Unelmien autoreissu muuttuu nopeasti kalliiksi painajaiseksi – kaskon omavastuu voi olla ulkomailla moninkertainen

Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi 5:32
Kun auto täyttyy tavarasta, on tärkeää noudattaa oikeaa pakkaustapaa. Väärin pakattu auto voi koitua kohtaloksesi onnettomuustilanteessa.

Vakuutusyhtiö POP Vakuutus muistuttaa kalliiksi käyvistä virheistä kesän autoreissuilla.

Mikäli suunnitelmissasi on lähteä kesällä ulkomaille omalla autollasi, kannattaa nämä vinkit painaa mieleen.

Tyypillisimpiä suomalaisautoilijoille ulkomailla sattuvia vahinkoja ovat pienet liikennevahingot.

Kolauksen pienuudesta huolimatta rento kesäreissu voi muuttua hetkessä hampaiden kiristelyksi, mikäli ennen matkaa ei ole tajunnut hoitaa kaikkea kuntoon.

Muista nämä dokumentit

Green Card eli vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä kortti tulee aina postitse. 

– Vihreä kortti on pakollinen EU:n ulkopuolisissa maissa, jotka kuuluvat vihreän kortin piiriin, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole, jos vihreän kortin pitää matkassa myös EU-maissa autoiltaessa, POP Vakuutuksen vakuutuspalveluiden päällikkö Hanna Toivanen muistuttaa tiedotteessa.

Jos automatka suuntautuu maahan, joka ei kuulu vihreän kortin piiriin, on kohdemaahan saavuttaessa maan rajalta ostettava rajavakuutus.

Omalla autolla ulkomaille lähtevän tulee ottaa matkaan mukaan myös rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Auton rekisteriotteen saa tilattua Traficomilta tai sen voi hakea katsastuskonttorista. Rekisteröintitodistus toimitetaan postitse noin viikon kuluessa tilauksesta

– Vihreän kortin ja rekisteriotteen lisäksi mukana pitää tietysti olla passi ja ajokortti. Myös matkavakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa mahdollisia sairaustapauksia, tapaturmia ja matkatavaroita varten, kuten aina ulkomaille lähdettäessä. Matkavakuutuskortin voi laittaa vaikka lompakkoon valmiiksi, Toivanen ohjeistaa.

Kaskon omavastuu voi moninkertaistua EU:n ulkopuolella

POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että auton kaskovakuutuksen voimassaolossa saattaa olla maakohtaisia rajoituksia, ja sen suuruus voi yllättää jopa kokeneen matkailijan.

Onkin suositeltavaa tarkastaa ennen matkaa omasta vakuutusyhtiöstä oman kaskovakuutuksen voimassaolo sekä omavastuun suuruus kohdemaassa.

– Joissain maissa omavastuu saattaa olla jopa nelinkertainen ja jo Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa kaksinkertainen. Lisäksi on hyvä tarkistaa kaskovakuutuksen voimassaoloaika, etteivät nämä kävisi sitten reissussa ilmi ikävinä yllätyksinä, Toivanen painottaa.

Muistilista ulkomaille autolla lähtevälle

Stressiä reissun päällä voi vähentää myös tutustumalla kohdemaan toimintatapoihin jo ennen vahingon sattumista. 

– Korvauskäytännöt ovat tavallisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaisia ja näissä voi olla suuriakin eroja, Toivanen selventää.

Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta voi hakea korvausedustajarekisteristä tahoa, johon olla yhteydessä korvauksia hakiessa. Haku on helppokäyttöinen ja tiedot saa suomeksi.

Muistilista autolla ulkomaille lähtevälle:

  • Reissuun vain huolletulla autolla, jonka varusteet ovat kunnossa
  • Tilaa Green Card hyvissä ajoin
  • Ota auton rekisteröintitodistus mukaan ja muista valtakirja tai maastavientilupa, jos sinua ei ole merkitty rekisteröintitodistukseen auton omistajaksi tai haltijaksi tai jos auton omistaja on rahoitusyhtiö
  • Muista ajokortti sekä passi
  • Tallenna vakuutusyhtiön yhteystiedot ja hätäpalvelunumero puhelimeesi
  • Yleinen hätänumero EU:ssa on 112

Lähde: POP Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat