Selkää kolottaa ja kipu säteilee reiteen. Tuttua?

– Iskias-särky sekoitetaan usein muuhun selkäsärkyyn. Iskiaksesta on kyse, jos kipu tuntuu selästä polven alle ulottuen. Moni muu selkäkipu säteilee reiteen tai lonkkaan, mutta se ei ole iskiasta, fysiatri Timo Pohjolainen selittää.

Iskias on yleinen vaiva. Tuoreen tutkimuksen mukaan siitä kärsii noin 40 prosenttia suomalaisista jossain vaiheessa. Suurin riski sairastua on 40–55-vuotiailla.

Iskiaksen aiheuttaa välilevyn tyrä, joka on aina akuutti eli se tulee nopeasti. Sitä voi edeltää selkäkivut, kun välilevyn sidekudos rappeutuu ja repeilee. Ensihoidoksi suositellaan lepoa ja särkylääkekitä.

– Mutta ei kuitenkaan täydellistä vuodelepoa. Välillä pitää liikkua ja käyttää selkää kivun sallimissa rajoissa, Pohjolainen muistuttaa.

Kuusi viikkoa takaraja kotihoidolle

Lievän iskiaksen pitäisi helpottaa muutamassa viikossa.

– Jos oireet eivät helpotu kuudessa viikossa, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin, Pohjolainen sanoo.

Hoitamaton iskias voi johtaa tunnon heikentymiseen raajoista ja pahimmillaan aiheutta halvausoireita. Vaikea iskias voi vaikuttaa myös sulkijalihasten toimintaan siten, että virtsan- ja ulosteen pidättämiskyky heikkenee.

Vaikeassa tapauksessa iskiaksen hoitomuoto on leikkaus.

– Leikkaus pitäisi tehdä viimeistään kahden kolmen kuukauden jälkeen oireiden alkamisesta.

Halvaantumiset ovat erittäin harvinaisia, ja useimmilla välilevyn tyrä paranee luonnonmukaisesti levolla, jolloin se kuivuu ja pienenee. Samalla helpottaa hermosärky.

Joskus iskiassärystä voi tulla krooninen vaiva, jos tyrästä jää hermojuureen vaurio. Tätä voi välttää Pohjolaisen mukaan sillä, ettei pitkitä tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista, jos iskiassärky kestää viikkoja.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja