Syyttäjä: Seinäjoen putkakuolemassa ei syytä epäillä rikosta – puukon kanssa rappukäytävässä häiriköinyt menehtyi poliisivankilassa

Syyttäjä on päättänyt, ettei Seinäjoen putkakuolemassa ole syytä epäillä rikosta. Asiasta ei aloiteta esitutkintaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan noin nelikymppinen mies kuoli Pohjanmaan poliisin putkatiloissa tiistaina 18. huhtikuuta. Poliisi oli ottanut miehen kiinni kotirauhan häiritsemistä koskevan ilmoituksen perusteella.

Syyttäjän viime perjantaisen ratkaisun mukaan mies oli aiheuttanut häiriötä erään kerrostalon rappukäytävässä ja pyrkinyt sisälle erääseen asuntoon. Paikalle mennyt poliisi havaitsi miehellä teräaseen.

Mies oli poliisin saapuessa päihtynyt, mutta luovutti veitsen oma-aloitteisesti poliisille.

Mies käyttäytyi tehtävän aluksi rauhallisesti, mutta alkoi kiinniottotilanteessa vastustamaan poliisia. Poliisi vei hänet maahan ja kahlitsi.

Poliisilla on tilanteesta lyhyt video.

Poliisi selvitti terveydentilaa

Poliisi kuljetti miehen säilön Seinäjoen poliisilaitoksen yhteydessä sijaitsevaan poliisivankilaan. 

Syyttäjä on salannut osan ratkaisustaan suojellakseen miehen yksityisyyttä. Ratkaisusta käy kuitenkin ilmi, että partion antaman selvityksen mukaan poliisi selvitti miehen terveydentilaa ennen putkaan laittamista.

Mies kertoi sairauksistaan, jotka poliisi kirjasi ylös. Tämän jälkeen kuljetuksesta huolehtinut partio poistui paikalta.

Mies menehtyi myöhemmin putkasäilytyksen aikana.

Putkaan tehtiin teknistä tutkintaa

Miehen kuoleman syytä tutkii Sisä-Suomen poliisi. 

Syyttäjä puolestaan alkoi selvittää, oliko Pohjanmaan poliisia syytä epäillä rikoksesta. Tämä on normaali käytäntö, kun henkilö kuolee poliisin toimien aikana tai niiden jälkeen.

Syyttäjän selvityksessä oli kyse niin kutsutusta esiselvityksestä, jonka perusteella viranomainen voi päättää mahdollisen esitutkinnan käynnistämisestä.

Syyttäjä tutustui selvityksessään poliisin asiakirjoihin tapauksesta ja tutustui putkassa kuolleelle miehelle tehdyn oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tuloksiin. Putkaan tehtiin myös tekninen tutkinta.

Lisäksi syyttäjällä oli käytössään videotallenne kiinniottotilanteesta sekä poliisivankilasta ja tapahtumiin liittyneiden neljän poliisin ja kolmen vartijan alustavat selvitykset asiasta.

Syyttäjä tutustui myös menehtyneen miehen vanhempien puhutteluaineistoon.

Ei ulkoista väkivaltaa

Varsin kattavan selvityksen perusteella syyttäjä totesi, että kiinniotto oli ollut aiheellinen. Syyttäjän mukaan poliisi oli selvittänyt humalaisen miehen terveydentilaa tulotarkastuksessa.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen perusteella miehen kuolema ei johtunut ulkoisesta väkivallasta. Syyttäjä katsoi, ettei poliisi myöskään laiminlyönyt velvollisuuksiaan huolehtia pidätetyn terveydentilasta.

Teknisen tutkinnan tulokset tai mikään muukaan asiassa ei viitannut siihen, että poliisi olisi aiheuttanut miehen kuoleman.

Kuoleman selvittely jatkuu poliisissa normaalina kuolemansyyselvityksenä, joka on lain mukaan salassa pidettävä.

Lue myös:

    Uusimmat