Saako bussissa matkustaa humalassa? Voiko junassa syödä eväitä? HSL vastasi kymmeneen kysymykseen julkisen liikenteen käyttäytymissäännöistä

1:25
HSL vastasi kymmeneen kysymykseen julkisesta liikenteestä!

Jotta pääkaupunkiseudun liikenne olisi kaikille osapuolille sulavaa, tulee matkustajan tietää myös tiettyjä sääntöjä hypätessään kulkuneuvon kyytiin – matkustit sitten metrolla, bussilla, raitiovaunulla tai junalla.

Pääkaupunkiseudulla liikennöivä Helsingin seudun liikenne vastasi kymmeneen kiperään kysymykseen koskien julkista liikennettä.

Meistä varmasti jokainen on törmännyt välillä hieman askarruttaviinkin kysymyksiin koskien pääkaupunkiseudun liikennettä. Saako siellä syödä juustohampurilaisen? Saanko tulla kulkuvälineeseen humalassa? Mistä ovesta saa poistua ulos? Mistä voin tulla sisään?

MTV Uutiset esitti HSL:n tiedottaja Johannes Laitilalle kymmenen kysymystä koskien julkista liikennettä. Mitkä niistä mahtoivat olla totta ja mitkä tarua?

1. Saako bussin etuovesta poistua ulos?

– Kyllä saa. Suosittelemme kuitenkin ensisijaisesti käyttämään poistumiseen keski- tai takaovea, sillä tämä sujuvoittaa kaikkien matkantekoa, lyhentää pysähtymisaikoja ja parhaassa tapauksissa säästää kaikkien hermoja.

2. Saako kulkuvälineissä syödä?

– Lähtökohtaisesti ei saa. Pienen suklaapatukan tms. syömistä emme kiellä, mutta nakkikioskiateria tai muu mahdollisesti sotkua tai hajuja aiheuttava syömistoiminta ei ole toivottavaa muiden matkustajien viihtyvyyden takaamiseksi. Suosittelemme syömistä vasta perillä.

3. Saavatko kaikki istua erityismerkityissä penkeissä?

– Saa istua, mutta istuin on aina luovutettava vapaaksi niiden tarvitsijalle.

4. Saako bussiin mennä näyttämättä matkalippua?

 Yleensä ei. Poikkeuksen muodostavat runkolinjat (tällä hetkellä 550 ja 560 ja elokuusta alkaen myös 500 ja 510 –linjat tunnistaa oranssista väristä), joissa on käytössä avorahastus. Tämä tarkoittaa sitä, että linjan kyytiin voi nousta etuoven lisäksi myös keskiovesta. Jos matkalippu on voimassa, sitä ei etuovestakaan noustessa tarvitse näyttää, mutta muussa tapauksessa se on joko ostettava HSL-kortin arvolla tai bussinkuljettajalta.

5. Saako bussiin mennä sisään etu- tai takaovesta?

 Busseihin saa nousta keskiovesta vain runkolinjoilla 550 ja 560 (ja 12.8. alkaen aloittavilla runkolinjoilla 500 ja 510). Bussit tunnistaa oranssista väristä. Takaovi on varattu vain poistujille: ovesta mahtuu kulkemaan vain yhteen suuntaan, eikä takaoven luona ole myöskään kortinlukijaa.

6. Saako kulkuvälineessä nukkua?

– Pienet nokkaunet saa omalla vastuulla ottaa, monet ovat ehkä niin tehneetkin, mutta liikennevälineisiin ei saa majoittua.

7. Saako metrolaiturilla oleskella ilman matkalippua?

– Ei saa. Metron laiturialueella on oltava voimassa oleva matkalippu. Metrossa laiturialue alkaa tyypillisesti jo lippuhallista, ja esimerkiksi mobiililipun on oltava puhelimessa vastaanotettuna ennen laiturialueen puolelle astumista.

8. Saako kulkuvälineeseen astua humalassa?

– Toki saa, mutta häiriökäyttäytyminen ei tietenkään ole sallittua.

9. Saako kulkuvälineeseen astua rullaluistimet jalassa?

– Turvallisuussyistä lähtökohtaisesti ei saa. Esimerkiksi metro- ja rautatielaitureilla rullaluistelu – samoin kuin rullalautailu ja pyöräily – on kokonaan kielletty.

10. Voiko seutulipun sijaan ostaa kaksi erillistä sisäisen liikenteen lippua?

– Ei voi, jos kyse on yhdestä matkasta. Sille pitää aina olla yksi voimassa oleva matkalippu. Tietenkin on mahdollista tehdä yksi matka Helsingin sisäisellä lipulla, astua bussista ulos, kävellä kunnanrajan yli ja jatkaa Espoon sisäisellä lipulla seuraavalta pysäkiltä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja