Talo täysin tiilestä - yhteenveto

Täystiilitalosta puuttuvat vielä kuistin aluslaudoitukset, ja sitten seurantakohteemme onkin sisustuksia vaille valmis. Alkukesästä aloitettu projekti on edennyt täsmälleen aikataulun mukaisesti.

Runkorakenteet tehtiin nimenomaan siihen tarkoitukseen kehitetystä ns. runkotiilestä, jonka korkeusetenemä on 20 cm, pituusetenemä 30 cm. Tiili on rei'itetty molemmista päistään, joten kun muurataan puolen kiven muurauksella, reikien kautta pystytään vetämään niin rungossa kuin väliseinässäkin tarvittavat sähkö- ja vesijohtoputket. Roilotusten tarve, joka on tiilisenässä yleensä valtava, supistuu tällä tavalla ratkaisevasti. Käytännössä riittää rasiapora, jolla tehdään siistit reiät tarvittaviin kohtiin.

Muurausta nopeuttaa huomattavasti tarkoitukseen kehitetty kelkka, jolla laastia voi vetää useamman metrin kerrallaan. Sitten tiilet vain ladotaan paikalleen. Järjestelmään kuuluvat myös ikkuna- ja oviaukkojen ylitykseen esijännitetyt palkit, jotka vain nostetaan paikalleen ja jatketaan muurausta tavalliseen tapaan.

Syyskuun aikana saatiin asennettua vesikatto. Siihen käytetty kattotiili poikkeaa paljon siitä, mitä meillä Suomessa on perinteisesti totuttu käyttämään: se on keraamisesti valmistettu, poltettu kattotiili. Harvinaisuudestaan huolimatta tuotevalikoima on varsin laaja ja myös värisävyjä löytyy paljon.Keraamisen kattotiilen käyttöikä on erityisen pitkä.

Vesikatteen jälkeen asennettiin ikkunat. Valittu ikkunamalli täyttää hyvin uudet, kiristyneet energiasäästömääräykset. Samaan aikaan pantiin paikalleen rungon lämmöneriste - mineraalivilla, jossa on tuulensuojana tyvek-pinnoite.

Myös julkisivutiili poikkeaa tavallisista suomalaisista ratkaisuista. Rakentaja valitsi

umpinaisen, ns. märkälyödyn tiilen. Yleensähän meillä käytetään reiällistä tiiltä. Mitoitus poikkeaa hiukan meikäläisestä ja noudattaa ns. eurooppalaista mallia: se on huomattavasti lyhyempi ja hiukan matalampi ja kapeampi. Vesikate ja julkisivutiili sopivat upeasti yhteen ja antavat rakennukselle halutun, vanhahtavan ulkonäön.

Sisäseiniin vedettiin kolmikerrostasoite - ensin tiilitasoite ja sen päälle kaksi kerrosta viimeistelytasoitetta. Tasoitetöiden jälkeen paikalle saapui tulisijamuurari. Hän aloitti hormista, jonka alaosa tehtiin lämmönvaraavuuden parantamiseksi umpitiilestä - taas suomalaisesta tavasta poiketen - ja yläosa välipohjan lämmöneristeen yläpuolelta reikätiilellä, joka rapattiin. Tulisijan runko tehtiin samasta tiilestä kuin hormin alaosa, tulipesä erikoistulitiilistä.

Talo on juuri sellainen kuin rakennuttaja halusi - tiilestähän saadaan tehtyä juuri sellainen rakennus kuin halutaan mille hyvänsä tontille: hiljainen, ulkoa ja sisältä hyvin äänieristetty talo, joka on kesällä miellyttävän viileä ja talvella suloisen lämmin. Eikä tiilitalon omistajan todellakaan tarvitse olla huolissaan rakennuksen kestävyydestä tai arvostuksesta.


(JKA 14.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja