Lutikka on ällöttävä lomatuliainen – näin suojaudut ikävältä loiselta matkalla ja sen jälkeen

Katso, millaista jälkeä lutikat saivat aikaiseksi Sadun iholla 0:36
KATSO MYÖS VIDEO: Katso, millaista jälkeä lutikat saivat aikaiseksi Sadun iholla

Kun lähdet matkalle, tarkista hotellihuone lutikoiden varalta. Pohjola Vakuutus, Terveyskirjasto Duodecim ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto antavat ohjeita lutikkaongelman ehkäisyyn reissun päällä ja kotona matkan jälkeen.

Lutikat ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa etenkin sen vuoksi, että ihmiset matkailevat enemmän. 

Pohjola Vakuutus kertoo matkailun riskejä ja uhkia käsittelevässä selvityksessään, että lutikat huolestuttavat suomalaisia. Moni tutkiikin majoituksensa lutikoiden varalta.

Näin ehkäiset lutikkaongelmaa matkalla

Lutikoiden kanssa kannattaa reissussa muistaa muutama varotoimenpide.

Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että lutikat liikkuvat ja imevät verta ihmisestä pääsääntöisesti vain öisin ja että päiväksi ne kätkeytyvät esimerkiksi jalkalistojen taakse tai huonekaluihin. 

Tarkista, löytyykö sängystä ja vuodevaatteista merkkejä lutikoista, siis tummia ulosteläikkiä tai veritahroja lakanoissa. Jos näitä löytyy, pyydä uusi huone tai vaihda majoituspaikkaa, mikäli mahdollista.

Sängystä lutikat voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille oikein mainiota suojaisia piilopaikkoja. Säilytä siksi matkatavarat ja vaatteet suljetussa matkalaukussa tai henkareissa kaapissa. 

Älä jätä matkalaukkua lojumaan lattialle tai avoimena lähelle sänkyä. Laita se mieluummin tuolin tai matkalaukkutelineen päälle ja pidä suljettuna.

Tukes vinkkaa, että vaatteita voi halutessaan varmuuden vuoksi säilyttää tiiviissä pakkauksissa matkalaukussa. Pesuun menevät vaatteet kannattaa laittaa matkalaukkuun muovipussissa.

Lutikka ryömii piilostaan yleensä yöllä imemään verta ihmisestä. Merkki niistä voivat olla iholla näkyvät pienet ja kutisevat puremajäljet. Mikäli huomaat tällaista, ilmoita asiasta majoituspaikan henkilökunnalle ja tarkista kunnolla matkatavarasi ennen kuin lähdet takaisin kotiin.

Aiemmin eräs somevaikuttaja on julkaissut TikTokissa omat vinkkinsä hotellihuoneen tarkastamiseen luteiden varalta.

Näin ehkäiset lutikkaongelmaa reissun jälkeen

Jos sinulle herää epäilys siitä, että yöpymispaikassasi oli luteita, kiinnitä erityistä huomiota matkatavaroiden purkamiseen. 

Älä ensinnäkään levittele niitä pitkin poikin asuntoasi vaan vie matkalaukku tai reppu suljettuna vaikkapa parvekkeelle tai pihalle.

Reissun jälkeen on suositeltavaa pestä vaatteet vähintään +60 asteessa, jos ne kestävät tuon pesuohjelman. Laita vaatteet muovipussiin ja kiikuta ne suoraan pesukoneeseen.

Martat vinkkaa sivuillaan, että lämpökäsittelyä kestävät esineet ja tekstiilit voi laittaa 70–80-asteiseen saunaan pariksi tunniksi. OP muistuttaa kuitenkin, että matkatavaroiden saunottamiseen liittyy aina tulipaloriski.

Vaatteet voi myös pakastaa suljetussa pussissa, jos ne eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa. Marttojen sivuilla kerrotaan, että lutikan kaikki kehitysasteet kuolevat viikossa, jos pakastamisessa tai ulkona on vähintään -18 asteen lämpötila.

Muutkin mukana olleet tavarat kannattaa pakastaa, jos se on mahdollista.

Jos sattuu käymään huonosti ja lutikoita pääsee pujahtamaan asuntoosi, on syytä ottaa heti yhteys huoltoyhtiöön. Lutikat leviävät helposti eikä niiden torjunta onnistu omin konstein.

Katso myös video: Näin kodin tuholaisista pääsee eroon!

Esittelemme kodin tuholaiset ja sen kuinka pääset niistä eroon! 9:51
Esittelemme kodin tuholaiset ja sen kuinka pääset niistä eroon!

Lähteet: Pohjola Vakuutus, Martat, Terveyskirjasto, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat