Talvi oli ennätyksellisen lauha – koko maan keskilämpötila historiallisen korkealle sijalle

Talvi oli poikkeuksellisen tai ennätyksellisen lauha lähes koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Suurimmillaan poikkeama oli maan itäosassa, missä talvi oli vajaat 7 astetta tavanomaista lauhempi. Pienin poikkeama oli Pohjois-Lapissa, missä talven keskilämpötila oli 2–3 astetta tavanomaista korkeampi.

Koko maan keskilämpötila ylsi historiallisessa vertailussa korkeimmalle sijalle, ohi talven 2007–2008. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta alkaen.

Poikkeuksellisen sateinen helmikuu

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli tavanomaista lauhempi, maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen lauha. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston +2 asteesta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen. Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden keskilämpötila oli yleisesti 5–6 astetta tavanomaista korkeampi, Lapissa noin 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Helmikuu oli monin paikoin harvinaisen sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Suhteellisesti eniten sadetta kertyi maan lounaisosassa, missä kertyneet sademäärät olivat peräti 2,5-kertaisia vertailukauden tyypillisiin sademääriin nähden. Myös Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sademäärät olivat paikoin kaksinkertaisia vertailukauden arvoihin nähden.

Lumitilanne oli helmikuun lopussa kaksijakoinen: Oulun ja Pohjois-Karjalan pohjoisosan välisen linjan eteläpuolella lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, pohjoispuolella harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Maan etelä- ja länsiosassa oli lumetonta, kun taas Keski-Lapissa lunta oli paikoin 110–120 senttimetriä. 

Lue myös:

    Uusimmat