Syyttäjä: George Floyd pyysi apua viimeiseen saakka – "Olisi vaadittu vain hieman myötätuntoa, mutta sitä ei ollut tarjolla"

3:09
CNN: Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi.

Minneapolisissa Yhdysvalloissa syyttäjä on aloittanut loppupuheenvuoronsa George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä Steve Schleicherin mukaan Floyd ei uhannut ketään ja pyysi apua viimeiseen asti.

– George Floyd aneli kunnes hän ei enää pystynyt puhumaan. Olisi vaadittu vain hieman myötätuntoa, mutta sitä ei ollut tarjolla tuona päivänä, Schleicher sanoi.

– Viimeiseen hengenvetoonsa asti hän pyysi apua, mutta poliisi ei auttanut häntä. Poliisi ei toiminut koulutuksensa mukaan, hän ei toiminut osastonsa voimankäytön ohjeiden mukaan, eikä hän myöskään elvyttänyt, syyttäjä luetteli.

– George Floyd ei uhannut ketään, hän ei yrittänyt vahingoittaa ketään.

Puolustus: "Kamppailu oli kova"

Chauvinin puolustusasianajaja Eric Nelson sanoi loppupuheenvuorossaan, että Chauvinin piti tehdä jotain saadakseen riehuva Floyd aisoihin.

Nelson näytti haalari- ja valvontakameran kuvia, joissa näkyy muun muassa, miten Chauvinin poliisimerkki ja haalarikamera olivat lähteä irti, kun hän kamppailee Chauvinin kanssa.

– Jokainen järkevä poliisi tajuaa, että kamppailu on ollut kova, Nelson sanoi BBC:n mukaan.

Nelson muistutti myös, ettei kukaan ole sanonut mitään niistä 16 minuutista, jotka edelsivät Floydin saamista maahan. Puolustusasianajajan mukaan kaikki ovat keskittyneet täysin niihin vajaaseen yhdeksään ja puoleen minuuttiin, jolloin Floyd oli jo maassa.

Nelsonin mukaan Chauvinin mukana olleet kolme muuta poliisia olivat kokemattomia eivätkä saaneet Floydia poliisiautoon, joten Chauvinin oli pakko puuttua asiaan.

Asianajajan mukaan paikalle kertynyt runsas yleisö hajautti niin ikään Chauvinin huomiota muualle.

Chauvin voi saada jopa 40 vuoden tuomion

Chauvin on ollut paikalla oikeudessa joka päivä, mutta ei ole puhunut mitään lukuun ottamatta yhtä kertaa, jolloin hän ilmoitti käyttävänsä oikeuttaan olla todistamatta omassa tapauksessaan. Tuolloinkaan valamiehistö ei ollut paikalla.

Loppupuheenvuorojen jälkeen valamiehet tekevät päätöksensä eristyksissä. Tuomio vaatii yksimielisen päätöksen. Valamiehistön pohdinta voi kestää pitkään.

Kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Mustaihoinen Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Juttua päivitetty puolustuksen loppupuheenvuorolla klo 22.25.

Oikeudenkäynnin kanssa samaan aikaan Yhdysvalloissa tunteita kiihdyttää tapaus, jossa 13-vuotias kuoli, kun poliisi ampui häntä.

4:47
Maailmaa koskettanut oikeudenkäynti tulossa päätökseen – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, millaisissa tunnelmissa tuomiota George Floydin kuolemasta odotetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja