Tällaisten "vessavaivojen" syy täytyy aina selvittää nopealla aikataululla

Vessavaivojen syy kannattaa selvittää 9:33
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri kertovat, koska vatsavaivat ovat syy hakeutua asiantuntijan pakeille.

Jos vatsan toiminta muuttuu äkillisesti tai peräsuolen alueella on muita oireita, täytyy syy aina selvittää.

Siinä missä esimerkiksi virtsaamiseen tai kuukautisiin liittyviä vaivoja saatetaan ottaa matalalla kynnyksellä esille lääkärin vastaanotolla, ovat peräsuolen alueen vaivat edelleen potilaille hankalampia ottaa esille, kertoo gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Sinikka Salmenkylä Mehiläisestä.

Vatsa- ja peräsuolen vaivojen syy tulisi aina kuitenkin selvittää, sillä taustalla voi piillä vakavakin sairaus, kuten esimerkiksi alle 50-vuotiailla nopeasti yleistynyt suolistosyöpä.

Äkillinen suolen toiminnan muutos tai verenvuoto peräsuolesta ovat sellaisia, jotka pitää aina nopealla aikataululla selvittää, Salmenkylä kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Salmenkylä muistuttaa, että peräsuolen alueen kipu ja kutina, ulosteen karkailu ja ulostamisvaikeudet ovat yllättävän tavallisia oireita. Siksi niiden kanssa ei kannata jäädä yksin häpeilemään vaan selvittää aiheuttaja.

Lantionpohjasta kannattaa pitää huolta

Ulostusongelmien taustalla voivat olla esimerkiksi lantionpohjan laskeumat, joille etenkin raskaana olleet ja synnyttäneet naiset ovat alttiita.

Lantionpohjasta pitäisi pitää huolta synnytyksen jälkeen ja pysyvästi siitä eteenpäin harjoittamalla niitä lihaksia. Ylipainoa tulisi välttää, koska se edesauttaa laskeumien oireilua.

Iäkkäillä ihmisillä äkillisesti alkaneen ulosteenkarkailun taustalla voi olla myös peräsuolen ulostyöntyminen, joka johtuu lantionpohjan laskeumista.

Ruokavaliomuutoksista apua ripuliin ja ummetukseen

Kauan jatkuneen ummetuksen tai ripulin hoitoon voi löytyä apu myös ravitsemuksellisista muutoksista. 

Ripulityyppisissä oireissa jo kuukauden jakso tekee ihmeitä ruokavaliomuutoksissa. Ummetuksen purkaminen voi viedä kauemmin, kertoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta.

Hänen vastaanotollaan käy paljon potilaita, jotka kärsivät erilaisista toiminnallisista vatsavaivoista.

Palssa huomauttaa, että useilla suomalaisilla olisi parannettavaa ruokavaliossa.

70 prosenttia suomalaisista saa liian vähän kuituja suositukseen nähden. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö riittävästi kasviksia.

Toinen asia, johon Palssa kiinnittäisi huomiota ovat punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden syöminen.

Se on varsinkin miehillä aika runsasta. 

Runsas kasvisten ja kuitujen syöminen muuttaa suolistomikrobistoa ja pitää suolen toimintaa säännöllisenä. 

Suolen tulisi toimia vähintään kerran päivässä, Palssa kertoo.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat