Tällaisia henkilövahinkoja suomalaismatkailijoille korvataan – yksi ryhmä erityisvaarassa

Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta 7:39
KATSO MYÖS VIDEO: Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta

Suomalaismatkailijoille sattuu henkilövahinkoja kotimaan matkojen jälkeen eniten Espanjassa ja kolmanneksi eniten Thaimaassa, ilmenee Pohjola Vakuutuksen vahinkodatasta. Matkalla sairastutaan yleisimmin vatsatautiin ja ripuliin sekä flunssaan.

Pohjola Vakuutuksen viimeiseltä puoleltatoista vuodelta keräämän vahinkodatan mukaan yleisin syy matkustajavahinkojen korvaamiseen ovat vatsatauti ja ripuli sekä flunssa. 

Data perustuu matkustajien tekemiin vahinkoilmoituksiin sekä hoitolaitosten laskutustietoihin.

Ennen vuotta 2023 näiden ohella yleinen oli koronavirus, mutta sittemmin määrittämätön kuume on ohittanut sen matkustajavahinkojen yleisimpien korvaussyiden listalla.

Turistiripuli tuttu vaiva

Turistiripuli on matkailuun liittyvä ikävän tuttu vaiva, joka voi iskeä etenkin tropiikin matkakohteissa. 

Turistiripuli eli nykyiseltä nimeltään matkaripuli on yleensä itsestään rauhoittuva tauti, joka kestää 3–5 päivää. Matkaripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet.

Matkaripulia voi yrittää välttää hyvällä käsi- juoma ja ruokahygienialla. 

– Olennaisinta taudin torjumisessa on käsihygienian lisäksi kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja juo. Kannattaa valita kuumaksi kypsennettyjä ruokia ja välttää etenkin pullottamattomia juomia, jääpaloja, pesemättömiä hedelmiä ja vihanneksia, kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisesta vastaava Atte Erkamo tiedotteessa.

Yleensä matkaripulin hoidoksi riittää se, että ripulin aikana huolehditaan nesteytyksestä, kertoi Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele taannoin MTV Uutisten haastattelussa.

Tapaturmina usein liukastuminen ja kaatuminen

Sairastumisen lisäksi korvauksia haetaan muun muassa reissun päällä sattuneista tapaturmista sekä matkan peruuntumisesta esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Yleisimpiin matkatapaturmiin kuuluvat muun muassa rappusissa kompastumiset ja kaatumiset, liukastuminen uima-altaalla ja siitä aiheutuvat vammat sekä se, että uidessa lyödään jalka kiveen, kallioon tai vaikka koralliin.

Pohjola Vakuutuksen vahinkodatan mukaan eniten omaisuusvahinkoja matkoilla sattuu puhelimille ja silmälaseille. Tiedotteessa muistutetaan, että etenkin ulkomailla kannattaa olla tarkkana taskuvarkaiden varalta.

Kuusikymppiset matkaajat erityisvaarassa

Todennäköisin henkilövahinko sattuu yli 60-vuotiaalle Espanjassa, käy ilmi Pohjola Vakuutuksen vahinkodatasta.

Syynä on se, että Espanja on suosittu matkakohde ja siellä tapahtuukin Pohjola Vakuutuksen mukaan kaikista ulkomaista eniten vahinkoja. 

Iäkkäämmät myös viettävät Espanjassa pidempiä aikoja etenkin talviaikaan.

Myös iällä on vaikutusta tapaturmien tai sairauksien riskille.

Katso myös video: Missä vaiheessa lomajuominen muuttuu ongelmaksi?

Missä vaiheessa lomajuominen muuttuu ongelmaksi? 10:08
Haastattelussa EHYT ry:n päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg ja työelämäasiantuntija Timo Nerkko.

Lähde: OP

Lue myös:

    Uusimmat