Taas väsynyt? Näin helpotat stressin ja kiireen pilaamia yöunia tehokkaasti

Taasko väsyttää? Jos kärsit stressistä, löytyy selitys todennäköisesti nopeasti. On kuitenkin keinoja, joiden avulla voit nukkua paremmin myös kiireen keskellä.

Stressi vaikuttaa unirytmiisi ja riittävän levon saantiisi enemmän kuin tiedätkään. Se voi olla syy, jonka vuoksi tunnet olosi väsyneeksi, vaikka olisitkin mielestäsi nukkunut riittävästi.

Jos olet päivittäin stressaantunut työsi tai muiden asioiden vuoksi, on luonnollista, että käyt asioita läpi myös unissasi. Aivot eivät lepää kunnolla yön aikana, vaan ovat ikäänkuin hälytystilassa edelleen.

Stressaantuneena unen saanti voi olla vaikeaa ja pyörit sängyssä pitkään. Uni voi olla myös liian kevyttä, jolloin et tunne oloasi levänneeksi yön jälkeen.

Näin nukut paremmin:

Harjoittele rentoutumista, sillä jotta nukut hyvin on sinun kyettävä ensin rentouttamaan niin mielesi kuin kehosikin. Esimerkiksi jooga ja meditointi ovat loistavia keinoja hiljentymiseen. Myös pitkä venyttelytuokio kynttilänvalossa tekee hyvää stressaantuneelle mielelle.

Muista tuoksut, jotka rauhoittavat mieltä ja käytä niitä hyväksesi. Yhdistä rentoutumishetkeesi jokin tuoksu, sillä muistamme asioita tuoksujen avulla paremmin kuin hyvin – ne voivat esimerkiksi palauttaa sekunnissa mieleemme muiston lapsuudesta tai kouluaikojen ihastuksesta. Kun sinun tarvitsee rentoutua voit käyttää hyväksesi samaa tuoksua kuin harjoitellessasi.

Mene nukkumaan aina suurinpiirtein samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Jos vetelet sikeitä sunnuntaina pitkälle aamupäivään ja heräät seuraavana aamuna seitsemältä, olet syystäkin väsynyt.

Vältä piristeitä, kuten kahvia useaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. Muista myös sulkea tietokone ja televisio hyvissä ajoin, sillä ne voivat pilata yöunesi. Lueskele sen sijaan vaikka lehtiä tai nauti kevyt iltapala perheen kesken ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja