Syömishäiriöstä kärsinyt tubettaja Mandimai, 21, pelkäsi lapsettomuutta jo yläasteella – "Olen tosi monta yötä itkenyt"

Tubettaja Mandimai kertoo, kuinka syömishäiriö sai hänet pelkäämään lapsettomuutta 1:49
Tubettaja Mandimai kertoo, kuinka syömishäiriö sai hänet pelkäämään lapsettomuutta.

Sosiaalisen median vaikuttaja Mandimai Sundberg, 21, pelkäsi lapsettomuutta ensimmäistä kertaa jo yläasteella sairastuttuaan anoreksiaan.

Mandimaille on aina ollut ilmiselvää, että hän haluaa jossain kohtaa lapsia. Jo pienestä pitäen hän on nähnyt itsensä eräänlaisena äitihahmona.

– Se on ollut ultimaattinen haaveni ja tehtävä täällä maailmassa. Sitä alkoi jossain vaiheessa miettimään, mitä jos se ei olekaan mahdollista, Mandimai sanoo.

Lapsettomuuden pelko voimistui entisestään, kun Mandimai alkoi seurustella nykyisen poikaystävänsä kanssa vuonna 2017.

Jo suhteen alussa pariskunta keskusteli avoimesti tulevaisuuden lapsihaaveista. Keskustelut syvensivät pelkoa, kun harteilla oli nyt myös toisen unelmat.  

– Muistan, kun olen tosi monta yötä itkenyt poikaystävälle. Ajatus siitä tuntuu jotenkin pelottavalta, Mandimai sanoo.

Katso Mandimain koko haastattelu alta!

Syömishäiriöstä kärsinyt tubettaja Mandimai, 21, pelkäsi lapsettomuutta jo yläasteella –"Olen tosi monta yötä itkenyt" 3:11

Anoreksia varjosti nuoruutta

Mandimai syyllisti itseään myös syömishäiriöstään. Pahimmillaan hän ajatteli asiaa päivittäin.

Mandimai sai anoreksia-diagnoosin vuonna 2016 ollessaan vain 16-vuotias. Kouluterveydenhoitaja huomasi asian, kun kasvavan nuoren paino oli tippunut rajusti.

Terveydenhoitaja kysyi Mandimailta, pystyykö hän nauttimaan syömisestä.

– Aloin vaan itkemään. Olin pitänyt sitä niin salassa. Olin uskotellut itselleni ja läheisilleni, ettei ole mitään hätää.

Lääkärit sanoivat, että sairastaminen voi vaikeuttaa tulevaisuudessa lapsen hankintaa. Mandimain kuukautiset olivat jääneet kokonaan pois vuoden ajaksi.

Mandimai etsi sairaudesta paljon tietoa netistä. Hän löysi artikkeleita, joissa kerrottiin syömishäiriön aiheuttavan pahimmillaan lapsettomuutta. Se oli nuorelle tytölle iso paikka.

– Silloin tuli isku vasten kasvoja ja aloin pelkäämään enemmän, Mandimai sanoo.

Ikätoverit samaistuivat Mandimain pelkoon

Mandimai kokee, että lapsettomuuden pelkoa ei ajatella nuorten ongelmana. Sen ajatellaan koskevan sellaisia, joille lapsi on konkreettisesti toiveissa siinä hetkessä.

Mandimai on huomannut, että pelko on yleistä myös nuorten keskuudessa.

– Se on sellaista epävarmuutta siitä tulevasta. Varsinkin jos se on ollut iso ja pitkäaikainen haave, tottakai se pelottaa, Mandimai sanoo.

Mandimai teki lapsettomuuden pelosta videon myös omalle Youtube-kanavalleen. Avoimesti puhumisesta sateli paljon kiitosta.

Viestejä tuli ihmisiltä, joille aihe oli ajankohtainen, mutta myös nuoremmilta, joille haave lapsesta oli vasta tulevaisuudessa.

– Nuorten kokemasta lapsettomuuden pelosta ei oikein olla puhuttu, Mandimai sanoo.

Uusi elämänvaihe

Vaikka ulkona on marraskuisen harmaata, Mandimain ja hänen poikaystävänsä kotia koristaa hopeisin ja punaisin palloin koristeltu joulukuusi. Kuusen vieressä valkoista verhoa vasten on pystytetty lasten pinnasänky.

 – En koe enää tällä hetkellä lapsettomuuden pelkoa, Mandimai sanoo hymyillen.

Mandimai on raskaana, ja laskettuun aikaan on enää noin kolme kuukautta. Hän elää unelmaansa, ja toivoo, että kaikki menee loppuun asti hyvin.

Mandimai näyttää valokuva-albumia, jossa on kuva varhaisultrasta.

– Se näyttää kuvassa ihan pieneltä haikalalta, mutta nyt se on jo ihan oikean vauvan näköinen. Se on noin kilon kokoinen, Mandimai naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat