Tekoäly ennustaa lääkäreitä tarkemmin, oletko kuolemassa – asiassa on kuitenkin yksi mutta

10:21
Voisiko tekoälystä olla apua myös rakkauselämään?

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ovat onnistuneet kehittämään tekoälyn, joka pystyy ennustamaan lääkäreitä tarkemmin ihmisen todennäköisyyden kuolla vuoden sisällä, kertoo New Scientist.

Tiedemiehet antoivat tekoälyn tehtäväksi tutkia 1,77 miljoonaa sydänsähkökäyrätutkimuksissa saatua tulosta lähes 400 000 ihmiseltä. Tarkoituksena oli ennustaa, keillä henkilöistä oli suurin riski kuolla seuraavan vuoden aikana.

Sydänsähkökäyrä on sydämen toimintaan liittyviä sähköimpulsseja kuvaava käyrä, joka kertoo ihmisen sydämen toiminnasta. Sydänsähkökäyrää käytetään esimerkiksi rytmihäiriöiden selvittämiseen sekä sydäninfarktin diagnosoimiseen ja paikantamiseen.

Tutkijat kouluttivat tekoälystä kaksi versiota. Toisen tekoälyn algoritmiin syötettiin vain raakaa sydänsähkökäyrädataa. Toisen algoritmiin lisättiin myös tiedot potilaan iästä ja sukupuolesta.

Datan avulla tekoäly onnistui ennustamaan potilaan henkeä uhkaavat riskit tarkemmin kuin perinteiset metodit.

Tekoäly päihitti lääkärit

Tekoäly kykeni melko täsmällisesti ennustamaan ihmisen kuoleman riskin vuoden sisällä silloinkin, kun sydänlääkäri olisi nähnyt sydänkäyrän normaalina. Kolme tutkimukseen osallistunutta sydänlääkäriä eivät pystyneet näkemään normaalin näköisestä sydänkäyrästä tekoälyn havaitsemia riskejä.

– Tämä löydös vihjaa, että malli näkee asioita, joita ihmiset eivät todennäköisesti näe, tai vähintään asioita, jotka vain sivuutamme ja ajattelemme niiden olevan normaaleita, tekoälyn luonut Brandon Fornwalt sanoo New Scientistille.

Fornwalt työskentelee yhdysvaltalaisessa terveyspalveluita tarjoavassa Geisinger-yhtiössä. Hän uskoo, että tekoäly voi opettaa ihmisille asioita, joita on tulkittu väärin vuosikymmenien ajan.

Tekoälyn toimintatapa on hämärän peitossa

Sydänkäyristä kuolemaa ennustavan tekoälyn käytössä on kuitenkin yksi mutta. Kukaan ei varsinaisesti tiedä, miten algoritmi toimii.

Koska tekoälyn toimintatapa on  edelleen epäselvä, osa lääkäreistä on vastahakoisia vastaavien algoritmien käyttämiselle. Kliinisissä tutkimuksissa on tärkeä todentaa, että vastaavanlaisen tekoälyn käytöstä on hyötyä potilaiden kannalta.

Nurkan takana vaanivan kuoleman ennustavasta tekoälystä tehty tutkimus julkaistaan sydänterveyteen keskittyvässä American Heart Association’s Scientific Sessions -tapaamisessa 16. marraskuuta.

Nyt esiteltävä tekoäly ei ole ensimmäinen, joka on koulutettu ennustamaan ihmisen kuoleman. Viime vuonna Google kertoi testanneensa tekoälyä, joka osasi arvioida sairaalapotilaiden kuolinhetken 95 prosentin tarkkuudella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja