Mainos

Tällainen on Orlandon ammuskelija: Hiljainen homofoobikko, kammottava aviomies

2:51

Orlandon keskustan homobaarissa tapahtuneesta ammuskelusta epäillyn Omar Mateenin elämä vaikutti olevan raiteillaan vielä kymmenen vuotta sitten.

Sittemmin mies on ollut FBI:n tarkkailulistalla, ilmaissut vihansa homoseksuaaleja kohtaan ja käyttäytynyt läheistensä mukaan epävakaasti. 

Mateen sai korkeakouluopintonsa valmiiksi vuonna 2006. Mies oli käynyt kaksivuotisen turvallisuusalan yliopistokoulutuksen ja työllistyikin vuotta myöhemmin maailmanlaajuisesti tunnettuun turvallisuus- ja vartiointialan konserniin, G4S:ään. Vuonna 2009 Mateen meni naimisiin ja osti asunnon.  

Miehen elämä vaikutti olevan päällisin puolin kunnossa. Ongelmat alkoivat kuitenkin kasaantua pian sen jälkeen, kun Mateen ja tämän uzbekistanilainen vaimo muuttivat yhteiseen asuntoon. The New York Times kertoo miehen vastoinkäymisistä sunnuntaina julkaistussa artikkelissa.

Entinen vaimo: avioliitto Mateenin kanssa "kammottava virhe"

Mateenin entinen vaimo Sitora Yusufiy kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa olleensa vaikuttunut tavatessaan Mateenin ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Mies vaikutti hauskalta ja hurmaavalta ja tällä oli hyvä työpaikka.

Todellisuus iski kuitenkin päin kasvoja, kun pariskunta aloitti yhteisen elämän Floridassa. Mies takavarikoi lastentarhassa työskennelleen naisen palkkashekkejä, kielsi tätä olemasta yhteydessä vanhempiinsa ja löi häntä, joskus jopa naisen nukkuessa. Mateen säilytti asunnossa myös käsiasetta.

– En saanut lähteä muualle kuin työpaikalleni, nainen muisteli.

Nainen kertoi haastattelussa, että Mateen oli muslimi, mutta ei koskaan suhtautunut terroristijärjestöihin tai islamisteihin myötätuntoisesti. Miehellä oli kuitenkin tapana laukoa homovastaisia kommentteja suutuksissaan.

– Oli epäilyksettä hetkiä, jolloin hän ilmaisi suvaitsemattomuutensa homoseksuaaleja kohtaan, Yusufiy kertoi.

Pariskunta erosi pian häiden jälkeen. Yusufiyn vanhemmat lensivät New Jerseystä Floridaan pelastamaan tyttärensä vakivaltaisesti käyttäytyvältä mieheltä.

Omien sanojensa mukaan nainen ole ollut sen jälkeen missään yhteydessä entiseen mieheensä lukuun ottamatta kertaa, jolloin Mateen oli yrittänyt ottaa häneen yhteyttä Facebookin välityksellä.

– Luulin, että olin jättänyt kammottavan virheen taakseni, Mateenin hirmuteosta vanhemmiltaan kuullut Yusufiy kertoi.

Floridan viranomaisrekisteristä selviää, että pariskunnan avioliitto päättyi virallisesti vuonna 2011.

Mies oli FBI:n tarkkailtavana kahteen otteeseen

Myöhemmin, vuonna 2013, Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI kiinnostui Mateenista, sillä miehen kollegat olivat ilmaisseet huolensa miehen mahdollisista yhteyksistä terroristeihin.

FBI kuulusteli Mateenia kahdesti. Tutkinnat kuitenkin lopetettiin, kun väitettyjä suhteita ei pystytty osoittamaan toteen.

Vuonna 2014 Mateen oli taas tarkkailtavana, kun FBI löysi mahdollisen yhteyden Mateenin ja Moner Mohammad Abusalhan välillä. Abusalha oli lähtenyt Yhdysvalloista Syyriaan taistellakseen Al Qaedaan yhdistetyn Nusra-kapinallisryhmän riveissä ja oli ensimmäinen Syyriassa kuollut amerikkalainen itsemurhapommittaja.

Tutkinnat tyssäsivät toistamiseen, sillä miesten välisestä yhteydenpidosta ei löytynyt juuri minkäänlaisia todisteita.

Mateen sai pitää floridalaisen vartijakorttinsa ja työnsä turvallisuusalan yrityksessä. Häneltä ei myöskään viety aseenkantolupaa, jonka turvin hän osti myöhemmin käsiaseen ja AR-15-tyyppisen rynnäkkökiväärin.

Suhtautui homoseksuaaleihin vihamielisesti

Orlandossa sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneen ammuskelun motiivi ei ole vielä selvillä, mutta viranomaisten mukaan Mateen oli soittanut hätänumeroon vain hetkiä ennen tekoa. Hän oli ilmoittanut aikovansa iskeä terroristijärjestö Isisin nimissä.

Miehen isä, afganistanilaissyntyinen Seddique Mir Mateen ei usko poikansa ammuskelleen uskonnollisista syistä. Hän kertoi NBC News -kanavalle antamassaan haastattelussa poikansa suhtautuneen homoseksuaaleihin vihamielisesti jo aiemmin.

Isänsä ja 3-vuotiaan poikansa kanssa Miamissa vieraillut Omar Mateen oli raivostunut kolmikon törmättyä homopariskuntaan.

– He suutelivat ja koskettelivat toisiaan. Hän sanoi, että katso tuota, he tekevät noin poikani edessä, isä muisteli kohtaamista haastattelussa.

Seddique Mir Mateen pahoitteli poikansa tekoa ja kertoi olevansa järkyttynyt.

– Emme olleet tietoisia hänen tekemisistään. Olemme shokissa, kuten koko maa. 

Seddique Mir Mateen on afganistanilainen poliittinen aktivisti. Hänellä on Yhdysvalloissa oma afganistanilaisille siirtolaisille suunnattu tv-ohjelma.

"Hän oli todella hiljainen"

Nuoruudessaan Mateenilla oli tapana vierailla Fort Pierce Islamic Center -moskeijassa. Paikallinen imaami kertoi The New York Timesille, että Mateen kävi moskeijassa kolme tai neljä kertaa viikossa, yleensä öisin.

Vartuttuaan miehestä tuli kuitenkin arka ja vetäytyvä. 

– Hän oli todella hiljainen. Hän tuli moskeijaan aina viimeisellä hetkellä ja lähti pois heti kun oli mahdollista, eikä puhunut kenellekään, imaami Syed Shafeeq Rahman kertoi.

Imaami kielsi jyrkästi, että Mateen olisi radikalisoitunut moskeijassa kuulemiensa opetusten johdosta.

Mateenin entinen työnantaja, G4S kertoi sunnuntaina, että yhtiö tiesi FBI:n olleen kiinnostunut Mateenista jo vuonna 2013, ja että miestä oli kuulusteltu viranomaisten toimesta. 

– Meitä ei kuitenkaan tiedotettu terrorismiepäilyistä, emmekä tienneet muista FBI:n tutkimuksista, yritys kertoi julkaisemassaan tiedotteessa, jossa myös vahvistettiin, että Mateen oli työskennellyt yrityksessä syyskuusta 2007 lähtien.

Mateenille oli tehty työnantajan toimesta turvallisuustarkastus vuosina 2007 ja 2013. G4S-yrityksen mukaan mitään huolestuttavaa ei löytynyt.

– Mateenin taustat tarkistettiin palkkauksen yhteydessä vuonna 2007 ja turvakatsaus toistettiin vuonna 2013. Kummallakaan kerralla mitään ei löydetty, yhtiöstä kerrotaan.

6:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.