Tämä video kiihdyttää protesteja Yhdysvalloissa – antautumassa ollut 13-vuotias poika kuoli poliisin luotiin

0:25
Poliisi ampui Adam Toledon kiinniottotilanteessa. Videolta on nähtävissä, että pojan kädet olivat tyhjät poliisin laukaistessa aseensa.

Yhdysvalloissa poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavat mielenosoitukset ovat jälleen kuohahtaneet, kun videomateriaali poliisin ampumasta pojasta kiinniottotilanteessa on tullut julki.

Chicagon poliisin julkaisema vartalokamerakuva järkyttää Yhdysvaltoja. Poliisi ampui 13-vuotiaan Adam Toledon maaliskuun lopussa Chicagon latinoenemmistöisessä Little Villagen kaupunginosassa takaa-ajon päätteeksi. Alueelta oli ennen takaa-ajoa kuultu laukauksia.

Poliisin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka poliisimies jahtaa Toledoa sivukujalla käskien poikaa pysähtymään ja nostamaan kätensä ilmaan. Toledo pysähtyy aidan viereen ja tekee kuten käsketään, eli nostaa kätensä antautumisen merkiksi.

Toledon nostaessa kätensä ilmaan poliisi laukaisee aseensa, ja Toledo kaatuu välittömästi maahan. Hän menehtyi laukaukseen.

Katso tilanne artikkelin videolta. Videolta on nähtävissä, että pojan kädet olivat tyhjät poliisin laukaistessa aseensa.

Kamerakuvat paljastavat tyhjät kädet

Video on aiheuttanut voimakasta keskustelua, sillä nauhalta on nähtävissä, ettei Toledolla ollut asetta kädessään poliisin laukaistessa aseensa. Tiedotusvälineiden mukaan Toledo kantoi asetta takaa-ajotilanteen aikana, mutta tiputti sen ennen antautumistaan.

Chicago Tribune kirjoittaa, että hidastetuissa kuvissa Toledon käsissä voi nähdä aseen muotoisen esineen ennen kuin hän pysähtyy kujalla olevan aidan viereen. Lehden mukaan aluetta kuvanneen valvontakameran nauhasta voi nähdä pojan heittävän jotain aidan taakse ennen kuin hän kääntyy kohti poliisia.

Poliisin varustekameran kuvaama materiaali paljastaa, että Toledon kädet olivat tyhjät hänen nostaessaan ne ilmaan. Viranomaiset julkaisivat myös kuvamateriaalia aidan takaa löytyneestä aseesta. Kuvissa näkyy, kuinka maassa makaavaa Toledoa elvytetään aidan vieressä.

"Adam totteli"

Toledon perhettä edustava asianajaja Adeena Weiss Ortiz sanoi lehdistölle, ettei pojalla ollut asetta kädessään, kun häntä ammuttiin.

– Poliisi huusi hänelle ”näytä kätesi”. Adam totteli ja kääntyi. Hänen kätensä olivat tyhjät, kun häntä ammuttiin rintaan poliisin toimesta. Hänellä ei ollut asetta kädessään, toisin kuin aiemmat tiedot väittävät, Weiss Ortez sanoi lausunnossaan torstaina.

Chicagon poliisin edustaja John Catanzara kommentoi CNN:n mukaan, että asetta käyttäneellä poliisilla oli kahdeksan sekunnin kymmenystä aikaa havaita, oliko ase vielä Toledon kädessä.

– Kukaan järkevä ihminen ei voi sanoa, että tuollaisen tiedon voi käsitellä tai että heidän lihasreaktionsa olisi alle sekunnin. Poliisin ei tarvitse joutua odottamaan ammutuksi tulemista puolustaessaan itseään, Catanzara sanoi.

Protestit yltyvät jälleen

Toledon tapaus pahentaa entisestään tulenarkaa tilannetta Yhdysvaltojen mustan vähemmistön kokeman poliisiväkivallan ympärillä. Viime viikon sunnuntaina poliisi ampui mustan Daunte Wrightin Minneapolisissa luultuaan omaa asettaan etälaumauttimeksi.

Samanaikaisesti käynnissä on myös oikeudenkäynti George Floydin kuolemaan liittyen. Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun häntä kiinni ottanut poliisi Derek Chauvin piti polveaan hänen kaulallaan usean minuutin ajan.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat kiihdyttäneet black lives matter -hengessä tapahtuvia mielenosoituksia ympäri Yhdysvaltoja. Protestit ovat osittain äityneet väkivaltaisiksi.

Viimeaikaisten ampumisten tapahtumakaupungeissa Chicagossa ja Minnesotassa poliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa. Lisäksi perjantaina Portlandissa Oregonin osavaltiossa useita ihmisiä otettiin kiinni, kun kaupungilla oli sytytetty tulipaloja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja