Mainos

Tältä näyttää Mosha – maailman ensimmäinen norsu, jolla on jalkaproteesi

Pieni elefantinpoikanen menetti jalkansa maamiinaan ollessaan vasta seitsemän kuukauden ikäinen. Jalkaproteesin ansiosta se elää nyt täyttä norsun elämää vammastaan huolimatta.

Nykypäivän teknologia on auttanut maamiinan uhriksi joutunutta norsua enemmän kuin kukaan uskalsi toivoa. Alle vuoden ikäinen Mosha-niminen elefantti menetti vuonna 2009 oikean jalkansa maamiinan räjähdyksessä. 

Thaimaalaiseen norsujen sairaalaan viedylle eläimelle kävi kuitenkin tuuri. Asiantuntevan henkilökunnian ansiosta siitä tuli maailman ensimmäinen norsu, jolle on asennettu jalkaproteesi. 

Jopa kolme uutta proteesia vuodessa

Eläintenhoitajat löysivät ortopedi Therdchai Jivacaten, joka otti haasteen innolla vastaan. Suunnitteluvaiheessa hän törmäsi lukuisiin ongelmiin, mutta sai lopulta valmistettua teräksestä 15 kiloa painavan jalkaproteesin. 

Kuuden vuoden aikana kovaa vauhtia kasvaneelle Moshalle on jouduttu valmistamaan yhä uusia proteeseja edellisten jäätyä pieniksi. Ensimmäisen vuoden aikana jouduttiin valmistamaan jopa kolme uutta proteesia.

Moshan paino onkin noussut vuosien aikana viidestä sadasta kilosta 2000 kiloon ja kasvu jatkuu edelleen.

Ortopedi kertoo, että hänen luomansa mallit ovat kokemuksen tulosta, eikä niiden valmistukseen löydy ohjeita kirjoista. Hän kertoo yrittävänsä edelleen löytää materiaaleja, jotka kestäisivät parhaiten kulutusta. Uusi proteesimalli asennettiin Moshalle alkuviikosta. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Enää nykyisin Mosha ei ole maailman ainoa jalkaproteesin avulla kävelevä elefantti, vaan myös toiselle norsusairaalan potilaalle on asennettu proteesi. 15-vuotias Motola ei ole kuitenkaan ottanut proteesia yhtä hyvin vastaan kuin Mosha, mutta henkilökunta toivoo sen tottuvan uuteen jalkaansa pian. 

Sairaalan henkilökunnalla on yksi suuri toive tulevaisuuden varalle. He toivovat, että proteesikokeilujen ja tekniikan kehittyessä mahdollisimman moni eläin saisi apua ja pystyisi elämään hyvää elämää niin pitkään kuin mahdollista. 

Video: Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi olla gepardin kyydissä? Tämän videon avulla se on mahdollista!

1:53

Lähde: ABCNews

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.