Talo paloi, iho suli luuhun asti pois – ilotulitteiden huolimaton käsittely johtaa karmiviin onnettomuuksiin

Uudenvuodenaatto on ilotulituksen juhlaa. Kysyimme lukijoiltamme, onko heille sattunut onnettomuuksia ilotulitteiden kanssa. Lue hurjat tarinat!

”Silloin joskus 1995 aikoihin Komet Bombista on lähipiirin kokemus. Siskon kaverin poikaystävän kasvoille räjähti sellainen (liian lyhyt sytytyslanka CB-sekundaerissä silloin).Tämä illan kohokohdaksi suunniteltu räjähde koitui ikäväksi yllätykseksi tässäkin tapauksessa. Sen verran onnea matkassa, näköön ei tullut vaurioita. Kasvot kuitenkin sen verran paloivat, että ihosiirtoa selästä täytyi suorittaa. Tiettävästi elämä on jatkunut ja kohtalaisesti jo unholassa tapaus.”
– Jarno

”Veljeäni osui raketti naamaan toissavuonna. Iho suli luuhun asti pois, hengissä selvisi, kun pääsi ajoissa hoitoon. Muistona ikuinen jälki naamassa.”
– Sanna

”Joskus pojankloppina piti leikkiä Duudsoneita ja läheteltiin kaverin kanssa kädestä raketteja, no totta kai siinä nyt kulmakarvat saivat kyytiä ja paidoista paloivat hihansuut. Onneksi ei käynyt hassummin kuitenkaan. Onhan niitä vahinkoja vieläkin käynyt, kun raketti ei olekaan lentänyt taivaalle, vaan räjähtänyt muutaman metrin päässä, mutta vanhemmalla iällä on jo osattu käyttää sentään suojalaseja!”
–Jani

”Poika heitti ”kiinarin” talvitakkini huppuun. Kiinari räjähti, takkiin tuli reikä ja oikea korva soi varmaan viikon, mutta mitään pysyvää ei onneksi jäänyt.”
– Christa

”Minulle ei ole onneksi, mutta muistan vielä kun pienenä kaverini sai raketin naamaansa ja joutui sairaalaan pahojen palovammojen vuoksi. Hän melkein menetti toisen silmänsä.”
– Jessica

”Muistan nuorempana kun oltiin kentällä katsomassa raketteja, ja vähän vanhemmat nuoret humalapäissään ampuivat raketteja. Heiltä karkasi iso raketti meitä kohti. Onneksi ainut vahinko, mitä kävi, oli takkiin tulleet palojäljet. Itse olen todella tarkka rakettien kanssa. Jäi traumat.”
– Sara

”Yksi uusivuosi kaveri päätti ampua kissanpierun. Selkäni oli häneen päin ja just, ennen kuin ilotulite oli laukeamassa, hän huusi nimeäni, joten käännyin, ja ilotulite suhahti suoraan otsaani. Ei onneksi räjähtänyt siihen vielä, vaan kimposi ja jatkoi matkaa. Ihan hyvä läppä näin jälkeenpäin ajatellen.”
– Nikolas

”On joskus ollut viallisia raketteja, jotka räjähtänyt melkein päälle, reikä palanut takkiin ja joskus sormeen tullut pieni palovamma, mutta ei mitään sen suurempaa. En ole kahteen tai kolmeen vuoteen edes ostanut raketteja. Tyydyn vaan katselemaan.”
– Nanna

”Vuosia sitten kun olimme perheenä, eli mukulat mukana, taloyhtiön ilotulitusta katsomassa. Kaikki meni oikein hyvin, lapsilla suojalasit ja vahdittiin silmä kovana niitä. Kotona meinasin saada sydänkohtauksen, kun nuorimmaisen toppahaalari täynnä reikiä. Sen jälkeen ikkunasta katsottu.”
– Minna

”Ei isompia havereita ole sattunut, edes silloin pentuna, vaikka suojalasit olivat kaupassa. Papatteja poksahteli näpeille, sormenpäät turtana... Perhonen lähti vinkuen tulemaan juuri meitä kohti, me tytöt juostiin kiljuen karkuun. Eli onnea ollut matkassa!”
– Ulla

”Yhtenä lumettomana uutenavuotena laitettiin pata tielle ja se kaatui ja alkoi ampua kohti... Onneksi olin kääriytyneenä paksuun vilttiin, jonka laitoin vielä pääni suojaksi. Vahinkoja ei onneksi tullut!”
– Johanna

”Serkkupojat räjäyttivät joskus pommin naapurin uuden auton konepellille.”
– Minna-Riitta

”En ole koskaan harrastanut ilotulituksia. Pari vuotta sitten menin katsemaan eräälle koulun kentälle tulituksia. Eräs tuntematon nuori laukaisi vahingossa maata pitkin ja syöksyi minua kohti. Sain poskeen nirhauman ja kihelmöintiä, ja hattu haisi rikiltä sen jälkeen. Se oli tosi läheltä piti -tilanne.”
– Laura

”Onneksi ei ole tapahtunut mitään vakavaa. Riski kuitenkin oli, kun olin uudenvuoden jälkeen ulkoilemassa lapseni kanssa. Hän oli vielä pieni ja vaunuissa. Jotkut pojanklopit olivat luistinradalla paukuttelemassa yöstä jääneitä rakettejaan ja paukkujaan, ja yksi raketeista suhahtikin hyvin läheltä meitä.”
– Elina

”Mukulana laitoin autotielle Thunder Kingin, sytyttäessä se kuitenkin kaatui ja sisältö lennähti naapurin ikkunaan. Juoksin pois paikalta, eikä ketään ikinä asiasta tullut valittamaan.”
– Laura

”Joskus kauan sitten lapsena yksi raketti lensi läheiseen mäntyyn ja paloi siellä hetken aikaa. Onneksi ei mitään ikinä tapahtunut! Ei silloin ollut mitään suojalaseja ja oltiin ala-asteella, kun pojat niitä raketteja sai jo ampua keskenään.”
– Sanna

”Kerran pata on kaatunut, ja se oli pelottavaa. Tutkittiin tapauksen jälkeen pataa ja yhdessä kohtaa pohjassa oli reikä, joten olisiko paukku lähtenyt väärään suuntaa ja siksi hyppäsi nurin.”
– Maj-Lis

”Kiinalaisia paukkuja sellaisesta itsetehdystä putkesta heiteltiin kosseina. Kerran sitten sattui kiinalainen putkilosta tipahtamaan suoraan selän taakse. Mutta ei onneksi ollut huppua, ja siitäkin selvittiin.”
– Petri

”Vuosia sitten ”kiinari” räjähti käsissä. Onneksi oli nahkahanskat kädessä. Pari sormea oli kipeänä muutaman päivän ja hanskat vähän huonommassa kunnossa.”
– Nina

”Raketin sytyttämän talon olen nähnyt palavan. Kamalaa katseltavaa oli, onneksi ei tullut henkilövahinkoja.”
– Leena

”Lapsuudesta jäänyt mieleen, kun yhden pojan kasvoille oli lentänyt sirpaleita tykinkuulasta, ikuiset arvet jäi.”
– Anu

”Joskus monta vuotta sitten seisoin Turussa tuomiokirkkosillalla raketteja katsomassa, kun yksi jokirannasta ammuttu raketti karkasi vikasuuntaan ja suhahti ihan vierestä ohi. Vähän säikäytti, ei onneksi mitään sen pahempaa.”
– Kirsi

”Kun olimme lapsia ja sytytimme ystäväni kanssa raketteja, niin yksi raketti lensi hänen silmäänsä. Onneksi raketti ei syttynyt kunnolla ja siitä lensi vain pieniä osia, eikä käynyt sen pahemmin.”
– Kirsti

”Ilotuliteraketti perhonen hyppäsi silmän viereen, joten ripset kärvähti, mutta näkö säilyi.”
– Anni

"Itselle ei ole sattunut mitään, mutta ystävälle kyllä. Ilotulite osui jalkaan, palovamma seurauksena. Ystävä joutui leikkaukseen, ja jalka oli pitkään kipeä..."
– Minna 

"Silloin, kun roomalaisia kynttilöitä sai vielä paukutella, niin kädestäni tippui kerran yksi sellainen maahan ja se alkoi tulittamaan ystäviäni päin! He saivat pomppia pois alta, etteivät raketit osuneet heihin! Näytti hauskalta, mutta oli vaarallista."
– Visa

”Meitä oli iso porukka siskon luona uuttavuotta viettämässä. Miehet ampuivat raketteja tiellä ja me muut seisoimme kauempana piha-alueella. Jotain siinä selitin ja käsilläni huidoin, kun raketti sujahti kainaloni kohdalta. Takki hiukan kärvähti mutta onneksi selitin käsilläni ja pahemmin ei käynyt. Jostain syystä raketti lähti väärään suuntaan.”
– Päivi

”En osta enkä laita raketteja ilmaan. Mutta katsellessa muiden lähettämiä ilotulitteita sain melkein päähäni takaisin toisen lähettämän raketin, joten sen jälkeen olen pysytellyt sisätiloissa katsomassa. Ihan hullua touhua ilotulitteiden myynti. Lailla pitäisi kieltää koko touhu.”
– Tuula

Katso myös: Mikä auttaa lemmikin ilotulitepelkoon? 

Videoilla esiintyvä Kissa-Karvinen on kuvausrekvisiittaa, eikä ole sairas.

Lue myös:

    Uusimmat