"Synnytin kolmoset 52-vuotiaana"

Esikoistaan odottanut 52-vuotias Tiina Haantila koki elämänsä yllätyksen, kun lääkäri kertoi hänen odottavan kolmosia. Riskeistä huolimatta kaikki sujui hyvin, ja Haantilasta tuli kolmen suloisen tyttölapsen onnellinen äiti. Nyt lapset ovat 3,5-vuotiaita, ja perhe-elämä sujuu hyvin. Haantila toivoo pysyvänsä pitkään terveenä, jotta hän pystyy kasvattamaan lapsensa aikuisiksi.

Tiina Haantilan elämään oli mahtunut ennen 50 vuoden ikää useita seurustelusuhteita ja avoliittokin, mutta perheen perustaminen ei ollut tullut ajankohtaiseksi. Hän vietti vuosia ulkomailla opiskelujen ja töiden merkeissä ja eli elämää itseään varten. 2000-luvun alussa hän alkoi kyllästyä seikkailuihin, ja silloin Haantila alkoi haaveilla tosissaan lapsesta. Hän oli varautunut siihen, ettei saisi lasta enää yli viisikymppisenä.

– Siihen oli henkisesti varauduttava. Ajattelin kuitenkin, että minun on pakko yrittää, koska sitten jälkeenpäin ei tarvitsisi harmitella sitä, etten edes yrittänyt.

Lapsen haluaminen yli 50-vuotiaana oli kaksipiippuinen juttu. Arvokeskustelu ja eettinen puoli olivat vaakakupissa toisella puolella, mutta Haantila oli sitä mieltä, että hänellä oli oikeus tulla äidiksi. Toisella yrittämällä onnistui ja Haantila tuli vihdoin raskaaksi.

– Oma fiilis oli todella katossa, ja äitini oli onnesta sykkyrällä, Haantila muistelee.

"Ajattelin, että tästä tuli katastrofi"

Ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa Haantilaa odotti valtava yllätys. Kun lääkäri kuunteli lapsen sydänääniä, yhtäkkiä vatsasta kuuluivat toisetkin sydänäänet ja vielä kolmannet. Haantila odotti kolmosia.

– Olin aivan sokissa. Lääkäri kertoi riskeistä, jotka liittyivät kolmosraskauteen ja omaan ikääni. Oma ajatukseni oli, ettemme varmaan selviä hengissä. Mietin myös, miten pystyn hoitamaan kolmea lasta, tästä tuli katastrofi. Onneksi luonto on järjestänyt pitkän sopeutumisajan, ja hiljalleen totuin ajatukseen.

Synnytys sujui 52-vuotiaalta Haantilalta loistavasti. Ensin tuore äiti sai Kätilöopistolta yhden vauvan mukaansa kotiin, ja harjoittelun jälkeen hän haki toisen. Lopulta koko kolmikko oli äidin hoivissa kotona. Haantilan tukena oli paljon ystäviä sekä sukulaisia, ja hän sai apua myös kunnalta.

– Meillä kävi kotipalvelun henkilö auttamassa kerran tai kaksi viikossa kahden ensimmäisen vuoden ajan.

Nyt lapset ovat 3,5-vuotiaita ja käyvät jo päiväkodissa. Arjen pyörittäminen sujuu Haantilalta töiden ohella, mutta hän on pohtinut vaihtavansa rahoitusalan hommat johonkin omaehtoisempaan, sillä kolmoset vaativat niin paljon äidin huomiota.

"En suosittele raskautta yli viisikymppisille"

Vaikka Haantila oli harvinainen tapaus yli 50-vuotiaana ensisynnyttäjänä, Suomessa suhtauduttiin häneen hienosti. Kukaan ei kritisoinut Haantilan päätöstä hankkiutua raskaaksi, kaikilta tuli ainoastaan positiivista palautetta.

– Eräs toisen alan lääkäri tosin vihjaisi, että olisin voinut harkita asiaa jo hieman aikaisemmin.

Haantilan mielestä on moraalitonta suositella raskautta yli viisikymppiselle, koska siihen liittyy niin paljon terveysriskejä. Haantila ei ollut itse edes tietoinen kaikista riskeistä raskaaksi tultuaan. Moni kuitenkin haaveilee raskaudesta vielä Haantilan ikäisenä. Kun sana 52-vuotiaasta ensisynnyttäjästä levisi, Haantila alkoi saada kiinnostuneilta yhteydenottoja. Joukossa oli niin yksinäisiä naisia kuin avioliitossa eläviäkin.

– Tiedän, että erään yli 50-vuotiaan laskettu aika oli joulukuussa. Hän otti minuun aikoinaan yhteyttä.

Vaikka kolmen lapsen kasvattaminen yksin vaatii työtä, Haantila on pärjännyt hienosti. Hän toivoo, että tulevaisuus toisi lisää rauhallisia vuosia perheen kanssa. Haantila tiedostaa sen, että ikäero lapsiin on suuri.

– Täytyy tehdä kaikki minkä voi oman kunnon eteen, jotta pysyy terveenä mahdollisimman pitkään. Todennäköisesti pystyn kasvattamaan lapseni aikuisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat