Kissanpierut ja roomalaiset – muistatko nämä kielletyt raketit vuosien varrelta?

Ilotulitteiden käyttöä on rajoitettu useampaan kertaan viime vuosikymmenten aikana. Muistatko vielä nämä legendaariset, nyt jo myynnistä poistetut raketit? 

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana ilotulitteiden käyttöä on rajoitettu moneen kertaan. Uudet asetukset ovat rajoittaneet niin räjähdysainemääriä kuin ikärajojakin. Lisäksi useita ilotulitetuotteita on poistettu kokonaan myynnistä.  

Moni vanhempi ampuja on saattanut jäädä kaipaamaan esimerkiksi Kiinanpommeja ja Tykinlaukauksia, jotka poistuivat rakettivalikoimista paukkutuotteiden kieltämisen myötä jo vuonna 1995.

Tämän 1990-luvun puolivälin kiellon jälkeen ilotulitteiden käyttöä on rajoitettu entisestään, ja lukuisat raketit ovatkin joutuneet Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin mustalle listalle.

Yksi raketti aiheutti yli 300 onnettomuutta

Ensimmäisiä kohua aiheuttaneita ilotulitteita olivat Komet Bomb 3-nimiset tähtipommit. Nämä vaaralliset raketit aiheuttivat uudenvuodenyönä 1997 jopa yli 300 onnettomuutta. Onnettomuuksien syy selvisi lopulta tulilangasta, joka oli myyntilupien vastaisesti valmistettu pumpulilangasta. 

Vuonna 2000 MTV uutisoi Komet Bomb -raketin maahantuojan joutuneen maksamaan korvauksia lukuisille vammoja saaneille henkilöille. Näiden tapausten jälkeen myös monet muut tähtipommit ovat joutuneet tarkkaan syyniin. 

Myös monille tutut Thunder King -ilmapommit kiellettiin vuosikymmenen vaihteessa. Nykyisin saa kuitenkin ampua samankaltaisia tähtipommeja, joiden putken halkaisija tulee kuitenkin olla yli 28 milliä.

Samaan aikaan laissa kiellettiin myös erilaiset kädestä ammuttavat, sekä erityisen kovaa pauketta ja välähdystä aiheuttavat ilotulitteet.

Holtittomat juhlijat poistivat raketit myynnistä 

Vuonna 2010 alussa Tukesin mustalle listalle joutuivat kissanpieruina tunnetut miniraketit ja pienet roomalaiset kynttilät. Roomalaiset kynttilät kiellettiin pääasiassa väärinkäytön vuoksi, sillä niillä ammuttiin usein päin toisia uudenvuoden juhlijoita.

Ilotulitteita saa ampua vuoden viimeisenä päivänä klo 18.00–02.00. Muista suojalasit!

Tukesin tutkimuksessa näiden tuotteiden riskiryhmässä olivat etenkin 15–25-vuotiaat, runsaasti alkoholia nauttineet miehet.

Kissanpierut puolestaan olivat rakenteeltaan niin kevyitä, että niiden lentorataa ei pystytty täysin ennustamaan. 

Kyseisenä vuonna nuorisoa haluttiin suojella entisestään, ja myös tähtisädetikut kiellettiin alle 18-vuotiailta. Myös suojalasipakko astui voimaan.

Räjähdysaineen määrä kolmannekseen

Vuonna 2010 kiellettiin myös todella suuret raketit, jotka aiheuttivat aikanaan paljon tuhoa, kuten tulipaloja ja meluhaittoja. Nykyisin raketit saavat sisältää ainoastaan 75 grammaa pyroteknistä ainetta, kun vielä ennen vuotta 2010 ilotulitteet saivat sisältää jopa kolminkertaisen määrän räjähdysainetta.

Nämä 3-luokkaan kuuluvat raketit ovat kiellettyjä yksityisiltä kuluttajilta, mutta samaan luokkaan kuuluvia patoja saa edelleen ostaa kuka täysi-ikäinen henkilö tahansa.

Patojen räjähdeaineen määrä on jopa nelinkertaistunut viime vuosien aikana. Nykyisin saa ampua patoja, jotka sisältävät enimmillään kilon verran räjähdysainetta. 

Rajoitusten jälkeen ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat vähentyneet huomattavasti. Vielä vuonna 2010 silmävammoja sattui 47 kappaletta, kun vuonna 2014 vastaavat luku oli 14.

Muun muassa nämä raketit on kielletty vuosien varrella

Suomen Teho Leijona, ilmapommi
Roomalainen 20, roomalainen
Tykinlaukaus, pientuote
Polaris sarja, raketti
Thunder King Magnum, Tähtipommi
Magnum Kiinari, Pientuote
Nättijussi Single shot, Pata
Hyrräpommi, suihku
Neliveto, raketti
Spinner With Ladycrackers, pientuote
Super Cracker 400, Pientuote
10 Palloa, Roomalainen

Lähde: Tukes

Mitä ilotulitteet sisältävät? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat