Syömäkelpoista ruokaa heitetään kilokaupalla roskikseen - näin vähennät hävikkiä

Suomalaisista kotitalouksista heitetään vuosittain jopa 120-160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa jätteisiin.

Tämä selviää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n tutkimuksesta.

Helsingin keskustassa tarjottiin tänään ilmaista kasvislounasta kaupoilta saaduista raaka-aineista, jotka olisi muuten heitetty pois. Tempauksella haluttiin muistuttaa, että jokainen voi vähentää ruokahävikkiä monella tavalla.

Kaupoilta yli jääneiden raaka-aineiden hyvä laatu yllätti kuitenkin jopa tempauksen keittiömestarin.

 - Koko vastaanotetusta määrästä raaka-aineita voitiin käyttää noin 80 prosenttia. Ne olivat sellaisia raaka-aineita, jotka olisin kotona voinut täysin hyvin käyttää. Osa oli täysin virheettömiä, MTT:n  luomututkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila kuvailee.

 Nahistunut lehti ei pilaa koko kaalia

 Vaikka vihannes olisi vähän nahistunutkin, siitä voi silti saada kelpo ruokaa, lisää kasvisohrattopannua Narinkkatorin tempauksessa hämmentänyt keittiömestariopiskelija Ville Mäntylä.

 - Vähän ulointa kerrosta poistamalla. Kukkakaaleissakinolivat pelkästään lehdet vähän nahistuneet. Kun ne leikkasi pois, ihan hyvää käyttötavaraa.

Nuutila neuvoo suunnittelemaan ruokalistaa tarkasti ja ottamaan mielikuvituksen käyttöön tähteiden hyödyntämisessä. Esimerkiksi leipää voi jatkokäyttää tekemällä köyhiä ritareita tai leipävanukkaita. Paistia tai lihaa puolestaan voi leikata suikaleiksi ja tehdä vaikkapa paistisalaattia tai voileipiä

 - Jos jää keitettyjä vihanneksia, ne voi lämmittää uudelleen tai sekoittaa keskenään, lisätä lisää vihanneksia ja hyvä viinietikkakastike, niin meillä on siinä salaatti. Monia tähteitä voidaan vähän jatkaa toisilla tuotteilla, ja saadaan pitsan päälle tuotteita tai hyvä pastakastike. Tässä on ihan mielikuvitus rajana, Nuutila luettelee.

Nuutila toivoisi myös lisää kotitalousopetusta kouluihin. Hän uskoo, että tämä osaltaan pienentäisi kotitalouksien ruokahävikkiä.

Lue myös:

    Uusimmat