Treenaatko lantionpohjan lihaksia säännöllisesti? Se ei ehkä ole tarpeen: "Harva tietää, että..."

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa 1:20
Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi Kia Lampi vastaa.

Naisten ja muiden vulvallisten päähän on saatu iskostettua ajatus siitä, että lantionpohjan lihaksia tulisi jumpata säännöllisesti välttääkseen virtsankarkailun ja repeämät synnytyksessä sekä tunteakseen enemmän seksin aikana. Todellisuudessa tyypillisempää on, että alueella on kireyttä kuin heikkokuntoisuutta.

Kun nainen tai vulvallinen ihminen kärsii virtsankarkailusta, pahentuneista kuukautiskivuista, anuskrampeista, tunnottomuuden tai kireyden tunteesta tai kivuista lantion alueella, saattaa moni ajatella, että vika on huonokuntoisessa lantionpohjan lihaksistossa.

Todellisuudessa on todennäköisempää, että lihakset ovat epätasapainossa tai kireät kuin huonossa kunnossa tai löysät, kertoo lantionpohjan fysioterapeutti ja seksologi Maria Nemlander.

– Meihin on jotenkin iskostettu ajatus siitä, että lantionpohjaa pitäisi jumpata hirveästi, mutta koskaan ei ole annettu siihen ohjeita tai kerrottu, miksi niitä pitäisi jumpata. Harva myöskään tietää, että me käytämme lantionpohjan lihaksia koko ajan eli ne tekevät töitä, kun me teemme töitä.

– Silloinkin, kun joskus harvoissa tapauksissa lantionpohjan lihakset ovat heikentyneet, ovat ne yleensä kireät, koska kireys aiheuttaa sen, ettei lihas voi kehittyä. Tämä pätee kaikkiin kehomme lihaksiin.

Narskutteletko hampaitasi? Todennäköisesti lantionpohjan lihakset ovat kireät

Yllättävää kyllä, yksi merkki lantionpohjan kireydestä saattaa olla hampaiden narskuttelu.

Se on merkki stressistä, ja stressi taas voi aiheuttaa kireyttä lantionpohjaan elimistön kortisolitason nousemisen vuoksi. Korkea kortisolitaso aiheuttaa jännittyneisyyttä lihaksiin. Ihminen tarvitsee kortisolia, mutta stressin noustessa liian korkealle kehomme reagoi korkeisiin stressihormonitasoihin. 

– Jos olo on kuin rautakangella ja tunnet olevasi jännittynyt, todennäköisesti lantionpohjan lihaksesi ovat myös jähmettyneet, Nemlander kertoo.

– Hoidan lantionpohjan fyssarina yleensä sen vuoksi molemmat päät: voidaan olettaa, että jos leuoissa on kireyttä, myös lantionpohjassa on. Käyn läpi purentalihakset, kallon, pallean ja lantionpohjan.

Nemlander selittää hoitotapaansa sillä, että hampaiden ja leukojen seutu on yhteydessä lantion seutuun niin hermotuksellisesti kuin faskiaalisesti.

– Palleat ovat yhteydessä lantionpohjaan. Pallea on yhteydessä kurkunpään alueeseen, joka on myös palleamainen alue. Hengitys liittää nämä kolme aluetta yhteen.

Stressi ei ole ainoa syy lantionpohjan kireyteen

Muita syitä kireyteen ovat muun muassa jatkuva vatsan sisään vetäminen, kovin pinnallinen hengitys, liian kireät vaatteet tai intensiivinen urheilu ilman kunnollista palautumista.

– Myös sellaiset urheilulajit, joissa vartaloaan täytyy pitää ikään kuin yliryhdissä, voivat johtaa kireyteen. Kireydelle altistavia lajeja ovat esimerkiksi baletti, voimistelu ja kilpatanssi.

Onko normaalia tuntea kipua vulvan alueella seksin aikana? Juttu jatkuu videon alla.

Voiko vaginan kosteudesta päätellä, onko nainen kiihottunut? 1:04
Gynekologi Kia Lampi vastaa.

Myös traumat voivat aiheuttaa kireyttä lantionpohjassa asti.

– Tämä ei tarkoita ainoastaan seksuaalisuutta loukaavaa traumaa vaan esimerkiksi hylkäämiseksi tulemisen kokemuksia tai kokemusta siitä, ettei ole tullut kuulluksi, nähdyksi tai kohdatuksi.

– Traumat eli tapahtumat, jotka iskevät syvimpään ytimeesi, voivat saada kehon niin lukkoon, ettei siihen saa yhteyttä. Tämä taas vaikuttaa kykyyn nauttia seksistä ja olla avoin omasta seksuaalisuudestaan. Seksuaalisuus on ytimemme ja seksi on osa seksuaalisuuttamme.

Nemlanderin mukaan traumojen lisäksi erilaiset haastavat tunteet voivat jäädä kehoon kytemään kireytenä, jos niitä ei onnistu käsittelemään.

– Häpeä, likaisuuden tunne, syyllisyys tai viha ovat tästä esimerkkejä.

Kiinnitä huomiota jalkineisiin

Jos lantionpohjan lihakset ovat päässeet kireiksi, voi syy löytyä myös jaloistasi.

– Jos jalkojen asento jalkineissa muuttuu kovin, voi se aiheuttaa jumeja. Itse ainakin tunnen korkkareiden käytön jälkeen, että anuksen alue on ihan jumissa.

Myös liian kireät vaatteet voivat johtaa jumeihin.

– En kuitenkaan kiellä ketään käyttämästä kireitä vaatteita tai korkokenkiä, sillä ne voivat olla voimaannuttavia asioita, mutta niiden käytön jälkeen on hyvä keskittyä rentouttamaan lihaksiaan.

Yhteys on eri asia kuin rääkki

Lantionpohjan lihasten tunteminen ja yhteyden saaminen niihin on tärkeää, vaikka varsinaista jumppaohjelmaa niille ei tarvitse suunnitella.

– Yhteyden saaminen lantionpohjan lihaksiin on tärkeää urheillessa, laulaessa, synnyttäessä, seksissä ja orgasmin saamisessa.

Aluetta voi rentouttaa prosessoimalla traumojaan ja tunteitaan, vähentämällä stressiään ja tasoittamalla kuukautiskiertoaan, kertoo Nemlander.

– Voi tietenkin hieroa lantionpohjan lihaksia ja purentalihaksia, jolla kireys helpottaa ainakin hetkeksi. Mutta tärkeintä on ymmärtää juurisyy ja hoitaa sitä. Apua on saatavilla lantionpohjan fysioterapeuteilta ja seksologian ammattilaisilta.

Kotona lantionpohjan kireyttä voi yrittää lievittää venyttämällä sisäreittä ja vatsalihaksia. Myös syvä palleahengitys voi auttaa sekä lämpö.

Älä luule, tiedä: Seksimyytit-sarja kumoaa väärät uskomukset seksistä

Jakso 4: Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan

Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan 16:09
MTV Uutisten Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa selvitetään, millainen pimppa on normaali, kuinka yleistä pimppihäpeä on ja millaisia kirurgisia toimenpiteitä vulville tehdään.

Seksimyytit-sarjan pilottijaksossa selvitetään, mistä miehet nauttivat ja miten eturauhanen liittyy peniksellisen ihmisen nautintoon. Katso jakso tästä.

Kolmannessa jaksossa vieraana nähdään erityistason seksuaaliterapeutti Susanna Syld, joka murskaa fetisseihin liittyviä myyttejä. Haastattelussa seksityöntekijä Lady Clitter kertoo, millaisia fetissejä hän toteuttaa. Koko jakso nyt MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat