Mainos

Syyrian sota kiristää Suomen muslimien välejä lähinnä sosiaalisessa mediassa

Syyrian pitkä ja verinen sisällissota tai äärijärjestö Isisin nousu eivät ole merkittävästi vaikuttaneet Suomen shiia- ja sunnimuslimien väleihin.

Näin arvioivat Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar ja islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila. Pelkoja tilanteen huonontumisesta on kuitenkin ilmaistu ainakin Helsingin poliisille.  

Sisäministeriö huomautti loppuviikosta julkistetussa raportissaan, että sunnien ja shiiojen vastakkainasettelun kärjistymisestä Suomessa on heikkoja viitteitä ja se voi pahimmillaan johtaa ryhmien väliseen väkivaltaan.

Raportin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana on tehty pieniä vahingontekoja, lievä pahoinpitely sekä laittomia uhkauksia. Nämä voivat liittyä shiia-sunna-vastakkainasetteluun.

Helsingin poliisin komisario Jari Taponen ei halua kommentoida yksittäisiä rikoksia ja niiden mahdollisia uskonnollisia motiiveja.  

– Yhteisöistä on tullut huolia siitä, että maailmanpoliittinen tilanne heijastuu jossain määrin täällä Suomessa. Niitä pelkoja on olemassa.  

Asioita ei saa jättää muhimaan  

Islamilaisen neuvoston Hajjar ei tiedä sunni-shiia-rikoksia tapahtuneen. Kuulopuheita tosin on liikkeellä, ja niissä viitataan sosiaalisessa mediassa käyvään keskusteluun, Hajjar kertoo.

–Sosiaalisessa mediassa, kun politiikka puhuttaa, etenkin Syyrian politiikka, niin siinä tulee puheita puolin ja toisin, hän selittää. 

Muuta erityistä välien kiristymistä hän ei ole havainnut. Tätä tulee ehkäistä ennalta, hän sanoo.

– Viisas on se, joka toimii, ei se, joka jättää asiat muhimaan.

Helsingin poliisi järjestääkin maanantai-iltana muslimiyhteisön aloitteesta keskustelutilaisuuden kaupungin moskeijoiden imaamien ja islamilaisten yhteisöiden puheenjohtajien kesken. Määrä on selvittää tietoja välien kiristymisestä ja keskustella myös taistelualueille Syyriaan ja Irakiin lähteneistä suomalaisista.

Myös monet muut yhteisöä koskevat asiat ovat keskustelun aiheena.  

Tutkija Hämeen-Anttilalle sisäministeriön arvio kuulostaa liioitellulta, eikä hän usko shiiojen ja sunnien välien oleelliseen kiristymiseen.

– Siinä ollaan hyvin varovaisia ja lähdetään haravoimaan kaikkea sellaista, joka voisi antaa merkkejä tästä, Hämeen-Anttila tulkitsee.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja