Tällä summalla suomalaiset uskovat selviävänsä puolison kuolemasta

Puolison äkillinen kuolema on raskas myös taloudellisesti. Erityisen ankarasti kuolema koettelee lapsiperheitä.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva selvitti, miten perheissä uskotaan taloudelliseen pärjäämiseen, jos vain toinen puoliso päätyy huolehtimaan perheen kaikista kuluista. Selvityksestä käy ilmi, että 11 000 euroa on summa, jolla suomalaiset arvioivat selviävänsä taloudellisesti vuoden ajan ilman samassa kotitaloudessa asuvan puolison tuloja.

– Summa kuulostaa todella pieneltä. Sopivan henkivakuutusturvan laskemisessa nyrkkisääntönä pidetään summaa, joka saadaan, kun lasketaan yhteen vakuutetun vuoden tulot, kotitalouden yhteisvastuulliset velat sekä 20 000 euroa jokaista kotona asuvaa lasta kohden, sanoo Kalevan markkinointijohtaja Minna Mikkanen.

Lapsiperheissä summan arvioidaan olevan 14 000 euroa.

 – Lapsiperheiden menot ovat usein suuret, ja yhden vanhemman maksukyky voi loppua kesken, Kalevan toimitusjohtaja Paula Salonen muistuttaa.

Laina lisää taloudellista riippuvuutta puolisosta


Kuusitoista prosenttia niistä talouksista, joilla on lainaa, uskoo selviävänsä vuoden ajan ilman toisen puolison tuloja korvaavaa rahallista tukea. Heistä, joilla ei ole lainaa, noin kolmasosa ajattelee samoin.

– Lapsiperheet nousevat tärkeäksi ryhmäksi myös tämän tuloksen kannalta, koska heillä on usein myös paljon lainaa esimerkiksi perheelle sopivan asunnon hankinnasta, Salonen toteaa.

Joka kolmas kyselyn vastaajista ei ole edes pohtinut, miten perhe selviäisi tilanteessa, jossa puolison tulot yhtäkkiä menetettäisiin. Noin neljäsosa kokee varautuneensa mahdolliseen puolison tulojen menetykseen jotenkin. 42 prosenttia vastaajista kertoo, että asia on jäänyt pohdinnan tasolle, eikä mitään varautumistoimia ole tehty.

Noin puolella vastaajista henkivakuutus

Joka kolmannessa taloudessa molemmilla on henkivakuutus. 42 prosentilla kyselyyn vastanneista on oma henkivakuutus. Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia on sellaisia, joiden taloudessa kummallakaan aikuisella ei ole henkivakuutusta.

Kyselytutkimukseen osallistui 1 004 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia parisuhteessa eläviä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja