Mainos

Tallinnan kiipeilyturman syynä väärinymmärrys – "Veimme suomalaistytöille kukkia ja karkkia"

Tallinnan televisiotornissa sattunut kiipeilyturma johtui työntekijöiden virheellisestä viestinnästä, vahvistaa köysikiipeilyä järjestävän Vidrio Balticon omistaja Olari Niit. 

Niitin mukaan laskeutumista hoitaa tornin yläpäässä kaksi ihmistä. Maassa kolmas ihminen ilmoittaa ylös radiopuhelimella, kun on aika löysätä vauhtia.

– Ylhäällä on kaksi ihmistä, jotka ohjaavat laskeutumista. 10-8 metrin korkeudella alhaalla oleva kaveri sanoo, että nyt pitää laskea rauhallisesti. Ja kun jalat ovat maassa, ylös ilmoitetaan, että jalat ovat maassa. Nyt ylä- ja alakerran välillä tuli kommunikaatiokatkos, ja ylhäällä ei tajuttu oikeaa korkeutta. 

Köysi solmuun hämäävään aikaan 

Sekaannusta tietojenvaihdossa aiheutti se, että laskeutuminen keskeytettiin ylhäältä käsin laskeutumisköyden mentyä sotkuun.

– Nyt kävi niin, että ylhäällä köysi meni solmuun, ja se piti avata ennen laskun jatkamista eli laskeutuminen keskeytettiin. Solmu tuli samaan aikaan, kun alhaalta piti ilmoittaa, että pitää laskea rauhallisemmin. 

Niit kertoo, että suomalaiset olivat koko ajan köysissä kiinni. Virhe oli se, että loppumetrien ajan laskeutumisköyttä päästettiin liian vauhdikkaasti ja tytöt tömähtivät maahan turhan vauhdikkaasti. 

– Alhaalla oleva henkilö luuli, että ylhäällä ymmärrettiin, että nyt pitää ottaa jo rauhallisemmin. Mutta ylhäällä olikin se solmuongelma, jonka ajaksi laskeutuminen keskeytettiin, eikä siellä tajuttu, että oltiin jo niin lähellä maata. Siksi ylhäällä olevat katsoivat, että 30-40 metriä oli vielä tilaa.

Alkumatka laskeudutaan Niitin mukaan aina loppumetrejä nopeammin jännittävyyden lisäämiseksi.

– Silloin on enemmän adrenaliinia ihmisillä, Niit selittää. 

Kiipeily-yritys aikoo välttää vastaavat ongelmat tulevaisuudessa merkitsemällä köyden.

– Kun maahan on 20 metriä, laitetaan köyteen punainen merkki. Silloin tiedetään aina, milloin pitää alkaa rauhallisesti laskea eikä kommunikointivirhe ei voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Niit kertoo, että kyseessä on ensimmäinen vaaratilanne yhtiön toiminnan aikana. 

– Ei ole ikinä ollut mitään ongelmia aikaisemmin. Yli tuhat laskua ja olemme olleet toiminnassa vuoden.

Niitin mukaan turmassa lieviä vammoja saaneet suomalaiset eivät olleet tapahtuneesta traumatisoituneet. 

– Kävimme satamassa vielä katsomassa tyttöjä. Veimme heille kukkia ja karkkia. He olivat tyytyväisiä ja he sanoivat, että kaikki on ok ja voi olla että he tulevat vielä takaisin.

Tallinnan televisiotorni on 175 metriä korkea.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.