Talven ykkösherkku onkin terveyspommi - ei nimeksikään rasvaa!

Hernekeitto on ravitsevaa ja maukasta. Se ei sisällä rasvaa juuri nimeksikään, mutta siinä on paljon proteiinia ja hyödyllisiä kuituja.

Hernekeiton sisältämät kuidut tasaavat verensokeria ja pitävät pitkään kylläisenä. Valmiissa keitossa on myös runsaasti A-vitamiinia, kaliumia ja kalsiumia. Perinteinen hernerokka onkin erinomainen vaihtoehto valmisruoalle ja hiilihydraattipitoisille kastikkeille ja pastoille.

Hernekeitto sopii osaksi terveellistä ruokavaliota

Isossa lautasellisessa hernekeittoa on jopa 8 grammaa vatsalle hyödyllisiä kuituja. Runsas kuitujen kulutus alentaa kolesteroliarvoja tehokkaasti. Kuidut myös vähentävät ummetusta ja toimivat luonnollisina laksatiiveina. Aikuisen ruokavalion tulisi sisältää suositusten mukaan 25-35 grammaa kuituja päivässä. Hernekeitto ja vierellä ruisleipä on erinomainen lounasvalinta.

– Lautasellinen hernekeittoa, leipäpala, vähän kasvimargariinia päälle ja lasillinen rasvatonta piimää sekä jälkiruoaksi marjoja tai hedelmä on uusimpien ravintosuositusten mukainen vaihtoehto, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Ritva Prättälä.

Helpottaa painonhallinnassa

Hernekeitto on vähäkalorinen ateria, jos siihen ei lisää erityisen rasvaista lihaa tai muita epäterveellisiä ainesosia. Sitä ei myöskään saisi suolata liikaa. Keskiverto suomalainen saa ruoastaan aivan liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja energiaa.

– Tämän päivän suomalainen ei kärsi proteiinin tai rasvan puutteesta, päinvastoin, sanoo Prättälä.

Hernekeitto onkin terveellinen vaihtoehto valmisruoille. Yksinään se ei toki tee kenestäkään hoikempaa. Myös muun ruokavalion täytyy olla terveellinen, jos haluaa pudottaa painoa.

Hernekeitto on ympäristöystävällinen valinta

Hernekeitto, erityisesti kasvishernekeitto, on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Kotimaisten herneiden ostaminen tukee myös kotimaista elintarviketuotantoa. Herneet ovat aina olleet tärkeä suomalainen viljelytuote.

– Kotimaisten herneiden, porkkanoiden ja sipuleiden hiilijalanjälki on pieni, Prättälä sanoo.

Lue myös:

Lähde: Live Strong, THL

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat