Syöpähoitojen sivuvaikutuksiinkin on lääkkeensä – ”Pahoinvointia ei tarvitse pelätä”

23:32

Sairaanhoitaja Liisa Kokko kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten syöpähoitojen rankkoja sivuvaikutuksia voi yrittää lievittää.

– Valitettavasti sellaista syövän hoidon lääkettä, jossa ei ole sivuvaikutuksia, ei oikein ole olemassa. Kaikissa niissä on (sivuvaikutuksia) enemmän tai vähemmän, Liisa Kokko sanoi lähetyksessä.

Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi pahoinvointi, hiustenlähtö, kynsien irtoaminen, anemia sekä sormien ja jalkapohjien puutumisena ja pistelynä näkyvä ääreishermon lamaantuminen. Sivuvaikutuksia voidaan kuitenkin nykyään hoitaa erittäin tehokkaasti.

– Pahoinvointia voidaan hoitaa hyvillä lääkkeillä. Jos tuntuu, että yksi lääke ei auta, voidaan käyttää ihan kolmea eri lääkettä yhtä aikaa. Sitä pahoinvointia ei tarvitse pelätä.

Hiusten irtoamista voidaan yrittää välttää pukemalla päähän jäämyssy hoidon ajaksi. Limakalvojen kuivumiseen taas voivat auttaa suusuihkeet ja -huuhteet tai emätinvoiteet, -geelit ja -puikot.

– Näitä on erilaisia vaikka kuinka paljon, Kokko kehui.

– Olen huomannut omassa työssäni, että yleensä sytostaattihoidot on huomattavasti rankempi osio kuin sädehoito. Sädehoito yleensä potilaiden mukaan menee aika mukavasti – siinä lähinnä tulee iho-ongelmaa, kun iho tavallaan palaa ja ärtyy. Sytostaattihoidot on se rankempi.

Millaista rintasyöpähoidot ja sivuvaikutukset ovat käytännössä? Miten sairaudesta selviää? Katso ylhäältä koko lähetys, jossa vieraili kaksi rintasyöpähoidot läpikäynyttä suomalaisnaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja