Mainos

Tämä kaikki sinun pitää tietää! Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lippujärjestelmä mullistuu muutaman päivän päästä

1:25
HSL vastasi kymmeneen joukkoliikenneaiheiseen kysymykseen.

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) ottaa vyöhykehinnoittelun käyttöön lauantaina 27. huhtikuuta. MTV Uutiset kokosi yhteen olennaisia tietoja uudistuksesta.

Pääkaupunkiseudun sisäisessä joukkoliikenteessä siirrytään uuteen aikaan lauantaina 27. huhtikuuta 2019 kello 4.30 aamuyöllä.

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) luopuu aiemmin käytössä olleista kuntarajoista ja käyttöön tulevat uudet lippuvyöhykkeet.

Jatkossa pääkaupunkiseudulla ei enää käytetä sisäisiä, seutu- tai lähiseutulippuja. Lippu ostetaan A-, B-, C- tai D-vyöhykkeelle tai useammalle niistä.

Helsingin, Espoon tai Vantaan sisäistä lippua käyttäneet matkustavat jatkossa joko A- ja B-tai B- ja C-vyöhykkeet yhdistävällä lipulla.

Entinen seutulippu on jatkossa A-, B- ja C-vyöhykkeet yhdistävä ABC-lippu. Yhden vyöhykkeen lipun ostaminen on mahdollista vain D-vyöhykkeellä.

Mitkä ihmeen vyöhykkeet?

MTV Uutiset tiivistää, mitä vyöhykkeet tarkoittavat.

A-vyöhyke kattaa Helsingin kantakaupungin.

B-vyöhykkeeseen kuuluu valtaosa Helsinkiä, Kauniainen sekä osa Espoota ja Vantaata.

C-vyöhyke kattaa B-vyöhykkeen ulkopuolelle jäävät osat Espoosta ja Vantaasta sekä pienet osat Tuusulaa ja Sipoota. Helsinki-Vantaan lentoasema kuuluu tähän vyöhykkeeseen.

D-vyöhykkeeseen kuuluvat loput Sipoosta ja Tuusulasta, Kerava sekä Kirkkonummi ja Siuntio.

Tieto siitä, mihin vyöhykkeeseen pysäkki kuuluu, näkyy pysäkkikilvissä.

Myös hinnat muuttuvat

Uudistuksen HSL muuttaa myös lippujen hintoja. Hinnoittelun perusteena on jatkossa aiempaa enemmän matkan pituus mitattuna Helsingin keskustasta.

Näin ollen osalla ihmisistä lipunhinta nousee ja osalla laskee.

Ennen uudistusta Helsingin sisäisellä 30 vuorokauden kausilipulla matkustanut on maksanut lipustaan 54,70 euroa.

Uudistuksen jälkeen samalla alueella matkustava joutuu ostamaan A- ja B-vyöhykkeet kattavan kausilipun, joka maksaa viisi euroa entistä lippua enemmän: 59,70 euroa.

Reilusti säästöä taas on luvassa esimerkiksi Espoon Tapiolan ja Helsingin kantakaupungin väliä kulkevalle matkustajalle.

Ennen uudistusta 30 vuorokauden seutulippu maksaa 106,50 euroa, mutta uudistuksen jälkeen samaa väliä matkustava kulkee A- ja B-vyöhykkeet kattavalla AB-lipulla, jonka hinta on jo ylempänä mainittu 59,70 euroa.

Tiettyjä vyöhykeyhdistelmiä käyttävillä myös lippujen voimassaoloajat lisääntyvät.

AB-, BC- ja D-lipuissa vaihtoaika on voimassa 80 minuuttia, ABC- ja CD -lipuissa 90 minuuttia, BCD-lipussa tunnin ja 40 minuuttia sekä kaikki vyöhykkeet yhdistävässä ABCD-lipussa yhden tunnin ja 50 minuutin ajan.

Uudistuksen myötä kausilipun haltija voi ostaa kausilippunsa jatkeeksi lisävyöhykelipun. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkaava AB-lipun omistaja voi ostaa lisävyöhykelipun.

Tekstiviestilippu poistuu uudistuksen myötä käytöstä. Lue lisää uusista lippuhinnoista täältä.

Myös alennuksiin muutoksia

HSL:n uudistuksen myötä lastenlipun ikäraja nousee 16 vuodesta 17 vuoteen.

Aiemmin osa Kelan maksamaa eläkettä saavista eläkeläisistä ja liikuntarajoitteisista on saanut alennusta HSL-alueen matkalipuista vain 25 prosenttia. Jatkossa myös kaikki heistä saavat 50 prosentin alennuksen.

Opiskelijat saavat uudistuksen myötä kausilipuista entisen 50 prosentin sijaan 45 prosentin alennuksen. Aiemmin opiskelija-alennuksen sai kausilippujen lisäksi kertalipuista, mutta uudistuksen jälkeen alennus koskee vain kausilippuja.

Pyörätuolilla liikkuvat, pientä lasta lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettavat sekä sokeat saavat matkustaa ilman lippua.

Liput muuttuvat automaattisesti

HSL:n arvo- ja kausilippujen sisällöt muuttuvat automaattisesti vyöhyke- ja lippu-uudistuksen yhteydessä.

Esimerkiksi seutulippu muuttuu ABC-lipuksi ja Helsingin sisäisen liikenteen lippu A- ja B-vyöhykkeet kattavaksi AB-lipuksi.

Jos matkustajan uusi kausilippu ei vastaa lipun haltijan matkustustarpeita, matkustusalueen voi käydä muuttamassa HSL:n palvelupisteessä kahden kuukauden ajan.

Lue lisää lippujen ja niiden hintojen muuttumisesta HSL:n sivuilta.

Lisätietoa netistä

Vyöhykereittiopas ja HSL-sovellus kertovat käyttäjälle reitin lisäksi sen, mikä lippu valitulle reitille tarvitaan.

Vyöhykereittiopas löytyy täältä ja sovellus täältä.

HSL:n jäsenkunnissa asuu lähes 1,3 miljoonaa ihmistä. HSL:n liikennevälineisiin noustaan vuosittain yli 370 miljoonaa kertaa, eli keskimäärin yli miljoona kertaa päivässä.

Uudet lippuvyöhykkeet oli määrä ottaa käyttöön jo viime vuodenvaihteessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja