Tällainen on suuren huumeoperaation aivoiksi epäilty albanialaismies, jonka KRP nosti Euroopan etsityimpien listalle: Puri tuntematonta nenästä ja rähisi baarissa, epäiltiin huumebisneksistä jo aiemmin

Suuren amfetamiinivyyhdin päätekijäksi epäilty Rexhep Spata pakoilee poliisia. Mies oli jo aiemmin oikeuden edessä huumerikoksista epäiltynä, mutta syytteet kaatuivat.

Keskusrikospoliisi lisäsi albanialaisen Rexhep Spatan Europolin Euroopan etsityimpien henkilöiden listalle ja tiedotti asiasta sunnuntaina.

36-vuotiaan Spatan epäillään organisoineen kymmenien amfetamiinikilojen salakuljetuksen Suomeen sekä aineen edelleen levittämisen. Tapauksen tutkinta on yhä kesken, mutta muita vyyhtiin liittyviä henkilöitä on jo tuomittu.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista kertoo, ettei poliisilla ole minkäänlaista hajua Spatan olinpaikasta.

– Olemme kyllä tehneet ulkomaiden viranomaisten kanssa yhteistyötä, mutta meillä ei ole mitään havaintoja siitä, missä hän liikkuu.

Hänen mukaansa miehestä ei myöskään ole tullut vihjeitä.

– Se on valitettavaa, mutta Euroopan turuilla ja toreilla voi vaihdella henkilöllisyyksiä ja nimiä yhtä tiheään kuin me tavan ihmiset vaihtelemme alusvaatteita, Uusikivi summaa.

Kannabisepäilyjä ja pahoinpitelyitä

Spata on jo aiemmin ollut epäiltynä törkeisiin huumausainerikoksiin liittyen.

Hänet tuomittiin vuonna 2014 kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomion mukaan hän oli kahden muun miehen kanssa pitänyt hallussaan levitystarkoituksessa kymmeniä kiloja kannabista.

Syytteet kuitenkin kaatuivat näytön puutteeseen Helsingin hovioikeudessa.

Huumausaineisiin liittyvien rikosepäilyjen lisäksi Spata on ollut tekemisissä viranomaisten kanssa väkivaltarikoksiin liittyen.

Mies on aiemmin tuomittu ainakin kahdesta pahoinpitelystä Helsingin käräjäoikeudessa. Väkivaltatilanteet sattuivat baarissa.

Toisessa tapauksessa Spata oli purrut miestä nenästä ja toisessa lyönyt toista tuopilla päähän sekä muksaissut tätä nyrkillä silmään.

Poliisi kiinnostui, kun hormonilähetys tupsahti väärään osoitteeseen

Nyt kyseessä olevat rikosepäilyt liittyvät vyyhtiin, jonka yhteydessä poliisi takavarikoi viime vuoden elokuussa yhteensä lähes 50 kiloa amfetamiinia ja suuren summan käteistä maastokätköistä, autosta ja asunnosta pääasiassa Pohjois-Helsingin alueella.

Laittomien aineiden jäljille päästiin, kun poliisi sai tiedon suuresta hormonilähetyksestä, joka oli mennyt vahingossa väärään osoitteeseen.

Kokonaisuuteen liittyneitä henkilöitä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime maaliskuussa.

Poliisi uskoo, että Spata on vyyhdin päätekijä. Häntä ei ole kuitenkaan onnistuttu tavoittamaan. 

Etsintäkuulutuksen mukaan Spata puhuu albaniaa. Hänellä on harmaat silmät ja hän on 178 senttiä pitkä. Hän on syntynyt 28. syyskuuta vuonna 1982.

KRP on pyytänyt vihjeitä miehen olinpaikasta ja liikkeistä puhelimitse numeroon 050 440 1800 tai sähköpostitse osoitteeseen wanted.krp@poliisi.fi 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja