Tämä dokumentti on Venäjällä pian mitätön – varaudu hölläämään kukkaronnyörejä, jos aiot rajan taa omalla autollasi

MTV Lappeenrannassa: Vaikuttaako sota tunnelmaan? 7:10
Lappeenrannassa Venäjän läheisyys mietityttää ja turistien katoaminen sattuu. Katso videolta, millaista itärajalla on asua tällä hetkellä.

Suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi matkustaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle kesäkuusta 2023 alkaen. Rajan taakse mielivän on ostettava irtisanomisajan jälkeen rajaliikennevakuutus.

Liikennevakuutuskeskus kertoo tiedotteessaan, että vihreä kortti -yhteistyö Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa päättyy. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ja sen seurauksena kummallekin maalle asetetut pakotteet.

Sopimuksensa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa ovat irtisanoneet kaikki ETA-maat sekä Sveitsi.

Sopimusten 12 kuukauden irtisanomisaika alkoi kesäkuun alussa ja päättyy vajaan vuoden päästä 31. toukokuuta 2023. Tämän jälkeen vihreiden korttien voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä lakkaa, ja autoillaan kyseisiin maihin mielivien suomalaisten on ostettava rajalta erillinen rajaliikennevakuutus.

– Pakotteet ovat kasvattaneet riskejä maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin. Sopimusten irtisanomisaikana noudatetaan vihreä kortti -käytäntöjä kuten ennenkin, eli käytännössä mikään ei muutu ennen ensi vuoden kesäkuuta, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen tiivistää tiedotteessa.

Mikä vihreä kortti?

Vihreä kortti -järjestelmä on luotu jo vuonna 1949. Se on vakuutusyhtiön todistus auton tai muun ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta.

Ulkomaille suuntaavalla ajomatkalla vihreä kortti on esitettävä mahdollisen liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille vierailtavan valtion rajalla

Vihreän kortin piirissä ovat kaikki Euroopan maat sekä muun muassa Marokko, Tunisia ja Iran. Järjestelmä perustuu valtioiden kahdenvälisiin sopimuksiin.

Vihreän kortin voi tilata auton liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä joko paperisena tai sähköisenä versiona. Sähköinen versio on tulostettava itse.

Nimestään huolimatta vihreä kortti ei ole välttämättä vihreä. Suomalaisen vakuutusyhtiön myöntämä vihreä kortti on tavallinen A4-kokoinen lomake, joka on väriltään valkoinen.

– Vihreä kortti on pakollinen EU:n ulkopuolisissa maissa, jotka kuuluvat vihreän kortin piiriin, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole, jos vihreän kortin pitää matkassa myös EU-maissa autoiltaessa, POP Vakuutuksen vakuutuspalveluiden päällikkö Hanna Toivanen muistutti hiljattain vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Lähteet: Liikennevakuutuskeskus, Ulkoministeriö

Lue myös:

    Uusimmat