Syöpälääkärit: Luonnontuotteiden ihmeparantamisilla ei todistusvoimaa

Juhani Mattila puhuu oman kokemuksensa perusteella havupuu-uutteen puolesta. Alan asiantuntijat eivät kuitenkaan usko uutteen ihmeparantavan syöpäpotilaita.

– Minä en tiedä yhtään tapausta, jossa syöpä olisi varman diagnoosin jälkeen ja ilman hoitoa parantunut ja kadonnut. Tällaisesta 1/50 000 suhdeluvusta (selittämättömästi parantuneiden suhde syöpätapauksiin) en ole liioin kuullut, Suomen Syöpärekisterin ylilääkäri Risto Sankila viittaa kemian maisteri Tuomas Kaasalaisen väitteisiin.

– Sitkeitä huhuja ja urbaanilegendoja kyllä liikkuu.

"Ihmeparantumiset" saattaa selittää se, että joskus syöpä määritellään ja diagnosoidaan väärin.

– Solukko voi näyttää syövältä niin, että se pitää sellaiseksi diagnosoida. Kuitenkin esimerkiksi leikkauksessa saatetaan sitten havaita, ettei kudoksessa olekaan syöpää, Sankila selittää.

Kertomukset eivät tieteellisesti luotettavia

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti on samoilla linjoilla.

– Pelkästään ihmisten kertomukset eivät täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä. Ne ovat vain kertomuksia, Matti Rautalahti sanoo.

Hän ei kuitenkaan tyrmää luonnontuotteiden tutkimista.

– Itse asiassa luonnosta löytyvien kemiallisten yhdisteiden soveltuvuutta lääkeaineiksi on tutkittu jo vuosikymmeniä. Havupuu-uutteessa on fenolisia yhdisteitä, mutta uutteella ei ole tieteellisesti osoitettu olevan tehoa.

Lääkärit ovat potilaan puolella

Kuopion yliopiston professori Risto Johansson hoiti syöpäpotilaita jo vuosikymmeniä sitten, kun nykyhoidot eivät olleet yhtä tehokkaita ja uutteita markkinoitiin aktiivisemmin.

– En havainnut uutteita käyttävien selvinneen paremmin, ja sama näkökanta oli muillakin tuntemillani syöpälääkäreillä, Johansson sanoo.

– Nykyisin asianmukaisilla, tieteellisesti tutkituilla hoidoillamme parannetaan keskimäärin joka toinen syöpäpotilas. Syövästä riippuen tämä vaihtelee parista prosentista lähes sataan prosenttiin.

Havupuu-uutetta on Johanssonin mukaan oikeastaan mahdotonta tutkia, koska perusnäyttö ja teoreettinen pohja puuttuvat. Hän korostaa, että jos uutteiden tehosta olisi mitään uskottavaa näyttöä, niitä tutkittaisiin innolla, ja jokainen syöpälääkäri käyttäisi niitä.

– Kyllä me ihan tosissaan haluamme, että potilaamme paranevat ja hyötyvät hoidoistamme, Johansson päättää.

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat