Monet keliaakikot kärsivät oireista tiukasta ruokavaliosta huolimatta – kehitteillä oleva lääke antaa toivoa

Selvitys: Näin keliakia kurittaa kukkaroa – liitto vaatii ruokatukea takaisin 9:11
KATSO MYÖS VIDEO: Näin paljon enemmän gluteenittomat tuotteet maksavat.

Professorin mukaan osalla keliaakikoista löydetään suolistovaurioita silloinkin, kun käytössä on tiukin mahdollinen gluteeniton ruokavalio. Limakalvovaurion lisäksi syöty gluteeni aiheuttaa elimistöön myös tulehdusta, joka on yhteydessä moniin sairauksiin. Meneillään oleva lääkekehitys luo toivoa keliaakikoille terveemmästä tulevaisuudesta. 

Keliakia on yleissairaus, jossa vehnästä, ohrasta tai rukiista peräisin oleva gluteeni muuntuu ohutsuolen limakalvolla ilmentyvän entsyymin vaikutuksesta siten, että keliakian taudinaiheuttamismekanismit käynnistyvät.

Suomessa keliakiaa esiintyy noin 2 prosentilla väestöstä. 

Hoitamattomana keliakia aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja, refluksioireita, vatsakipua, ripulia, ravintoaineiden imeytymishäiriöitä, jotka voivat johtaa anemiaan, laihtumiseen, kasvuhäiriöihin ja luukatoon. 

Ihokeliakiassa pääoireena esiintyy voimakkaasti kutisevia rakkuloita kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa.

Hoitamaton keliakia voi johtaa myös keskushermoston tai maksan ongelmiin ja syöpiin.

Keliakiaa sairastavilla usein suolisto-oireita tiukasta ruokavaliosta huolimatta

Keliakian ainoa hoitokeino on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, mutta tiukimmillakaan gluteenittomalla ruokavaliolla kaikki eivät välty keliakian terveyshaitoilta, kuten suoliston tulehdukselta, vaurioilta ja näistä johtuvista ongelmista.

Emeritusprofessori ja Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan vieraileva tutkija Markku Mäki kertoo, että jopa 20 prosentilla, joissain maissa jopa puolella, keliaakikoista esiintyy oireita tiukasta ruokavaliosta huolimatta. 

– Hoitamattoman keliakian diagnostiikassa käytettäviä vasta-aineita, niin sanottuja autovasta-aineita, elimistön omaa kudosta kohtaan esiintyy ajoittain verenkierrossa myös. Se tarkoittaa, että ruokavaliosta saadaan gluteenia tarkkuudesta huolimatta. 

Mäen mukaan yksi todennäköinen gluteenin lähde ovat tuotteet, jotka ovat merkitty luontaisesti gluteenittomiksi.

– Luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa on yleensä enemmän epäpuhtauksia kuin niissä, jotka on merkattu gluteenittomiksi.

– Esimerkiksi tattari, joka on luontaisesti gluteeniton, on voinut kontaminoitua jo pellolla tai tuotantolinjoilla.

Koska edes tiukka gluteeniton ruokavalio ei täysin estä gluteenin saamista, on keliakiaan yritetty jo muutaman vuosikymmenen ajan kehittää lääkettä, joka estäisi suolistovaurioiden ja tulehdusten syntyä yhdessä huolellisesti koostetun ruokavalion kanssa.

– Se, voisiko lääke jatkossa mahdollistaa löyhemmän ruokavalion keliaakikolle, on vasta sitten tutkimuksen aihe, jos lääke toimii ehkäisemään keliakian oireita, tulehdusta ja suoliston vaurioitumista yhdessä gluteenittoman ruokavalion kanssa.

Kehitteillä oleva lääke tuo valoa tunnelin päähän

Markku Mäki kertoo, että erilaisilla tavoilla toimivia keliakialääkkeitä on pyritty kehittämään jo parinkymmenen vuoden ajan siinä onnistumatta, mutta nyt pienen saksalaisyhtiön lääkeaihiosta on saatu rohkaisevia tuloksia.

Mäen vetämässä lääketutkimuksessa selvitettiin voisiko uusi ZED1227-molekyyli ehkäistä gluteenin aiheuttamaa reaktiota suolen limakalvolla ja siten helpottaa keliakia oireita, kuten tulehdusta ja limakalvovaurioita niillä keliaakikoilla, jotka ovat altistuneet gluteenille tiukasta ruokavaliostaan huolimatta.

– Annoimme keliakiaa sairastaville tutkimuksen osallistujille päivittäin kolme grammaa gluteenia kuuden viikon ajan. Sitten annoimme osalle osallistujista tätä lääkettä ja osalle lumelääkettä, Mäki kertoo.

– Osallistujien pohjukkaissuoli tutkittiin tarkasti gluteenin aiheuttamien limakalvovaurioiden varalta ennen ja jälkeen gluteenialtistuksen.

Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, sillä tutkittu lääkeaihio eli ZED1227-molekyyli suojasi limakalvoa gluteenin aiheuttamilta vaurioilta. Se myös esti gluteenin syönnin aiheuttamia oireita.

– Lumelääkettä saaneilla taas löydettiin tutkimuksissa gluteenin aiheuttamia limakalvon rakenteellisia vaurioita, Mäki kertoo.

Limakalvon tulehdusreaktio väheni lääkeannoksesta riippuvaisesti ja estyi kokonaan suurimmalla annoksella. 

– Gluteeni aiheutti lumelääkeryhmässä lievän maksa-arvojen nousun, jonka tutkittu lääkeaihio esti kaikilla annoksilla. 

– Lääkeaihio on huikean hyvä ja nyt sen tutkimista jatketaan neljälläsadalla vapaaehtoisella, joilla esiintyy ruokavaliohoidosta huolimatta oireita ja limakalvovauriota.

Lääke keliaakikkojen käyttöön viiden vuoden päästä?

– Jos nyt käynnissä olevan faasi 2 b:n tulokset ovat yhtä hyviä eli lääke ehkäisee limakalvon tulehdusta ja rakenteellisia vaurioita, helpottaa keliakian oireita ja on turvallinen käyttäjälleen, kuten aiemmissa tutkimusvaiheissa havaittiin, voitaisiin lääke saada osaksi keliakian hoitoa ehkä noin viiden vuoden kuluttua.

Mäki kuitenkin muistuttaa, että ennen lääkkeen pääsemistä hoitokäyttöön se kävisi läpi vielä lisää tutkimusvaiheita, joissa muun muassa isompi joukko keliaakikkoja käyttäisi lääkettä pidemmän seurantajakson ajan.

Lue myös:

    Uusimmat