Tällainen on tyypillisin vankilapahoinpitely

Etelä-Suomen vankiloissa tapahtuu vuosittain viitisenkymmentä pahoinpitelyä vuosittain.

Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen turvallisuuspäällikkö Juha Eriksson Rikosseuraamusvirastosta kertoo, että osa pahoinpitelyistä ei tule viranomaisten tietoon. Usein syynä on se, että vanki pelkää saavansa maineen "vasikkana" ja mahdollista uutta hakkaamista.

– Suurin osa pahoinpitelyistä on hyvin lieviä, tyyliin yksi lyönti silmäkulmaan, Eriksson havainnollistaa.

Tämän päivän Iltalehti kertoi, että Hyvinkään ampujaksi epäillyn Eero Hiltusen päälle heitettiin kuumaa rasvaa Psykiatrisen vankisairaalan Turun-yksikössä. Hiltusen vammat jäivät vähäisiksi.

Subutex ykkösaine

Väkivaltaa pahempi ongelma vankilassa ovat huumeet. Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen vankiloissa huumausainetestejä tehdään noin tuhat huumetestiä vuodessa. Näistä positiivisia on Erikssonin mukaan reilusti alle sata.

– Jos testeihin on luottaminen, eivät huumeet ole valtaisa ongelma, Eriksson sanoo.

Vankiloissa liikkuvat samat huumeet kuin kadullakin eli subutex, kannabis ja amfetamiini. Suosituin aine on Erikssonin mukaan subutex.

Huumeita salakuljetetaan vankilaan monin tavoin. Lomalta palaavat vangit tuovat huumeita esimerkiksi kehossaan. Riski kannattaa rahallisesti ottaa, sillä huumeesta saa huomattavasti katukauppaa korkeamman hinnan vankilassa.

Salakuljetuksen lisäksi tavaraa päätyy vankiloihin myös muilla tavoin. Kaupungeissa sijaitsevien vankiloiden muurien yli heitetään tavaroita kuten kännyköitä ja huumeita, kun vangit ovat pihalla liikkumassa. Tavarat katoavat nopeasti ja päätyvät vankien käyttöön.

Kaikki eivät kuitenkaan vapaaehtoisesti toimi salakuljettajina. Eriksson kertoo, että usein vankeja painostetaan tuomaan huumeita lomiltaan.

Huumebisnes on vankiloissa järjestäytynyttä. Ylimmällä portaalla ovat johtajat, jotka eivät itse osallistu salakuljetukseen.

– He teettävät hommat muilla ja näyttelevät viatonta, Eriksson kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat