Syytön vietti 39 vuotta vankilassa ja saa nyt ennätysmäiset 21 miljoonaa dollaria korvauksia – "Kukaan ei haluaisi vaihtaa paikkaa hänen kanssaan"

Craig Coley vietti 39 vuotta vankilassa syyttömänä 0:31
Craig Coley vietti 39 vuotta vankilassa syyttömänä.

Kaksoismurhaaja on edelleen vapaalla jalalla, kun yli puolet elämästään vankilassa viettänyt mies astuu vapauteen.

Craig Coley, 71, vietti 39 vuotta vankilassa kaksoismurhasta, jota hän ei tehnyt. Nyt Kalifornian viranomaiset julkistivat, että Coley tulisi saamaan 21 miljoonan dollarin korvaukset vankilassa vietetyistä vuosistaan. 

Coley tuomittiin 24-vuotiaan tarjoilija-kosmetologin Rhonda Wichtin ja tämän neljävuotiaan pojan murhasta. 

Murhat tapahtuivat 11. marraskuuta 1978 Los Angelesin esikaupungissa. Poika oli tukehdutettu, nainen puolestaan raiskattu ja sitten kuristettu nyörillä. Tekijä oli lavastanut tapahtumapaikan niin, että se näyttäisi murtovarkaudelta.

Lapsen t-paita ja verinen pyyhe

Naapurit kertoivat myöhemmin poliisille heränneen kamppailun ääniin aamuvarhaisella, ja että ulkona oli näkynyt Coleyn kuorma-auto. Tuolloin 31-vuotias Coley oli ensimmäinen epäilty esimerkiksi siksi, että hän oli juuri eronnut naisesta, ja piti yhä hallussaan avainta Wichtin asuntoon. 

Epäily muuttui yhä vahvemmaksi, kun poliisit tutkivat Coleyn kodin. Sieltä löytyi lapsen t-paita ja verinen pyyhe. Oikeudenkäynnissä poliisi todisti, että Wichtin asunnossa ei näkynyt merkkejä murrosta, vaan sisään oli tultu avaimella. Lisäksi Coleyllä oli useita vammoja kehossaan, todisti lääkäri. 

Coley tuomittiin elinkautiseen vankeustuomioon vuonna 1980 kahden oikeudenkäynnin tuloksena. 

Epäilyt heräsivät puhtaista näytteistä

Lopulta Coleyn syyttömyydestä on kiittäminen Mike Benderiä, Simi Valleyn poliisiosastossa tuolloin työskennellyttä poliisia, joka noin kymmenen vuotta tapauksen jälkeen sattui vilkaisemaan rikostutkinnan dokumentteja. Hän ei ollut mukana tapauksen varsinaisessa tutkinnassa.

– Kun kävin läpi, miten tapaus oli käsitelty, huomasin aivan liian monia hälytysmerkkejä, enkä voinut uskoa Coleyn syyllisyyteen, Bender kertoi myöhemmin Washington Postille.

Kun tapausta alettiin tutkia uudestaan, poliisin sisäisessä tutkinnassa kävi ilmi, että moni kollega kuvaili poliisipäällikön käsitelleen tapausta väärin.

Omistautui uskonnolle vankilassa

Coleyllä ei ollut ennestään rikosrekisteriä. Hänen kuvailtiin käyttäytyneen vankilassa esimerkillisesti ja hän omistautui uskonnolle. Hänellä oli kaksi tutkintoa, ja hän työsti maisterin tutkintoaan. Hänen isänsä puolestaan oli eläköitynyt Los Angelesin poliisi. 

Bender löysi poliisin hallusta biologisia näytteitä, jotka hän päätti vaatia uudelleen tutkittaviksi.

Näytteet yllättäen puolsivatkin Coleyn syyttömyyttä: ruumiin alla olleesta lakanasta ei löytynyt lainkaan Coleyn DNA:ta – toisin kuin liki 40 vuotta sitten oli väitetty. Sen sijaan lakanasta löytyi tunnistamattoman miehen sylkeä ja siemennestettä. Myöskään asunnosta löydetystä t-paidasta ei lopulta löydetty lainkaan Coleyn DNA:ta. 

Pisin kumottu tuomio Kaliforniassa

Coley julistettiin syyttömäksi marraskuussa 2017, minkä jälkeen hän on neuvotellut saatavista valtion hyvityksistä. 24-vuotiaan Rhonda Wichtin ja pienen pojan murhaaja tai murhaajat ovat yhä tuomitsematta.

Samanaikaisesti 39 vuotta on pisin kumottu tuomio Kaliforniassa. 

Usein väärin perustein annetuista tuomioista saatavista korvauksista taistellaan pitkään tuomioistuimissa, mikä käy kalliiksi ja hankalaksi, kun viranomaiset vierittävät syyn aiempien hallintojen niskoille.

Coleyn tapaus on poikkeuksellinen, sillä hallinnon kaikilla tasoilla on oltu yhtä mieltä siitä, että Coleyn tulee saada riittävät korvaukset. 

– Vaikka mikään rahamäärä ei voi korvata kaikka Coleylle tapahtunutta, asian sovittelu on oikein niin Coleylle kuin koko yhteisöllemme, Simi Valleyn kaupungin edustaja Eric Levitt kertoi tiedotteessa Reutersin mukaan. 

Hyvitysrahoilla Coley on ostanut oman kodin. Lisäksi hän aikoo käyttää rahoja nähdäkseen maailmaa ja jatkaakseen väärin perustein tuomittujen auttamista. 

– Hän odottaa sitä, että pääsee jatkamaan elämänsä elämistä. Kukaan ei haluaisi vaihtaa paikkaa hänen kanssaan, Mike Bender kommentoi Reutersille

Lähteet: CNN, The Washington Post, Reuters. 

Lue myös:

    Uusimmat