Takan rakentamisesta

Olen suunnittelemassa takan laittoa rivitaloon. Onko tietoa mitä pitää ottaa huomioon kun tällaista projektia lähdetään viemään eteenpäin? Tarvitaanko rakennuslupa (taloyhtiö/viranomaiset)? Mitä sanovat paloturvallisuusviranomaiset tästä asiasta? Minkälaisia takkoja on olemassa tätä tarkoitusta varten? Entäs savupiiput? Kuinka olisi paras tehdä savupiipun vienti läpi vesikaton? Pitääkö perustuksia vahventaa, jos käytetään niin sanottuja saneeraustakkoja.

Tulisijan laitto asuntoon jälkiasennuksena vaatii aina viranomaisluvat. Asia lähtee siitä, että taloyhtiö hakee lupaa rakennusvalvontaviranomaisilta ko. toimenpidettä varten. Sitä ennen on kuitenkin otettava yhteyttä rakennesuunnittelijaan, joka määrittelee, minkä painoisen tulisija/hormi-yhdistelmän asuntoonne voi laittaa. Samalla hän tekee suunnitelmat myös mahdollisia rakenteiden vahvistuksia varten.

Rakennustarkastaja, yhdessä paloviranomaisen kanssa käy suunnitelmat läpi ja tekee päätöksen luvan myöntämisestä. Tulisijoista saat parhaan käsityksen, kun menet tulisijanäyttelyyn, tai rakennustarvikemyymälään, joita ainakin pääkaupunkiseudulla on useita. Samassa paikassa on myös erityyppisiä hormeja tarjolla.

Kaikkein kevein vaihtoehto on tulisijan päältä lähtevä teräselementtihormi. Hormi läpivienti katosta tehdään muuratuissa hormeissa pellittämällä, teräshormeihin on saatavana omia läpivientikappaleita. Tietysti hormin sijainti on määriteltävä niin, ettei se katkaise kantavia rakenteita, kuten kattovasoja ym. palkkeja. Rakennesuunnittelija osaa ottaa nämäkin asiat huomioon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja