Suolistosyövät ovat rinta- ja eturauhassyövän jälkeen suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä. Suolistosyöpien määrät ovat kasvussa ja ennusteiden mukaan vuonna 2040 niitä todetaan jo yli 5 000 vuosittain.
Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 4 000 paksu- ja peräsuolisyöpää, mutta vuonna 2040 tapausmäärien arvellaan kasvavan peräti 5 000:een vuositasolla.
Alle 50-vuotiaiden suolistosyöpäriski on kasvanut 2000-luvulla 40 prosenttia. Sitä vanhemmilla syöpävaara on kasvanut 20 prosenttia, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä tiedotteessa.
Suolistosyövän riskitekijöiksi on tunnistettu runsaasti punaista lihaa ja erityisesti prosessoituja lihavalmisteita ja vähän kasviksia sisältävä ruokavalio.
Myös alkoholi lisää suolistosyövän riskiä.
Lue myös: "Rusketusta voisi sanoa ihosyövän esi-esiasteeksi" – kolme faktaa ihosyövästä, jotka kannattaa painaa mieleen
Näin voit laskea suolistosyöpäriskiä ruokavaliolla
1. Vähennä punaisen lihan saantia
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa syövän ehkäisyssä.
