Tämä arkinen teko piristää mieltä eniten

Yhä aikaisemmin hämärtyvät päivät ja viileä sää vaativat veronsa. Vuoden pimeimpänä aikana onkin hyvä tietää, kuinka omaa ja läheistensä mieltä voi piristää.

Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa on kerätty kymmenen arkista asiaa, joista ihmiset saavat hyvää mieltä kylmän ja kolean sään painaessa niskaan. Kiinnostavaa on, että tutkimukseen vastanneet ihmiset turvautuvat mieluummin teehen kuin alkoholiin ja useimmat pitävät oman lemmikkinsä seuraa kaikkein parhaimpana. Yli puolet vastaajista on kuitenkin sitä mieltä, että läheisen halaus piristää mieltä eniten.

– Pienillä ja arkisilla asioilla suuri merkitys ihmisten elämään. Useimmat näistä asioista ovat vielä ilmaisia, kuten käveleminen ulkona ja mielimusiikin kuunteleminen. Ääneen, tuoksuun, makuun liittyvillä asioilla on vaikutusta aisteihimme ja niiden voimistuminen nostaa mielialaamme, sanoo psykologi Donna Dawson.

Dawsonin mukaan toisen ihmisen kosketus herättää voimakkaimman reaktion aisteissamme ja sen vuoksi halaus pitää kärsisijaa ihmisten listaamissa asioissa.

– Toisen koskettaminen saa aikaan hormonien ja entsyymien vyöryn, joka vahvistaa immuunijärjestelmäämme ja lisää hyvänolon tunnetta, Dawson selventää.

Naisia halaus voi piristää miehiä enemmän, sillä naisten aivot ovat Dawsonin mukaan luonnollisesti vastaanottavaisempia kosketukseen. Tämän vuoksi naiset myös halailevat useammin kuin miehet.

Piristävien asioiden TOP 10

1. Halaus

2. Ystävien tapaaminen

3. Käveleminen raikkaassa ilmassa

4. Musiikin kuuntelu

5. Mieliohjelmien katsominen

6. Kahdenkeskeinen aika kumppanin kanssa

7. Puhelu tai tekstiviesti ystävältä

8. Lohturuoka

9. Kupillinen teetä

10. Sukulaisen yhteydenotto

Lähde: Female First

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat