Talebanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa – "Jos ei ole tärkeää tehtävää, on parempi pysyä kotona"

"Kaikki itkivät"– afganistanilaistytöt olivat jo koululla valmiina oppitunteihin, kun heidät käskettiin kotiin 1:52
"Kaikki itkivät" – afganistanilaistytöt olivat jo koululla valmiina oppitunteihin, kun heidät käskettiin kotiin.

Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen johtaja Hibatullah Akhundzada on määrännyt naiset käyttämään vartalon ja kasvot verhoavaa burkhaa.

Akhundzadan mukaan burkhan käyttö on paikallaan, koska se on "perinteistä ja kunnioittavaa".

Taleban-liikkeen johtaja totesi määräyksessään myös, että mikäli naisella ei ole tärkeää tehtävää kodin ulkopuolella, "on parempi pysyä kotona".

Talebanit lupasivat uudelleen valtaan noustuaan, ettei heidän uusi hallintonsa olisi yhtä konservatiivinen kuin edellinen. Lupaukset ovat pitkälti osoittautuneet katteettomiksi, ja muun muassa naisten ja tyttöjen oikeutta koulutukseen ei ole kunnioitettu.

Hallinto ei ole perustellut tyttöjen sulkemista koulutuksen ulkopuolelle mitenkään. Talebanin ainoassa asiaa koskevassa kommentissa todettiin, että koulutuksen tulee noudattaa "islamin periaatteita".

Koulutuksen rajoittamisen lisäksi talebanit ovat muun muassa kieltäneet naisilta matkustamisen yksin kotipaikkakuntansa ulkopuolelle tai ulkomaille.

Taleban nousi valtaan viime vuonna elokuun puolivälissä sen jälkeen kun Yhdysvaltojen johtama liittouma vetäytyi Afganistanista.

Millainen on humanitaarinen tilanne Afganistanissa? 10:49
Tällainen on humanitaarinen tilanne Afganistanissa.

Lue myös:

    Uusimmat