Uusi koronavariantti "FLiRT" leviää maailmalla – infektioylilääkäri: "Emme palaa lähtöruutuun"

Tänä vuonna ikääntyneiden koronarokotukset aloitetaan jo syyskuussa 1:54
KATSO MYÖS: Tänä vuonna ikääntyneiden koronarokotukset aloitetaan jo syyskuussa.

Koronamuunnos FLiRT eli KP.2 leviää maailmalla. Taudinkuva on todennäköisesti samankaltainen kuin aiemmissakin muunnoksissa.

Uusi koronamuunnos KP.2 leviää maailmalla. Yale Medicinen artikkelin mukaan koronan FLiRT-muunnoksiin kuuluvat variantit ovat tällä hetkellä Yhdysvalloissa viruksen yleisimmät muodot. Uusi KP.2-variantti on muuntunut omikronista. Omikron on ollut kuluneen kevättalven aikana yleisin virusmuunnos maailmalla sekä myös Suomessa. 

Uuden muunnoksen aiheuttamasta taudinkuvasta tai vakavuudesta ei ole vielä tarpeeksi tietoa. HUSin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan taudinkuva on todennäköisesti samankaltainen aiempiin muunnoksiin nähden. 

Aiemmin sairastettu tauti sekä rokote kerryttää immuunipuolustusta, joka vaikuttaa taudinkuvaan vähentäen vakavan tautimuodon riskiä. Tuoreimpien tutkimusten mukaan uusimpia viruskantoja kohtaan rokotteen suoja tartuntaa vastaan ei näyttäisi olevan yhtä tehokas ja sen teho hiipuu muutamassa kuukaudessa.

Tarvitseeko uudesta virusmuunnoksesta olla huolissaan?

Uutta FLiRT-muunnosta ei olla vielä havaittu Suomessa, joskin testejä tehdään nykyisin harvakseltaan. Järvisen mukaan tilastoissa näkyvät lähinnä tapaukset, jotka tulevat terveydenhuollon tietoon. Toistaiseksi Suomessa yleisin on JN.1-muunnos. Sairaalahoidon tarve on pysynyt viime talvesta lähtien vähäisenä.

– Itse en ole kauhean huolissani, infektioylilääkäri Asko Järvinen toteaa.

Syksyn tautihuipun jälkeen talvella kiertänyt virus ei nostanut sairastavuutta kovin korkealle. Viimeisin potilashuippu HUSin alueen sairaaloissa oli marraskuun puolivälissä, jonka jälkeen sairaalahoidon tarve on ollut vähäistä. Yhdysvalloissa, jossa uutta KP.2-muunnosta on tavattu, on hienoista nousua koronan vuoksi päivystykseen hakeutumisessa. Sairaalahoidon tarve sielläkin on ollut vähäistä.

– Näyttäisi siltä, että virus pystyy kiertämään ja aiheuttamaan sairastumisen, mutta valtaosalle väestöstä koronavirusmuunnokset tuskin tulevat olemaan vaarallisia. Emme palaa lähtöruutuun, Järvinen sanoo.

– Tyypillistä pandemioissa on, että aluksi on pelko ja nähdään myös vaikeampia tautimuotoja, mutta suuren osan sairastettua tauti syntyy laumasuojaa.

Lue myös:

    Uusimmat